California Streaming / Τα iPhone 13 μόλις ανακοινώθηκαν!

Περίληψη: Στο California Streaming παρουσιάστηκαν τα iPhone 13, ενώ το event είχε πολλές ακόμα εκπλήξεις. Πάμε να δούμε όλες τις ανακοινώσεις!

Το μεγάλο event της Apple μόλις ολοκληρώθηκε! Όπως συμβαίνει συνήθως στα event του Σεπτεμβρίου, η Apple ανακοίνωσε τα νεότερα iPhone, ενώ το πρόγραμμα είχε επίσης δύο νέα iPad και τη νέα γενιά Apple Watch. Ο Tim Cook ξεκίνησε την εκδήλωση με μερικές πληροφορίες για τη streaming υπηρεσία Apple TV+, η οποία είναι υποψήφια για 35 βραβεία Emmy φέτος. Οι hardware ανακοινώσεις δεν άργησαν να έρθουν και άρχισαν από τα iPad. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε το πρόγραμμα της Apple και θα ξεκινήσουμε με το μεγάλο πρωταγωνιστή της βραδιάς, τα νέα Phone 13. Τι λες, πάμε να γνωρίσουμε τα νέα smartphone και στη συνέχεια όλα τα καινούγια Apple προϊόντα;

iPhone 13


Τα πρώτα smartphone που είδαμε στο California Streaming ήταν τα iPhone 13. Όπως και στην προηγούμενη γενιά, έχουμε δύο εκδόσεις, το iPhone 13 με οθόνη 6,1ʺ και το iPhone 13 Mini με οθόνη 5,4ʺ. Σε πρώτη όψη, το σχέδιο των δύο συσκευών μοιάζει ίδιο με τα αντίστοιχα iPhone 12, αλλά υπάρχουν μικρές αλλαγές. Η πρώτη βρίσκεται στην μπροστινή πλευρά και είναι το notch, το οποίο είναι 20% μικρότερο. Γύρω από το μικρότερο notch βρίσκουμε τις ανανεωμένες οθόνες των iPhone 13. Το πάνελ είναι έως και 28% φωτεινότερο, με τη μέγιστη φωτεινότητα να αγγίζει τα 1.200 nits. Η δεύτερη σχεδιαστική αλλαγή είναι η τοποθεσία των αισθητήρων της κύριας κάμερας, οι οποίοι είναι τώρα διαγώνια.

Πάμε τώρα και στα ενδότερα της συσκευής, εκεί όπου κυριαρχεί ο Apple A15 Bionic. Το νεότερο SoC της Apple είναι κατασκευασμένο στα 5nm και εξοπλίζεται με σχεδόν 15 δισεκατομμύρια transistors. Στο κομμάτι του επεξεργαστή υπάρχουν τώρα 6 πυρήνες, 2 ταχύτερης απόδοσης και 4 εξοικονόμησης ενέργειας. Δίπλα στους πυρήνες του επεξεργαστή βρίσκουμε 4-πύρηνη GPU και 16-πύρηνη Neural Engine. Ο Apple A14 ήταν ήδη ο ταχύτερος επεξεργαστής σε smartphone και με τον A15 Bionic η κυριαρχία της Apple μεγαλώνει κι άλλο. Χάρη στον βελτιωμένο επεξεργαστή, τα iPhone 13 Mini και iPhone 13 προσφέρουν 1,5 και 2,5 ώρες μεγαλύτερη αυτονομία αντίστοιχα, σε σχέση με την περασμένη γενιά.

Στο κομμάτι της κάμερας, τα iPhone 13 διατηρούν το σύστημα με δύο αισθητήρες που γνωρίζαμε, οι κάμερες όμως δεν είναι οι ακριβώς οι ίδιες. Ο wide αισθητήρας 12MP διαθέτει φέτος διάφραγμα f/1.5 και μέγεθος pixel 1,7μm. Αυτές οι αναβαθμίσεις επιτρέπουν στη νέα κύρια κάμερα να συγκεντρώνει 47% περισσότερο φως. Επιπλέον, η βασική κάμερα των iPhone 13 και iPhone 13 Mini διαθέτει και Sensor Shift OIS, μία τεχνολογία σταθεροποίησης που πέρσι διέθετε μόνο το iPhone 12 Pro Max. Η δεύτερη κάμερα είναι ultra-wide με διάφραγμα f/2.4 και οπτικό πεδίο 120°.

