Έφυγε από τη ζωή ο «αυτοκράτορας» της μόδας Karl Lagerfeld

Περίληψη: «Οι αθλητικές φόρμες είναι σημάδι ήττας. Έχασες τον έλεγχο της ζωής σου και έτσι πήγες...

«Οι αθλητικές φόρμες είναι σημάδι ήττας. Έχασες τον έλεγχο της ζωής σου και έτσι πήγες και αγόρασες φόρμες», είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων ο βασιλιάς της υψηλής ραπτικής Karl Lagerfeld. Πάντοτε απολαυστικός στις δηλώσεις του, αιρετικός μεν, ωστόσο παθιασμένος με τη δουλειά του όσο λίγοι. 

«Είμαι κάπως σαν νυμφομανής με τη μόδα, που όμως δεν φτάνει ποτέ σε οργασμό», μια ακόμη αλησμόνητη ρήση του. Ο «Κάιζερ της μόδας», όπως συνήθως αποκαλείται, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Chanel αλλά και του οίκου Fendi, έφυγε από τη ζωή σήμερα, Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, μετά από μακρά περίοδο ασθένειας, σε ηλικία 85 ετών.

Ο sui generis σχεδιαστής άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι ενώ είχε εισαχθεί εσπευσμένα, το προηγούμενο βράδυ, στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό Closer.

Διηύθυνε τον οίκο Chanel από το 1983 και τα γαλλικά μέσα αναφέρουν πως μέχρι και πριν λίγες μέρες ήταν δίπλα στην ομάδα του και εργαζόταν κανονικά. Γόνος ιδιαίτερα εύπορης οικογένειας βιομηχάνων, γεννήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας - αντισυμβατική προσωπικότητα από πολύ μικρός.

Tα πρώτα του βήματα στη μόδα έγιναν δίπλα στον Pierre Balmain, καθώς εργάστηκε ως βοηθός του σχεδιαστή, ενώ η δυναμική του είσοδος στον χώρο της υψηλής ραπτικής έγινε το 1963, όταν άρχισε να εργάζεται για λογαριασμό του ιταλικού οίκου Tiziani. Λίγους μήνες μετά συνεργάστηκε με το αντίστοιχο γαλλικό στούντιο Chloé. Ακολούθησαν οι οίκοι Fendi (1965) και Curiel (1970, Ιταλία) και ο γαλλικός Chanel (από το 1983).

Από τα πιο ενδιαφέροντα αναγνώσματα για τη ζωή και το έργο του το «The World According to Karl» του Jean-Christophe Napias, ενώ οι λάτρεις της μόδας ομνύουν στα φροντισμένα λευκώματα «Chanel - The Karl Lagerfeld Campaigns» και «The Complete Karl Lagerfeld Collections», με φωτογραφικό υλικό από τις σημαντικότερες καμπάνιες του.

Πολυπράγμων και πολυτάλαντος όσο λίγοι - τρανή απόδειξη το βιβλίο του δημοσιογράφου Paul Morand «The Allure of Coco Chanel», αφιερωμένο στη ζωή της ντίβας, του οποίου ο Lagerfeld έχει επιμεληθεί προσωπικά την εικονογράφηση.

Τελευταία μα όχι έσχατη η συμμετοχή του στο «The First Monday in May», ίσως το σημαντικότερο fashion documentary μετά από το θρυλικό «The September Issue», με παραγωγό τον Andrew Rossi. Ένα ντοκιμαντέρ - κλεφτή ματιά στα παρασκήνια του Met Gala με τους Andrew Bolton, Anna Wintour και John Galliano σε πρώτο πλάνο. 

Βρείτε τα όλα στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr.