Κέρδισε τρία αντίτυπα από το Κάλπικο Ζύγι του Γιόζεφ Ροτ!

Περίληψη: «Ένα αριστούργημα! Αυτό το πεζογράφημα έχει τόσο έντονο ρυθμό, που προσεγγίζει τη...

«Ένα αριστούργημα! Αυτό το πεζογράφημα έχει τόσο έντονο ρυθμό, που προσεγγίζει τη συμπυκνωμένη δύναμη της ποίησης» γράφει η συγγραφέας και κριτικός Άντζελα Χουθ για το Κάλπικο Ζύγι, λογοτεχνικό έργο της ύστερης περιόδου του Γιόζεφ Ροτ, που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Άγρα.

Η παραβολή για τα κάλπικα ζύγια γεννήθηκε στο μυαλό του συγγραφέα το 1937, ενώ περνούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο Παρίσι. Τότε εκδόθηκε και το βιβλίο. Μόνιμος κάτοικος του ξενοδοχείου De La Poste και παραδομένος στο αλκοόλ, ο Ροτ επινόησε έναν ήρωα που είχε αρκετά κοινά με τον εαυτό του. Όμως μέσα από την αναπόδραστη παρακμή του τίμιου επιθεωρητή Άνζελμ Άιμπενσυτς, που αναζητά καταφύγιο στο ποτό και σ’ έναν αδύνατο, καταστροφικό έρωτα, ο Γιόσεφ Ροτ σκιαγραφεί επίσης τον κόσμο της ετοιμόρροπης Αυστροουγγαρίας, της τελευταίας ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας.

Μολονότι στο Κάλπικο Ζύγι ο Ροτ δημιούργησε ίσως τον πιο πειστικό και συγκινητικό χαρακτήρα του, το βιβλίο δεν αναγνωρίστηκε ποτέ όπως θα του άξιζε. Ποια θεωρούνται τα κορυφαία μυθιστορήματα του συγγραφέα; Σίγουρα το Hotel Savoy (1924), το Εμβατήριο του Ραντέτσκυ (1932), η Κρύπτη των Καπουτσίνων (1938), αλλά και το κύκνειο άσμα του με τον μάλλον αυτοαναφορικό τίτλο Ο Θρύλος του Αγίου Πότη (1939).

Πέρα από άνθρωπος των γραμμάτων, ο Ροτ υπήρξε επίσης δραστήριος και ευσυνείδητος πολίτης. Έλαβε μέρος στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε από τους πρώτους που εντόπισαν και στηλίτευσαν τον Χίτλερ, ενώ παρ’ ότι Εβραίος ο ίδιος, άσκησε εντονότατη κριτική στη συμβιβαστική στάση της εβραϊκής κοινότητας. Ένα χρόνο μετά το θάνατό του, οι στρατιές του Χίτλερ μπήκαν στη Γαλλία…

Σήμερα, 80 χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του, το Κάλπικο Ζύγι μεταφράζεται στα ελληνικά και μοιάζει με χαμένο θησαυρό από το παρελθόν. Γιορτάζοντας την κυκλοφορία, οι εκδόσεις του μήνα Μαρτίου στα Public, οι εκδόσεις Άγρα και τα Public χαρίζουν τρία αντίτυπα του βιβλίου σε τρεις τυχερούς αναγνώστες. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να συμπληρώσεις την παρακάτω φόρμα και μπορεί να είσαι εσύ!

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε. Δες τους νικητές εδώ!