Κάνε το smartphone σου χειριστήριο της DSLR!

Περίληψη: Ο χειρισμός μιας φωτογραφικής μηχανής DSLR είναι δύσκολη υπόθεση. Οι μηχανές αυτές είναι σχεδιασμένες για...

Ο χειρισμός μιας φωτογραφικής μηχανής DSLR είναι δύσκολη υπόθεση. Οι μηχανές αυτές είναι σχεδιασμένες για επαγγελματίες και σοβαρούς ερασιτέχνες φωτογράφους, και η δύναμή τους έγκειται στο γεγονός πως, από τη μία πλευρά έχουν πολλές δυνατότητες, εξειδικευμένες λειτουργίες και αυτοματισμούς, και ταυτοχρόνως, από την άλλη, δίνουν στον φωτογράφο τη δυνατότητα να ρυθμίσει τις παραμέτρους όλων αυτών, είτε χειροκίνητα, είτε βάσει προγράμματος. Όλα αυτά, όμως, έχουν ως αποτέλεσμα... το χάος! Αν υπάρχει ένα πράγμα που χαρακτηρίζει τις DSLR, αυτό είναι το πλήθως των ρυθμιστικών, κουμπιών, περιστροφικών επιλογέων και οθονών LCD πάνω στο κέλυφός τους. Κι όμως, υπάρχει και άλλος τρόπος να χειριστείς τη DSLR σου, χωρίς να χρειάζεται να μάθεις να πατάς τα πλήκτρα και να γυρνάς τα ρυθμιστικά, με... τυφλό σύστημα!Δεδομένου πως όλοι, πλέον, έχουμε smartphone, δεν χρειάζεται και μεγάλη φαντασία για να σκεφτείς πως μπορείς να μεταφέρεις πολλά (αν όχι όλα) από τα ρυθμιστικά μιας DSLR στην οθόνη του κινητού. Μάλιστα, είναι πολύ εύκολο να προστεθούν και λειτουργίες ή αυτοματισμοί, τα οποία δεν υπάρχουν στο firmware της ίδιας της μηχανής -- με το μεγαλύτερο παράδειγμα, η δυνατότητα λήψης σε τακτά χρονικά διαστήματα για δημιουργία timelapse. Ο έλεγχος της DSLR από το smartphone, πλέον, έχει γίνει σχετικά απλή υπόθεση, δεδομένου πως οι περισσότερες νέες DSLR έχουν USB, ενώ αρκετές διαθέτουν και WiFi και NFC, τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί ένα app όπως το "DSLR Controller". Βέβαια, υπάρχει και η λύση της εξωτερικής συσκευής, όπως το "Arsenal".

DSLR Controller

Εδώ έχουμε ένα app για Android, το οποίο μπορείς να κατεβάσεις από το Google Play, με κόστος 10 ευρώ. Το app παρέχει και live view, ενώ υποστηρίζει όλες τις Canon DSLRs των τελευταίων (αρκετών) χρόνων, και βέβαια όλα τα τελευταία μοντέλα, από την πιο μικρή Canon EOS 1200D, μέχρι και την κορυφαία EOS 6D. Στις λειτουργίες που υποστηρίζονται, βρίσκουμε τα προφανή, δηλαδή auto focus, manual focus, επισκόπηση λήψεων, ταχύτητα κλείστρου, διάφραγμα, ευαισθησία ISO, μέχρι και πιο "εσωτερικές" ρυθμίσεις, όπως θερμοκρασία λευκού, περιοχές εστίασης, λήψη HDR, ιστόγραμμα και bracketing. Υποστηρίζει και λήψη timelapse, ταυτοχρόνως με HDR. Στο site του app υπάρχουν εκτενείς οδηγίες για το πως θα συνδέσεις το smartphone με την κάμερα, ώστε να έχεις τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις, αναλόγως του μοντέλου. [gallery columns="4" link="file" size="full" ids="50699,50700,50701,50702"]

Arsenal

Εδώ έχουμε μια συσκευή, η οποία υποστηρίζει πολλά μοντέλα διαφόρων κατασκευαστών, και η οποία συνδέεται στο hot-shoe και στη θύρα USB της DSLR, και στο smartphone, για το οποίο υπάρχει κατάλληλο app. Οι κατασκευαστές του Arsenal προσθέτουν συνεχώς νέα μοντέλα, και νέες λειτουργίες για τα υπάρχοντα. Από το app του Arsenal, μπορείς να ρυθμίσεις... τα πάντα! Το Arsenal μπορεί μέχρι και να σου προτείνει ρυθμίσεις, για ακόμη καλύτερες λήψεις, μέσω εξειδικευμένων αλγορίθμων "τεχνητής νοημοσύνης". Συνδέεται με το smartphone μέσω WiFi ή Bluetooth και διαθέτει επεξεργαστή ARM! Οι δυνατότητες του Arsenal είναι σχεδόν απεριόριστες. Θες πολλαπλές λήψεις με διαφορετικό focus; Θες timelapse με λήψεις HDR; Θες λήψεις με πολύ μεγάλο χρόνο έκθεσης; Θες όλα αυτά μαζί; Όλα είναι δυνατά με το Arsenal! Το Arsenal ακόμη βρίσκεται στο στάδιο του πρωτότυπου, βέβαια, αλλά αυτό σημαίνει πως μπορείς ακόμη να το παραγγείλεις από το Kickstarter σε χαμηλή τιμή (περίπου 100 δολλάρια).