Love Earth: Η βιωσιμότητα ξεκινά από τα γραφεία μας

Περίληψη: Η προστασία του περιβάλλοντος είναι χρέος όλων μας. Έτσι, για τη δημιουργία των κεντρικών μας γραφείων η βιωσιμότητα ήταν πρώτη προτεραιότητα.

Το να κάνουμε τον κόσμο μας πιο βιώσιμο δεν είναι απλώς μία τάση της εποχής, είναι άμεση ανάγκη. Η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα που δεν χωρά αμφισβήτηση και απαιτεί την προσπάθεια όλων μας αν θέλουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Γι’ αυτό και στα Public δημιουργήσαμε το πρόγραμμα Love Earth. Μέσω του προγράμματος έχουν ήδη υλοποιηθεί συγκεκριμένες δράσεις για να κάνουμε τη λειτουργία μας πιο πράσινη και να βοηθήσουμε και εσένα να κάνεις την πιο βιώσιμη επιλογή. Μία τέτοια δράση είναι και η μετατροπή του Public Συντάγματος στο πρώτο zero-waste κατάστημα της Ελλάδος. Και αυτός είναι μόνος ένας από τους πυλώνες της βιώσιμης στρατηγικής που εφαρμόζουμε. Μία ακόμα σημαντική πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα είναι η δημιουργία πλήρως βιώσιμων κεντρικών γραφείων.

Πώς τα κεντρικά μας γραφεία έγιναν βιώσιμα

Η δημιουργία βιώσιμων κεντρικών εγκαταστάσεων ξεκίνησε από την κατάλληλη επιλογή κτηρίου. Τα κεντρικά μας γραφεία βρίσκονται πλέον στις εγκαταστάσεις Terra Nord στη Νέα Κηφισιά. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κτήριο που κατασκευάστηκε εξ αρχής με τη βιωσιμότητα ως ένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά. Η εξαιρετική αισθητική και ο εσωτερικός σχεδιασμός που εμπνέει την ομαδικότητα και τη συνεργασία δένει αρμονικά με τα «πράσινα» χαρακτηριστικά του κτηρίου. Η σχεδίαση επιτρέπει τον άπλετο φυσικό φωτισμό και αερισμό των εσωτερικών χώρων, κάτι που οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ στο κτήριο υπάρχουν 9 σταθμοί ανακύκλωσης.

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα που πραγματοποιήθηκαν έτσι ώστε τα κεντρικά μας γραφεία να είναι green ήταν η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πλέον, η ηλεκτρική ενέργεια που φτάνει στα κεντρικά μας γραφεία προέρχεται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές και αυτό πιστοποιείται από τον πάροχο ενέργειας, με τον οποίο έχουμε επισυνάψει σύμβαση εγγυήσεων προέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στους χώρους πρασίνου του κτηρίου. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις μας περιβάλλονται από μεγάλους χώρους πρασίνου, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο εσωτερικό, όπου τα φυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εσωτερικού σχεδιασμού.

Η κυκλική οικονομία σύμμαχος για ένα πιο βιώσιμο μέλλον

Φυσικά, η εφαρμογή μιας βιώσιμης στρατηγικής δεν μπορεί να περιορίζεται στα κεντρικά μας γραφεία και σε ένα μόνο κατάστημα. Γι’ αυτό και ως μέρος του προγράμματος Love Earth έχουμε φροντίσει να πραγματοποιήσουμε δράσεις που ελαχιστοποιούν με ακόμα περισσότερους τρόπους το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα στους επισκέπτες των καταστημάτων Public να κάνουν και εκείνοι την πιο βιώσιμη επιλογή.

Στο δρόμο για ένα καλύτερο αύριο ενστερνιζόμαστε τις αρχές τις κυκλικής οικονομίας και βελτιώνουμε την ενεργειακή αποδοτικότητα της λειτουργίας μας σε κάθε τομέα. Μέρος της κυκλικής οικονομίας είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης και η δημιουργία λιγότερων αποβλήτων, η διενέργεια κάθε οικονομικής δραστηριότητας με οικολογικό τρόπο, η χρήση ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) και η διατήρηση προϊόντων και υλικών για μεγαλύτερο διάστημα. Έτσι, πέρα από τα κεντρικά μας γραφεία, περισσότερα από 55 καταστήματά μας τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, φωταγωγούνται από λαμπτήρες LED, διαθέτουν σύγχρονες μονάδες κλιματισμού και εξοπλίζονται με αυτόματους αισθητήρες φωτός, για να εξασφαλίσουμε πως η κατανάλωση ενέργειας θα είναι η μικρότερη δυνατή.

Για να πετύχεις και εσύ τους στόχους βιωσιμότητας που έχεις βάλει, σου δίνουμε πολλά εφόδια. Στα καταστήματα νέας γενιάς, όπως το Public Γέρακα, θα βρεις συσκευές που έχουν ανακατασκευαστεί από τους εξειδικευμένους τεχνικούς της iRepair, δίνοντάς σου έτσι την επιλογή να αποκτήσεις συσκευές με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Επιπλέον, για κάθε σου συναλλαγή μπορείς να ζητήσεις ηλεκτρονική απόδειξη, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η κατανάλωση χαρτιού.

Αφουγκραζόμενοι τις επιταγές της εποχής, γινόμαστε πιο πράσινοι από ποτέ. Η βιωσιμότητα γίνεται κεντρικό κομμάτι της στρατηγικής και των αποφάσεών μας, δίνοντας και σε εσένα λύσεις για να ζήσεις πιο οικολογικά.