Αισθητήρες ανάλυσης 576MP έως το 2025 σχεδιάζει η Samsung

Περίληψη: Αισθητήρες για smartphone με ανάλυση που θα ξεπερνά ακόμα και αυτή τη ανθρώπινου ματιού θα αναπτύξει η Samsung. Μέχρι το 2025 σχεδιάζει τη δημιουργία αισθητήρων 576MP!

Η Samsung παρουσίασε πρόσφατα τον πρώτο αισθητήρα κάμερας με ανάλυση 200MP για smartphone. Ο ISOCELL HP1 χρησιμοποιεί pixel μεγέθους 0,64μm για να επιτύχει αυτή την τεράστια ανάλυση, ενώ μία νέα τεχνική pixel-binning, την οποία η Samsung ονομάζει ChameleonCell, χρησιμοποιείται για να «ενώσει» πολλά pixel μαζί, «ρίχνοντας» την ανάλυση στα 12,5MP και αυξάνοντας το μέγεθος των pixel σε 2,56μm. Εντυπωσιακό, έτσι; Και αυτό είναι μόνο η αρχή! Η Samsung παρουσίασε τα σχέδια της για μελλοντικούς αισθητήρες στο SEMI Europe Summit. Στο χρονοδιάγραμμα της εταιρίας βλέπουμε πως μέχρι το 2025 η Samsung θέλει να φέρει στην αγορά έναν αισθητήρα για smartphone με ανάλυση 576MP!

Όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα, η Samsung μειώνει σταθερά το μέγεθος των pixel στους αισθητήρες της, αυξάνοντας παράλληλα την ανάλυσή τους. Από τους πρώτους αισθητήρες το 2000, με ανάλυση 0,3MP και μέγεθος πίξελ 5,6mμ, μέχρι φέτος που η Samsung σχεδόν διπλασίασε την ανάλυση του περσινού αισθητήρα 108MP και έφτασε φέτος μέχρι το 200MP ανάλυση. Με βάση το χρονοδιάγραμμα της εταιρίας, δεν φαίνεται απίθανος ο στόχος των 576MP καθώς η Samsung καταφέρνει συνεχή άλματα σε ανάλυση και μάλιστα μέσα σε μικρά χρονικά διαστήματα, τα τελευταία χρόνια.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε τη Samsung να μιλά για κάμερες με ανάλυση μεγαλύτερη από 500MP. Από το 2020 η κορεάτικη εταιρία είχε επιβεβαιώσει πως θέλει να ξεπεράσει αυτή την ανάλυση μέσα στα επόμενα χρόνια. Η διαφορά είναι πως φέτος έχουμε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, με τη Samsung να ανακοινώνει πως θέλει να αναπτύξει αισθητήρες για smartphone με ανάλυση 576MP έως το 2025.

Μία ακόμα λεπτομέρεια που αξίζει να τονίσουμε είναι πως η ανάλυση του αισθητήρα 576MP που φαίνεται στην παραπάνω εικόνα επισημαίνεται με ένα ανθρώπινο μάτι, αντί για ένα πλέγμα από pixel. Η επιλογή αυτή είναι εσκεμμένη, φυσικά. Ο Yongin Park, EVP, Head of Sensor Business Team, System LSI Business της Samsung, πίσω στον Απρίλιο του 2020 είχε δηλώσει πως «Οι αισθητήρες εικόνας με τους οποίους οι ίδιοι αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο -τα μάτια μας- λέγεται ότι έχουν με ανάλυση περίπου 500 megapixels» και πως «Μέσα από την συνεχή καινοτομία, είμαστε αποφασισμένοι να επεκτείνουμε τις ατελείωτες δυνατότητες των τεχνολογιών εικόνας, οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν αισθητήρες εικόνας που θα μπορούν να τραβήξουν περισσότερη λεπτομέρεια ακόμα και από το ανθρώπινο μάτι.» Τότε η Samsung είχε για πρώτη φορά μιλήσει για τα σχέδιά της να αναπτύξει αισθητήρες μέχρι και 600MP. Ο αισθητήρας 576MP που σχεδιάζεται για το 2025 είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.