iPhone 13 Pro


Φυσικά, η γκάμα των νέων iPhone περιλαμβάνει και δύο Pro εκδόσεις. Αυτά είναι τα iPhone 13 Pro και iPhone 13 Pro Max. Το μέγεθός τους είναι πανομοιότυπο με την περασμένη γενιά, ενώ και σε αυτά τα μοντέλα έχει ενσωματωθεί μικρότερο notch. Εδώ οι αναβαθμίσεις στην οθόνη είναι ακόμα μεγαλύτερες. Στα iPhone 13 Pro και iPhone 13 Pro Max βρίσκουμε οθόνες 6,1ʺ και 6,7ʺ, οι οποίες για πρώτη φορά υποστηρίζουν Pro Motion. Αυτό σημαίνει πως έχουν ρυθμό ανανέωσης που φτάνει τα 120Hz, αλλά το λογισμικό ρυθμίζει δυναμικά το ρυθμό ανανέωσης από 10 έως 120Hz όπου αυτό είναι απαραίτητο, με σκοπό την εξοικονόμηση μπαταρίας. Μιλώντας για μπαταρία, η Apple ανακοίνωσε πως τα νέα Pro μοντέλα διαθέτουν μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας και αυξημένη αυτονομία. Το iPhone 13 Pro διαρκεί 1,5 ώρες παραπάνω από τον προκάτοχό του, ενώ το iPhone 13 Pro Max προσφέρει 2,5 ώρες μεγαλύτερη αυτονομία.

Ένα μεγάλο κομμάτι της παρουσίασης των iPhone 13 Pro αφιερώθηκε στο σύστημα κάμερας. Η βασική διαρρύθμιση αισθητήρων δεν άλλαξε σε σχέση με πέρσι, άλλαξαν όμως τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Έτσι, στα iPhone 13 Pro και iPhone 13 Pro Max βρίσκουμε telephoto κάμερα που προσφέρει οπτικό zoom 3Χ, ultra-wide κάμερα με auto focus και διάφραγμα f/1.8, και wide αισθητήρα με διάφραγμα f/1.5 και μέγεθος pixel 1,9μm. Επίσης, τα Pro μοντέλα χρησιμοποιούν τον ultra-wide αισθητήρα για macro λήψεις από απόσταση έως και 2 εκατοστά, ενώ σε όλους τους αισθητήρες υποστηρίζεται πλέον το night mode

Όλα τα μοντέλα iPhone 13 και iPhone 13 Pro ξεκινάνε πλέον από 128GB αποθηκευτικού χώρου, με τα iPhone 13 Pro και iPhone 13 Pro Max να προσφέρουν για πρώτη φορά και την επιλογή για εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο 1TB!

Όποιο από τα νέα iPhone κι αν σκοπεύεις να αποκτήσεις, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να ενημερωθείς άμεσα σχετικά με τη έναρξη της διαδικασίας προπαραγγελλιών. Το «μενού» δεν είχε μόνο iPhone όμως, οπότε πάμε να δούμε και τις υπόλοιπες hardware ανακοινώσεις της Apple.

Ανανεωμένο iPad 9th Gen και ολοκαίνουργιο iPad Mini


Τώρα που είδαμε τα καινούργια iPhone, ήρθε η ώρα να περάσουμε και στα iPad. Στο California Streaming γνωρίσαμε δύο νέες ταμπλέτες, το iPad 9th Gen και το πλήρως αναβαθμισμένο και ανασχεδιασμένο iPad Mini.

