Η κάμερα του κινητού σου δεν είναι μόνο για φωτογραφίες!

Περίληψη: Η κάμερα του κινητού έχει παραπάνω από μία χρήσεις! Μάθε πως να την εκμεταλλευτείς πλήρως εδώ!

Οι εταιρείες κατασκευής smartphones τα τελευταία χρόνια έχουν επιδοθεί σε μια πραγματική μάχη. Η μάχη αυτή δεν αφορά τόσο τους επεξεργαστές, τις οθόνες, τις μπαταρίες ή τα υπόλοιπα τμήματα που απαρτίζουν ένα smartphone, αλλά επικεντρώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις κάμερες και στις φωτογραφικές ικανότητες των μοντέλων. Σε αυτό υπάρχει εξήγηση: η τεράστια δημοφιλία των apps τα οποία επικεντρώνονται σε φωτογραφίες και βίντεο, όπως το Instagram και το TikTok. Κι όμως, οι κάμερες έχουν και άλλες χρήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι και πιο ενδιαφέρουσες για πολλούς χρήστες, ασχέτως αν ενδιαφέρονται και για τα προαναφερθέντα. Η Google και πολλές άλλες εταιρείες και μεμονωμένοι developers έχουν δημιουργήσει apps με πολύ χρήσιμες λειτουργίες, οι οποίες βασίζονται στα δεδομένα από τις κάμερες. Ας δούμε τα πιο ενδιαφέροντα!

Μετάφραση επί τόπου

Αν θες να μεταφράσεις κείμενο, το Google Translate (μεταξύ άλλων) σου παρέχει τη δυνατότητα να γράψεις το κείμενο που βλέπεις και να στο μεταφράσει. Τι γίνεται, όμως, αν η γλώσσα σου είναι παντελώς άγνωστη ή, πολύ περισσότερο, αν χρησιμοποιεί διαφορετικούς χαρακτήρες – πχ Κινέζικα ή Ρωσικά – τους οποίους ούτε μπορείς να πληκτρολογήσεις, ούτε ξέρεις τα "λατινικά" ανάλογα; Λοιπόν, το Google Translate έχει λειτουργία αναγνώρισης κειμένου από φωτογραφία, είτε αποθηκευμένη στη συσκευή, είτε μια που θα βγάλεις επί τόπου! Απλά άνοιξε το app, πάτα στο "Detect Language" (για να την αναγνωρίσει μόνο του), έπειτα πάτα στο "Camera" και έπειτα "Instant". Γύρνα την κάμερα και κέντραρε στο κείμενο που θέλεις να μεταφράσει, είτε αυτό είναι μια ταμπέλα στο δρόμο είτε κείμενο σε κάποιο χαρτί, και το app θα σου μεταφράσει αυτό που βλέπει!

Σκάναρε έγγραφα

Κάποτε χρειαζόμασταν scanner για να "ψηφιοποιήσουμε" σελίδες εγγράφων στον υπολογιστή. Τώρα δεν χρειάζεται καν! Απλώς βγάλε μια φωτογραφία με τη σελίδα που θέλεις και αυτό ήταν! Μάλιστα, το Google Drive διαθέτει ειδική τέτοια λειτουργία, με την οποία θα αναγνωρίσει τις άκρες του χαρτιού και θα κάνει αυτόματο crop! Κάποια apps έχουν και λειτουργία αναγνώρισης κειμένου, και μπορούν να "μεταφράσουν" την εικόνα σε κανονικό κείμενο (τύπου Word), αλλά και να κάνουν αρχειοθέτηση! Αν θες να έχεις ψηφιακά αντίγραφα εγγράφων ή ακόμη και επαγγελματικών καρτών, η κάμερα του κινητού σου είναι το μόνο που χρειάζεσαι!

Βρες πληροφορίες

Εδώ η τεχνολογία της Google δίνει ρέστα! Μέσα από το Google Photos, αν πατήσεις στο πλήκτρο του Google Lens, μπορείς απλά να εστιάσεις την κάμερα σε κάτι, πραγματικά οτιδήποτε, από κάποιο κτήριο ή μνημείο μέχρι κάποιο φυτό ή ζώο, και το Google θα (προσπαθήσει να) το αναγνωρίσει και θα σου δώσει πληροφορίες για αυτό! Φαντάσου να βρίσκεσαι σε κάποια ξένη χώρα και να θέλεις περισσότερες πληροφορίες για κάποιο μνημείο το οποίο βλέπεις, ή ακόμη και να κάνεις πεζοπορία στην εξοχή και να θέλεις να μάθεις το είδος του φυτού που βλέπεις!

