Και ο gamer θέλει... το laptop του!

Περίληψη: Laptops υπάρχουν πολλά! Gaming Laptops, όμως, δεν είναι όλα. Αν είχες πάντα την απορία, πότε...

Laptops υπάρχουν πολλά! Gaming Laptops, όμως, δεν είναι όλα. Αν είχες πάντα την απορία, πότε ένα laptop μπορεί να χαρακτηριστεί ως "gaming", πότε όχι, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τους... αμνούς από τα ερίφια, αλλά και ποια είναι τα αξεσουάρ που είναι "must" για κάθε σοβαρό gamer, τότε συνέχισε να διαβάζεις! Θα σου λύσουμε τις απορίες και... έχουμε και κάτι για 'σένα τον gamer! Ξεκινώντας την κατάδυσή μας στον κόσμο των gaming laptops, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κατανοήσεις είναι το εξής βασικό: ένα gaming laptop σχεδιάζεται επί εντελώς άλλης βάσης, απ' ότι οποιοδήποτε άλλο laptop. Δεν είναι το μηχάνημα που θα μπορείς να κουβαλάς μαζί σου κάθε μέρα, ούτε αυτό που θα χωράει άνετα στην τσάντα σου. Τα gaming laptops είναι μεγάλα, βαριά και η λογική τους είναι: υπολογιστής με επιδόσεις πολύ κοντά (ή και πιο πάνω) σε desktop PC, αλλά σε πιο φορητή μορφή, για να μπορείς να το παίρνεις σε LAN parties, εκδηλώσεις gaming, ή απλά σε σπίτια φίλων.Βασικά χαρακτηριστικά:

Επεξεργαστής

Ο επεξεργαστής ενός gaming laptop ΔΕΝ είναι κάποιος Core i3, Celeron ή Pentium. Τις περισσότερες φορές, δεν είναι ούτε καν Core i5. Τα gaming laptops πηγαίνουν, κατ' ευθείαν, σε Core i7 για άφθονη επεξεργαστική ισχύ, πολλούς πυρήνες και threads.

Μνήμη

Ομοίως, η μνήμη των gaming laptops δεν είναι... 4GB. Στα σύγχρονα gaming laptops, η μόδα επιτάσσει 16GB DDR4, και μάλιστα... σε υψηλές συχνότητες λειτουργίας. Μην περιμένεις να δεις low power μοντέλα εδώ.

Σκληρός δίσκος

Μια λέξη -- ή μάλλον, ένα αρκτικόλεξο: SSD. Κανένα gaming laptop που σέβεται τον εαυτό του, δεν θα έρθει με συμβατικό σκληρό δίσκο για το λειτουργικό σύστημα. Κάποια έρχονται με μεγάλους SSD, κάποια με μικρότερο SSD για τα Windows και δεύτερο, μεγάλο, σκληρό δίσκο συμβατικής τεχνολογίας, για αποθήκευση δεδομένων. Στην τελευταία γενιά, ο SSD είναι και M.2/NVMe για εκρηκτικές επιδόσεις.

Κάρτα γραφικών

Μιλάμε για gaming laptop, έτσι; Θα περίμενες να δεις "ενσωματωμένη GPU" ή τίποτα τέτοιο; Αποκλειστικά και απολύτως μόνο εξωτερική GPU, είτε από την AMD είτε την Nvidia, και όχι από τα "μικρά" μοντέλα. Εδώ θα δεις Radeons και GeForces που κοντράρουν στα ίσα τις desktop παραλλαγές τους.

Οθόνη

Gaming σε οθονίτσες 12 ή 13 ιντσών δεν γίνεται. Ούτε γίνεται gaming σε αναλύσεις... 640x480. Οι οθόνες των gaming laptops είναι, στην χειρότερη περίπτωση 15 ιντσών (και πάλι με το ζόρι), πιο συχνά 17 ιντσών, και με ανάλυση τίποτε λιγότερο του full HD (1920χ1080).

Ψύξη

Όλο αυτό το hardware που περιγράψαμε πιο πάνω, παράγει θερμότητα. Και, μιας και μιλάμε για κορυφαίο hardware, πολύ θερμότητα! Τα gaming laptops δεν είναι, λοιπόν, σχεδιασμένα για ησυχία και χαμηλές στροφές. Τα συστήματα ψύξης τους είναι πολύ μεγαλύτερα, έχουν αντίστοιχους ανεμιστήρες και πρέπει να μπορούν να κρατούν τη CPU και τη GPU σε λογικές θερμοκρασίες, ακόμη και όταν παίζεις παιχνίδια, οπότε αυτά θα δουλεύουν στο full. Αυτό και μόνο αρκεί για να αυξήσει σημαντικά το βάρος ενός gaming laptop.

