JK Rowling: 5 πράγματα που δεν γνώριζες για τη συγγραφέα του μήνα!

Περίληψη: Υποτίθεται πως οφείλουμε να κρίνουμε ένα έργο ανεξάρτητα από τα προσωπικά βιώματα του δημιουργού του....

Υποτίθεται πως οφείλουμε να κρίνουμε ένα έργο ανεξάρτητα από τα προσωπικά βιώματα του δημιουργού του. Για παράδειγμα: Ο νέος δίσκος του Nick Cave δεν είναι ένας από τους καλύτερους της καριέρας του επειδή στοιχειώθηκε από τον θάνατο του γιο του, αλλά επειδή είναι πράγματι ένας σπουδαίος δίσκος. Μέχρι εδώ καλά. Από την άλλη, όλοι θα συμφωνήσουν πως ο θρίαμβος της JK Rowling, συγγραφέα των βιβλίων του Harry Potter, γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακός αν μάθει κανείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η ίδια κάθισε να γράψει τις ιστορίες της.Πίσω στο 1995, η Rowling ήταν όχι μόνο άνεργη, αλλά και καταθλιπτική και με τάσεις αυτοκτονίας και χωρισμένη με ένα μωρό παιδί στα χέρια. 30 ετών ήδη, αισθανόταν πως είχε αποτύχει πλήρως στη ζωή της. Και κάπου εκεί, στράφηκε στο γράψιμο για να ξεχνάει κάπως τα βάσανά της. Το πρώτο βιβλίο του Χάρι Πότερ το έγραψε μέσα σε καφετέριες, καθώς σύντομα ανακάλυψε πως το να βγαίνει βόλτες ήταν ο καλύτερος τρόπος για να κοιμάται πιο εύκολα το μωράκι της. Μέσα σε λίγα χρόνια, υποβοηθούμενη από το μαγικό ραβδάκι του κεντρικού ήρωά της, η JK Rowling ήταν μια από τις πιο πλούσιες γυναίκες της Βρετανίας, δημιουργός ενός ήρωα που σημάδεψε όσο λίγοι τη γενιά των σημερινών 30άρηδων και όχι μόνο.9786180117271-200-1185194 9781408865439 9781408855676 9780439064873Όλα αυτά, βέβαια, είναι λίγο πολύ γνωστά. Με τη Rowling να βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα λόγω του νέου της βιβλίου «Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί», εμείς αναζητήσαμε 5 πράγματα που πιθανόν να μη γνώριζες για τη συγγραφέα του μήνα στα Public και σου τα παρουσιάζουμε για να τα μάθεις. Τake a look: 
  1. Ο Ηarry Potter μπήκε για πρώτη φορά στο μυαλό της μια μέρα που ταξίδευε με ένα τρένο το οποίο είχε τέσσερις ώρες καθυστέρηση. Μη έχοντας τι να κάνει, άρχισε να σκαρώνει με το μυαλό της μια ιστορία για ένα παιδί με μαγικές ικανότητες…
  2. Το πρώτο draft που έκανε για τον Harry Potter, γραμμένο σε μια παλιά γραφομηχανή, απορρίφθηκε από 12 διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους πριν αναλάβει τελικά να το βγάλει ο Bloomsbury. O εκδότης την είχε συμβουλεύσει τότε να βρει παράλληλα μια κανονική δουλειά, καθώς «σπάνια καταφέρνει κανείς να ζήσει γράφοντας παιδικά βιβλία…». 
  3. Δεν δίστασε ποτέ να τοποθετηθεί πάνω σε θέματα επικαιρότητας – και κυρίως πολιτικά. Μάλιστα καθώς χιλιάδες άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών τάσσονται εναντίον του υποψήφιου Προέδρου των Η.Π.Α. Donald Trump, η ίδια πριν από μερικούς μήνες πρωτοτύπησε λέγοντας πως, παρ’ ότι δεν είναι υπέρ του, το δικαίωμά του να μιλάει προστατεύει και το δικό της δικαίωμα να τον θεωρεί προσβλητικό και φανατισμένο. Για την ιστορία, η συμπάθειά της προς την Hilary Clinton είχε εκφραστεί σε συνέντευξή της στην El Pais ήδη από το 2008.
  4. Υπάρχει ένας χαρακτήρας στα βιβλία του Harry Potter που το όνομά του είναι αληθινό! Πρόκειται για την Natalie McDonald, ένα κοριτσάκι από τον Καναδά που έστειλε γράμμα στη Rowling λίγο πριν πεθάνει από καρκίνο. Συγκινημένη, η συγγραφέας βρήκε έναν τρόπο να τη βάλει στις ιστορίες της, δίνοντας χαρά στους δικούς της ανθρώπους.
  5. Δεν είναι αλάνθαστη. Σε κείμενό της στο Pottermore.com, ένα site που κρατάει ζωντανή τη μαγεία του διάσημου ήρωά της διαρκώς με συχνά post, η Rowling έγραψε πρόσφατα πως το debate “Country or Kind” έλαβε χώρα στην Ουάσινγκτον του 1777, την ώρα που είναι γνωστό πως η Ουάσινγκτον ιδρύθηκε το 1791. Φυσικά, από τη στιγμή που μιλάμε για τον κόσμο της μαγείας, δεν αποκλείεται να υπήρχε κάτι παραπάνω, κάτι κρυφό και μυστηριώδες στη γνωστή αμερικανική πόλη λίγα χρόνια πριν την ίδρυσή της. Κάτι που ξεγλίστρησε από τα ιστορικά βιβλία για να αποκαλυφθεί αιώνες μετά, μέσα από τις συναρπαστικές ιστορίες αυτής της σπουδαίας γυναίκας!
Όλα τα βιβλία του Harry Potter, καθώς και το υπόλοιπο συγγραφικό έργο της J.K.Rowling, βρίσκονται διαθέσιμα στο Public, σε ξενόγλωσσες και ελληνικές εκδόσεις.