DxOMark jazz test: Πόσο καλά «ακούνε» τα top smartphones;

Περίληψη: Συγκριτικά και στοιχεία υπάρχουν για όλες τις παραμέτρους των smartphones. Όλες εκτός του πόσο πόσο πιστά καταγράφουν ήχο. Τώρα υπάρχει και αυτό!

Σε όλα τα άρθρα και τις παρουσιάσεις νέων κινητών θα δεις δείγματα φωτογραφιών από τις νέες και καταπληκτικές κάμερες του κάθε μοντέλου, θα δεις εντυπωσιακά βίντεο – συνήθως από καταρράκτες, ποτάμια, λίμνες και ακροθαλασσιές – και πανοραμικές λήψεις, θα δεις διάφορες εντυπωσιακές εικόνες, όπως αυτές προβάλλονται από την οθόνη του, ίσως και να δεις να προβάλλεται κάποιο βίντεο, επιδεικνύοντας (και) τις ηχητικές αρετές του μοντέλου, στην αναπαραγωγή. Έχεις δει ποτέ, όμως, να μιλάει κανείς για το πόσο πιστά καταγράφει ήχο κάποιο smartphone;

Τώρα θα πεις, οκ, και πού θα βρω κάτι τέτοιο, εφόσον κανένας δεν το αναφέρει και δεν υπάρχει κάποιος σταθερός τρόπος μέτρησης των μικροφώνων ενός smartphone; Τώρα υπάρχει! Το εργαστήριο δοκιμών DxOMark ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό να δοκιμάζει smartphones και για τις δυνατότητες που έχουν στην καταγραφή ήχων, με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Smartphone Sound Test - 01


Για αρχή αλλά και για να δείξουν την αναγκαιότητα τέτοιων μετρήσεων πήραν μερικά από τα καλύτερα smartphones που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή και τα έβαλαν να γράψουν βίντεο σε ένα jazz club στο Παρίσι! Αυτό, θεωρούμε κι εμείς, είναι ένα πολύ καλό τεστ, αφού η jazz μουσική έχει -μετά τη συμφωνική- το μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων. Ποιος από μας δεν έχει πάει σε κάποια συναυλία και δεν έχει προσπαθήσει να αποτυπώσει μέρος της σε βίντεο; 

Τα αποτελέσματα του τεστ έδειξαν πως πράγματι η αξιολόγηση των smartphones και σε αυτό τον τομέα είναι σημαντική, μια και υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές από μοντέλο σε μοντέλο.

Ανάμεσα στους «μονομάχους» του τεστ ήταν τα iPhone 11 Pro Max και Samsung Galaxy S10+, δύο από τα πιο hot μοντέλα της αγοράς. Τοποθετήθηκαν σε βάση, σε τέτοια απόσταση, που να επιτρέπει την κάλυψη όλης της σκηνής από την κάμερα. Έπειτα, έγινε λήψη βίντεο με τις default ρυθμίσεις του κάθε κινητού. Όπως μπορείς να ακούσεις στο βίντεο που ακολουθεί, οι διαφορές μεταξύ των μοντέλων είναι σημαντικές – και δε μιλάμε για την ποιότητα της εικόνας, μη ξεχνιέσαι! Μιλάμε για τον ήχο, οπότε καλό θα είναι να δεις το βίντεο σε κάποιον υπολογιστή με ηχεία της προκοπής ή, έστω, ακουστικά!

Video Duration
1:36


Στα αποτελέσματα τώρα, όπως τα αξιολόγησαν οι δοκιμαστές του DxOMark, βλέπουμε πως το iPhone 11 Pro Max της Apple δείχνει να τα πηγαίνει καλά στην καταγραφή της χροιάς των οργάνων αλλά βλέπουμε πως υπάρχει έμφαση στα πρίμα, δηλαδή στις υψηλές συχνότητες.

Το δεύτερο «best seller» είναι το Samsung Galaxy S10+, το οποίο χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη στάθμη ήχου σε σύγκριση με τα άλλα μοντέλα αλλά έχει γενικά καλή ισορροπία μεταξύ χαμηλών, μέσων και υψηλών συχνοτήτων.

Η δοκιμή αυτή δεν έγινε για να συγκρίνει τα smartphones αυτά μεταξύ τους, αλλά αποτέλεσε το proof of concept, την απόδειξη, δηλαδή, για την αναγκαιότητα της ύπαρξης συγκριτικών για τον ήχο των smartphones.