Καλοκαιρινές αποδράσεις στην Ευρώπη: Κωνσταντινούπολη

Περίληψη: Αρωματισμένη με μπαχαρικά από όλο τον κόσμο σε ένα απέραντο παζάρι, με χρώματα από το...

Αρωματισμένη με μπαχαρικά από όλο τον κόσμο σε ένα απέραντο παζάρι, με χρώματα από το επιβλητικό Μπλε Τζαμί του Σουλταναχμέτ, χαμένη στους θεραπευτικούς ατμούς ενός αυθεντικού χαμάμ και στη γλύκα ενός αμαρτωλού καζάν ντιμπί. Ανασηκώστε λιγάκι το πέπλο του μυστήριου και της μαγείας της Πόλης που παραμένει νέα μετά από 1800 χρόνια και ανακαλύψτε τη. Και βέβαια, δεν θα ξεχάσετενα πάρετε έναν έντυπο ταξιδιωτικό οδηγό, γιατί… ταξίδι χωρίς το κατάλληλο guide, δε νοείται!Κωνσταντινούπολη: 100 σημείαΚωνσταντινούπολη: Marco PoloTop-10 Κωνσταντινούπολη

Πού να φάτε

Μεσημεριανό στo Çiya Kebap για σωστό κεμπάπ (Güneşlibahçe Sokak 43, Kadiköy, τηλ.: 0090 216 330 3190, ciya.com.tr).Βραδινό σε ένα από καλύτερα εστιατόρια της πόλης, το Lokanta Maya (Kemankeş Caddesi No.35/A, Karaköy, τηλ.: 0090 0212 252 68 84, www.lokantamaya.com).Καφές και ποτό στο Ada Cafe για τουρκικό καφέ σε ένα όμορφο πολυχώρο που διαθέτει και βιβλιοθήκη. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, μπορείτε να καθίσετε στην ταράτσα του (158-A Istiklal Caddesi, Beyoglu, τηλ.: 0090 212 251 5544, www.adakitapcafe.com). Καφέ ή βιολογικό τσάι στο πιο σικ καφέ της πόλης, το Oba Sultan Cafe, πάντα παρέα με ναργιλέ. Στο κλαμπ Ghetto για σύγχρονη μουσική και funky περιβάλλον (Kamer Hatun Caddesi 10, Beyoglu, τηλ.: 0090 212 2517501, www.ghettoist.com).

Τι να κάνετε

Επισκεφθείτε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Istanbul Modern), που άνοιξε τις πόρτες του το 2005 σε μια ανακαινισμένη αποθήκη πάνω στον Βόσπορο (Meclis-i Mebusan Caddesi, Karaköy, τηλ.: 0090 212 3347300, www.istanbulmodern.org). Επιβιβαστείτε σε ένα από τα καραβάκια για μια πλωτή ξενάγηση στον Βόσπορο, μέχρι τη γέφυρα του Γαλατά.Επισκεφτείτε την Αγία Σοφία, που σκορπά το δέος σε όλους τους επισκέπτες, δείχνοντάς τους επί χίλια χρόνια το μεγαλύτερο τρούλο που είχε ποτέ κατασκευάσει ο άνθρωπος. Πηγαίντε βόλτα στην πιο διάσημη λεωφόρο της Πόλης, την Istiklal Caddesi, στο Beyoglu. Στον ευρύχωρο πεζόδρομο θα βρείτε μπουτίκ, καινούργια εστιατόρια, γκαλερί και ζαχαροπλαστεία.Χαθείτε στη μεγάλη αγορά Kapali Carsi, το Μεγάλο Παζάρι όπως το ξέρουν οι πολλοί. Αμέτρητοι πάγκοι, πωλητές και προϊόντα, από χαλιά και δερμάτινα μέχρι καντηλάκια και αλλαντικά σας περιμένουν για να κάνετε σκληρά παζάρια. Σταθείτε στη γέφυρα του Γαλατά για να δείτε από εκεί τον τρόπο που δύει ο ήλιος, χαρίζοντας στον ορίζοντα της πόλης ένα βαθύ, πολύτιμο πορτοκαλί χρώμα. Ανακαλύψτε την πιο μοντέρνα και hipster γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, το Karakoy. Θα βρείτε μοντέρνα cafe και bar για να περάσετε το υπόλοιπο της ημέρας χωρίς να χρειαστεί να κάνετε μεγάλες αποστάσεις.