Android 11: Διαθέσιμο το πρώτο developer preview!

Περίληψη: Τα πρώτα επίσημα στοιχεία για το Android 11 είναι εδώ. Η Google έκανε διαθέσιμη την πρώτη developer preview της επόμενης έκδοσης του Android και σου έχουμε όλες τις λεπτομέρειες!

Με την κυκλοφορία του Android 10, τον Σεπτέμβριο του 2019, είναι βέβαιο πως η Google ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στην επόμενη αναβάθμιση του mobile λειτουργικού της. Αυτή θα ονομάζεται Android 11 και την περιμένουμε περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα του 2020, δηλαδή στις αρχές του φθινοπώρου. Όπως και κάθε χρόνο, όμως, έτσι και φέτος, πριν την τελική κυκλοφορία, θα υπάρξουν διαθέσιμες αρκετές δοκιμαστικές εκδόσεις. Η αρχή μόλις έγινε, με την πρώτη developer preview του Android 11.

Η πρώτη αυτή γεύση από Android 11 είναι διαθέσιμη στις συσκευές της Google. Συγκεκριμένα η πρώτη developer preview μπορεί να εγκατασταθεί στα: Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel 3a, Pixel 3a XL, Pixel 4 και Pixel 4 XL. Αν έχεις κάποια από αυτές τις συσκευές, πάντως, δεν θα σου συστήναμε να εγκαταστήσεις την developer preview. Όπως γίνεται κατανοητό και από το όνομά της, η developer preview προορίζεται για χρήση από προγραμματιστές, οι οποίοι θέλουν να προετοιμάσουν τις εφαρμογές τους, έτσι ώστε αυτές να είναι συμβατές με τη νέα έκδοση. Αν θες να μάθεις τα νέα χαρακτηριστικά, απλά διάβασε παρακάτω.

Android 11 Developer Preview 1 - 01


Η πρώτη σημαντική αλλαγή αφορά τα δικαιώματα εφαρμογών. Ήδη από το Android 10 κάθε χρήστης έχει περισσότερες επιλογές για τη διαχείρισή τους, οι οποίες στο Android 11 θα γίνουν πιο εκτενείς. Το νέο one-time permission, που εισάγει η Android 11 Developer Preview 1, σου δίνει τη δυνατότητα να παραχωρήσεις ένα δικαίωμα μόνο μία φορά. Μπορεί εσύ να θέλεις να αποκλείσεις την πρόσβαση μια εφαρμογής στην τοποθεσία, για παράδειγμα, αλλά κάποια στιγμή να χρειαστεί να κάνεις κάποια εξαίρεση. Στην επόμενη έκδοση του Android δεν θα χρειάζεται να αλλάζεις τα permission αφού κάνεις τη δουλειά σου, χρησιμοποιώντας το one-time permission.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι τα bubbles. Πρώτη φορά έκαναν την εμφάνισή τους στις developer preview εκδόσεις του Android 10, αλλά απουσίαζαν από την τελική έκδοση. Στη developer preview του Android 11 το Bubbles API έχει βελτιωθεί και από τη στιγμή που η Google συνεχίζει να εργάζεται επάνω σε αυτό, πιστεύουμε ότι θα δούμε τα bubbles και στην τελική έκδοση του Android 11.

Android 11 Developer Preview 1 - 02


Η developer preview 1 του Android 11 έχει επίσης και κάποια καινούργια features, τα οποία δεν είναι και τόσο «νέα». Το Android 11, για παράδειγμα, ίσως υποστηρίζει τη λειτουργία του αυτόματου dark mode το οποίο θα ενεργοποιείται βάσει της ώρας της ημέρας. Κάτι τέτοιο υπάρχει σε Samsung smartphone για πάνω από 2 χρόνια τώρα. Το ίδιο ισχύει και για τα rolling screenshots, ένα ακόμα χαρακτηριστικό της developer preview 1, το οποίο έχουμε δει να προσφέρεται ήδη σε πολλά Android smartphone τα οποία τρέχουν τις δικές τους εκδόσεις Android.

Αν θες να μάθεις όλες τις λεπτομέρειες της πρώτης έκδοσης του Android 11 μπορείς να διαβάσεις το blog post της Google. Εδώ να θυμίσουμε πως όλα τα χαρακτηριστικά, για τα οποία μιλήσαμε σήμερα, μπορεί να μην υπάρχουν στο τελικό build του Android 11. Τα τελικά software features του Android 11 αναμένεται να τα μάθουμε κατά τη διάρκεια του φετινού Google I/O, το οποίο θα διεξαχθεί μεταξύ 12 και 14 Μαΐου. Επιπλέον, μέχρι την τελική κυκλοφορία του Android 11 θα υπάρξουν αρκετές ακόμα developer preview και beta εκδόσεις, γι’ αυτό μείνε συντονισμένος στο Public Blog, να μαθαίνεις ότι νέο συμβεί τον κόσμο του Android!