Το iPad 9th Gen κράτησε το γνώριμο σχέδιο της 8ης γενιάς, αλλά ανανεώθηκε σημαντικά από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι στον επεξεργαστή. Το νέο iPad διαθέτει τον Apple A13 Bionic. Σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, το νέο iPad προσφέρει 20% ταχύτερη απόδοση σε επεξεργαστική ισχύ, γραφικά και διεργασίες τεχνητής νοημοσύνης. Πολύ σημαντική είναι και η αναβάθμιση στην selfie κάμερα. Ο νέος αισθητήρας είναι ανάλυσης 12MP και υποστηρίζει Center Stage, κάτι που σημαίνει πως σε ακολουθεί στο χώρο κατά τη διάρκεια βίντεο κλήσεων. Λόγω της διατήρησης του ίδιου design, το iPad 9th Gen είναι συμβατό με τα ίδια αξεσουάρ που ήταν και η προηγούμενη γενιά, όπως για παράδειγμα το Apple Pencil πρώτης γενιάς.

Με το καινούργιο iPad Mini η Apple αποφάσισε να κάνει ριζικές αλλαγές. Αυτές περιλαμβάνουν νέο design και νέα τεχνικά χαρακτηριστικά. Σχεδιαστικά, το iPad Mini που ανακοινώθηκε στο California Streaming θυμίζει έντονα τα iPad Pro, απλά έχει διαφορετικό μέγεθος. Το μικρότερο iPad της Apple διαθέτει οθόνη 8,3ʺ, αλλά το μέγεθός του δεν έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο Mini. Αυτό που άλλαξε είναι η τοποθεσία του power button, το οποίο βρίσκεται τώρα στην κορυφή και ενσωματώνει το Touch ID.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά βρίσκουμε αυξημένη απόδοση σε όλους τους τομείς. Ο επεξεργαστής είναι 40% ταχύτερος, η κάρτα γραφικών 80% ταχύτερη, ενώ η Neural Engine προσφέρει διπλάσια ταχύτητα. Η συνδεσιμότητα είναι ακόμα ένας τομέας που το iPad Mini βελτιώθηκε. Η θύρα φόρτισης είναι τώρα USB-C, ενώ αν επιλέξεις ένας cellular μοντέλο θα μπορείς να συνδεθείς με 5G ταχύτητες. Τέλος, στην μπροστινή πλευρά του ολοκαίνουργιου iPad Mini βρίσκουμε αισθητήρα 12MP με υποστήριξη Center Stage.

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να μάθεις πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία προπαραγγελιών για τα δύο νέα iPad.

Apple Watch Series 7


Κατά τη διάρκεια του California Streaming γνωρίσαμε και τη νέα γενιά Apple Watch, το Apple Watch Series 7. Αυτό που ξεχωρίζει από το πρώτο δευτερόλεπτο είναι η οθόνη του νέου smartwatch, η οποία είναι σχεδόν 20% μεγαλύτερη από την περασμένη γενιά. Παρόλα αυτά, το νέο ρολόι δεν είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το Apple Watch Series 6 καθώς το bezel του Series 7 είναι πάχους μόλις 1,7 χιλιοστά.

Στο κομμάτι του software, το Apple Watch Series 7 υποστηρίζει πλέον καταγραφή ποδηλασίας και εντοπισμό πτώσης κατά τη διάρκεια του προγράμματος ποδηλασίας. Λόγω της μεγαλύτερης οθόνης, το Series 7 μπορεί να εμφανίζει έως και 50% περισσότερο κείμενο στην οθόνη, ενώ υπάρχει ακόμα και ένα πλήρες qwerty πληκτρολόγιο. Το Apple Watch Series 7 είναι επίσης το πιο ανθεκτικό που έχει κατασκευάσει ποτέ η Apple καθώς για πρώτη φορά διαθέτει πιστοποίηση IP6x για αντοχή σε σκόνη, ενώ η οθόνη είναι πιο ανθεκτική σε ρωγμές, σύμφωνα με την Apple. Τέλος, το Apple Watch Series 7 φορτίζει έως και 33% γρηγορότερα με τον νέο USB-C φορτιστή.

Πώς σου φάνηκαν τα νέα προϊόντα της Apple; Ποιο από όλα σκέφτεσαι να αποκτήσεις; Όποιο κι αν «έβαλες στο μάτι», μείνε συντονισμένος στο Public Blog και το Public.gr για να μάθεις πότε μπορείς να κάνεις την προπαραγγελία σου!