Φωτογραφικές σημειώσεις

Αντί να γράφεις σημειώσεις για πράγματα που πρέπει να θυμηθείς, απλά βγάλε μια φωτογραφία! Παραδείγματα υπάρχουν άπειρα! Θες να αλλάξεις λάστιχα στο αυτοκίνητο αλλά δεν θυμάσαι τις διαστάσεις; Βγάλε μια φωτογραφία τα παλιά λάστιχα, αντί να το γράψεις σε κάποιο χαρτί που μετά δε θα μπορείς να βρεις! Δεν ξέρεις το μοντέλο του laptop που έχεις στο σπίτι; Βγάλε μια φωτογραφία το αυτοκόλλητο του κατασκευαστή! Μέγεθος μπλούζας ή άλλων ρούχων; Ένα τηλέφωνο ή e-mail που βλέπεις γραμμένο; Κωδικό του Wi-Fi που βλέπεις στο αυτοκόλλητο του router; Όλα μπορείς να τα "αποθηκεύσεις" με μια φωτογραφία!

Ψηφιακός αστρονόμος

Σου αρέσει να χαζεύεις τον νυχτερινό ουρανό και πάντα θα ήθελες να ξέρεις όλους τους αστερισμούς και τα διάφορα αστέρια και πλανήτες, όπως οι αστροφυσικοί, και να εντυπωσιάζεις τους φίλους σου; Μπορείς να το κάνεις με το κινητό και το κατάλληλο app! Υπάρχουν τέτοια apps (όπως το Star Walk 2) τα οποία δεν χρειάζονται τίποτε περισσότερο από το να σηκώσεις το κινητό και να σημαδέψεις τα αστέρια! Με πληροφορίες από το GPS και τα επιταχυνσιόμετρα της συσκευής, θα "καταλάβουν" πού βρίσκεσαι και θα σου εμφανίσουν στην οθόνη τους αστερισμούς που βλέπεις αλλά και πολλές πληροφορίες για αυτά!

Μέτρα και… σταθμά

Σου έχει τύχει να θέλεις να μετρήσεις κάτι μεγάλο, πχ έναν τοίχο ή ένα δωμάτιο, αλλά να μην έχεις τόσο μεγάλο (ή και καθόλου) μέτρο; Ναι, υπάρχουν apps και για αυτό! Για παράδειγμα, το AR Measure ή το Ruler app, απλώς γυρνάς την κάμερα στο σημείο που θέλεις να μετρήσεις και στην οθόνη θα δεις ακριβώς πόση είναι η απόσταση! Μέχρι και η ίδια η Google διαθέτει το Measure, το δικό της app για τέτοιες δουλειές! Άσε τα μέτρα και τις κορδέλες! Το κινητό σου κάνει την ίδια δουλειά, πιο εύκολα.

Σκάναρε QR codes

Θα το έχεις δει σίγουρα, με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία σκανάρουν στις εισόδους καταστημάτων. Αυτό το μυστήριο τετράγωνο με τις μαύρες τυχαίες τελείες ονομάζεται QR code και είναι η εξέλιξη σε δύο διαστάσεις του παλιού barcode. Εκτός από τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, όμως, υπάρχουν και σε πολλά άλλα σημεία, όπως σε συσκευασίες τροφίμων και άλλων ειδών, σε ταμπέλες καταστημάτων, σε κάρτες, σε αποδείξεις, σε ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Για να δεις τι "λένε" τα barcodes, απλά άνοιξε το Google Photos ή κάποιο ειδικό app για ανάγνωση QR codes και άσε την κάμερα να κάνει τη δουλειά!

Βλέπεις που η κάμερα δεν είναι μόνο για selfies και για… ηλιοβασιλέματα και παραλίες; Μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές τις λειτουργίες δεν απαιτούν τέλειες κάμερες και τεράστια megapixels, αλλά αρκούνται και με μια οποιαδήποτε (σε λογικό βαθμό) κάμερα! Βέβαια, ειδικά σε ανάγνωση κειμένου, μια κάμερα με καλή ανάλυση είναι απαραίτητη, όπως και για νυχτερινές φωτογραφίες και αναζητήσεις στα αστέρια. Όλα τα νέα smartphones, όμως, είναι αρκετά για αυτό. Βάλε την κάμερα του κινητού σου σε λειτουργία και βρες κι εσύ νέες χρήσεις για αυτήν!