Η Google ανακοίνωσε το Android 12 Go Edition

Περίληψη: Το Android 12 για low end smartphones είναι έτοιμο και διαθέσιμο για τους κατασκευαστές οικονομικών συσκευών.

Η Google έχει διαθέσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να κάνει το Android το πιο ικανό και σύγχρονο λειτουργικό σύστημα για smartphones. Όλα αυτά τα χρόνια, το Android έχει περάσει πάμπολλα στάδια εξέλιξης και έχει αποκτήσει πολλές δυνατότητες, τις οποίες τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του δε θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε. Αυτό, όμως, έχει κάνει το Android να βασίζεται στο πιο σύγχρονο (και δυνατό) hardware για να μπορεί να τρέξει. Ακόμη και σήμερα, όμως, υπάρχουν πολλοί χρήστες οι οποίοι δεν χρειάζονται smartphone το οποίο να κοστίζει εκατοντάδες ευρώ – και βέβαια υπάρχουν ολόκληρες αγορές για τις οποίες είναι εντελώς ανεδαφικό το να αγοράσει κανείς μια τέτοια συσκευή. Οι περισσότερες εταιρείες συνεχίζουν και κυκλοφορούν μοντέλα χαμηλότερων προδιαγραφών, τα περισσότερα εκ των οποίων προορίζονται για τις αποκαλούμενες "αναπτυσσόμενες οικονομίες".  Αντί να αναγκάζονται, λοιπόν, να χρησιμοποιούν παλαιολιθικές εκδόσεις του Android, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελούν και "τρύπες ασφαλείας" και να θέτουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους σε κίνδυνο, η Google αποφάσισε να αφιερώσει χρόνο και, προφανώς, χρήμα στο να αναπτύσσει παράλληλα και μια "light" εκδοχή της κάθε έκδοσης του Android. Κάπως έτσι φτάσαμε και στο Android 12 και την έκδοση με "χαμηλά λιπαρά", το "Go edition".

Όπως αναφέραμε, οι συσκευές για τις οποίες το Android 12 Go edition προορίζεται είναι χαμηλών προδιαγραφών – και όταν λέμε "χαμηλών προδιαγραφών" εννοούμε συσκευές που μοιάζουν με τα smartphones τα οποία κυκλοφορούσαν πριν 4-5 χρόνια σε "εμάς". Πιο "ασθενικοί" επεξεργαστές, λιγότεροι πυρήνες, λιγότερη διαθέσιμη μνήμη και σαφώς πιο λίγος αποθηκευτικός χώρος (a.k.a. δίσκος). Η Google έδωσε βάση σε αυτά και πλέον το Android 12 Go μπορεί και ανοίγει τα apps με ταχύτητα 30% μεγαλύτερη από το Android 11 Go, ενώ μέχρι και τα animations είναι πιο "smooth". Παράλληλα, υπάρχει και ειδικό API για splash screens, έτσι ώστε να δείχνουν "κάτι" ενόσω το app φορτώνει.

Για να αντιμετωπίσει την έλλειψη αποθηκευτικού χώρου, το Android 12 Go θα βάζει τα apps τα οποία δεν έχεις χρησιμοποιήσει εδώ και αρκετό χρόνο σε "χειμερία νάρκη". Με άλλα λόγια, θα σβήνει τα δεδομένα του ίδιου του app, διατηρώντας όμως τα δικά σου δεδομένα και τις ρυθμίσεις, σε περίπτωση που αποφασίσεις να το επαναφέρεις – η Google αναφέρει πως έχεις 30 ημέρες πριν σβηστούν όλα.

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι το Device Share. Προφανώς, στις αγορές τις οποίες στοχεύει το Android 12 Go, το να "δανείζει" κάποιος το κινητό του σε κάποιον άλλο πρέπει να είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Για αυτό το λόγο, η Google έκανε πολύ εύκολο το να "γυρίσεις" τη συσκευή σε Guest profile πριν τη δώσεις σε κάποιον άλλο, ώστε ο "άλλος" να μη μπορεί να δει τα δικά σου δεδομένα, ούτε να αλλάξει κάτι στο δικό σου προφίλ. Όταν πάρεις πίσω τη συσκευή, ξαναγυρνάς το προφίλ στο δικό σου και όλα τα δεδομένα του "επισκέπτη" χρήστη διαγράφονται δια παντός.

Στο νέο Android 12 Go εμφανίζεται και το "Privacy dashboard", στο οποίο μπορεί κανείς να δει όλα τα apps καθώς και το ποια από αυτά έχουν πρόσβαση σε "ευαίσθητα" δεδομένα, ενώ και οι ενδείξεις στη status bar εμφανίζουν το πότε ενεργοποιείται το μικρόφωνο και κάποια κάμερα. Επίσης υπάρχουν και οι ειδικές άδειες για "χοντρική" τοποθεσία, κάτι το οποίο ήταν από τα πιο σημαντικά στοιχεία του κανονικού Android 12.

Αν όλα αυτά σε ενδιαφέρουν – αν και δεν γνωρίζουμε αν στη χώρα μας εμφανιστούν συσκευές με το Android 12 Go edition – οι πρώτες συσκευές με αυτό το λειτουργικό σύστημα αναμένονται μέσα στο 2022.