Εμφάνιση

Αυτή η παράμετρος δεν είναι απλά μια "παράμετρος" αλλά μια ολόκληρη "σχολή", ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης. Τα gaming laptops ανήκουν σε μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία, όπως τα "φτιαγμένα" αυτοκίνητα ή οι αγωνιστικές μηχανές. Αν περιμένεις να δεις γυαλιστερές στρογγυλεμένες επιφάνειες και minimal design, βρίσκεσαι σε λάθος κατηγορία. Εδώ έχουμε laptops τα οποία φαίνεται πως τα σχεδιάζουν αεροδυναμιστές της Formula-1, αεροναυπηγοί ή, κάποιες φορές, σχεδιαστές αρμάτων μάχης. Το "look" είναι σχεδόν όσο σημαντικό είναι και το hardware. Για κάποιους, ίσως και πιο σημαντικό. Εκτός της σχεδίασης του κελύφους, θα δεις πολλά LEDs, φωτάκια, φωτιζόμενο πληκτρολόγιο με RGB LEDs, και άλλα τέτοια. Βέβαια, υπάρχουν και πιο "σοβαρά" gaming laptops χωρίς πολλά πολλά φωτάκια, που ακολουθούν τις σχεδιαστικές γραμμές της πολεμικής αεροπορίας, αλλά ως επί το πλείστον, τα gaming laptops θυμίζουν disco των 80s.

Αξεσουάρ του gamer

Τα βασικά αξεσουάρ του σοβαρού gamer είναι δύο: headset και mouse. Γιατί, θα ρωτήσεις; Το headset είναι εκ των ουκ άνευ διότι, αφ' ενός οι ήχοι και η μουσική των games δεν είναι φτιαγμένα για να ακούγονται από τα μικροσκοπικά ηχειάκια των laptops, και το να κουβαλάς monitors και subwoofer δεν βολεύει. Επίσης, σε περιβάλλοντα που παίζουν κι άλλοι, θες να ακούς μόνο τους ήχους του δικού σου παιχνιδιού, και να μη σε μπερδεύουν οι ήχοι των διπλανών. Το mouse, από την άλλη, επιτρέπει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία και ακρίβεια, ακόμη κι από το καλύτερο mousepad. Τα gaming mice είναι σχεδόν όλα με καλώδιο, για άμεση απόκριση -- τα ασύρματα συστήματα προσθέτουν χρονική καθυστέρηση και οι σοβαροί gamers τα αποφεύγουν. Επίσης, η κατασκευή τους είναι πιο στιβαρή, τα switches τους είναι ειδικά κατασκευασμένα για να αποφεύγονται τυχαία clicks και λανθασμένες καταγραφές διπλών clicks, ενώ και ο οπτικός sensor είναι εξαιρετικής ακρίβειας, με μεταβλητό dpi και πολύ γρήγορο digital signal processor, για ακόμη πιο άμεση καταγραφή των κινήσεων. Για να πάρεις μια ιδέα για ένα κορυφαίο gaming laptop, ρίξε μια ματιά στο Asus RoG στο site των Public. Επεξεργαστής Core i7, GeForce GTX 980M, 16GB RAM, SSD και HDD, και σχεδίαση που θυμίζει F-22 Raptor. Τώρα έχεις μια πλήρη εικόνα! [gallery link="file" columns="2" size="full" ids="49872,49873"]

Τα Public προσφέρουν!

Αν θες κι εσύ να μπεις στον κόσμο του gaming με στυλ και "ύφος", τα Public σου κάνουν δώρο! Με κάθε αγορά gaming laptop, παίρνεις δώρο το Razer Essential Pack, της γνωστής για τα περιφερειακά gaming εταιρίας Razer! Το Essential Pack αποτελείται από το κορυφαίο gaming mouse Death Adder Essential, το καταπληκτικό gaming headset Kracken, και το mousepad Goliathus Mobile, αξίας 130 ευρώ! [gallery link="file" size="full" ids="49868,49870,49869" orderby="rand"]