Η Google μειώνει την προμήθεια συνδρομών στο Play Store

Περίληψη: Η Google συνεχίζει να μειώνει τις προμήθειες στο Play Store. Αυτή τη φορά ανακοίνωσε τη μείωση του ποσοστού προμήθειας στις συνδρομές, το οποίο θα γίνει 15%.

Ευχάριστα νέα για developers ανακοίνωσε η Google, σχετικά με το Play Store. Από την αρχή της επόμενης χρονιάς το ποσοστό προμήθειας για συνδρομές πέφτει από το 30% στο 15%. Αυτό αφορά όλους τους developers που προσφέρουν συνδρομές στις εφαρμογές τους. Μέχρι πρόσφατα, το ποσοστό προμήθειας έπεφτε στο 15% μόνο μετά από έναν χρόνο συνδρομής των χρηστών., αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2022 το ποσοστό θα γίνει αυτόματα 15%, χωρίς προϋποθέσεις.

Η αλλαγή αυτή έρχεται σε συνέχεια της γενικότερης μείωσης προμηθειών που ανακοίνωσε πρόσφατα η Google στο Android. Πίσω στο Μάρτιο, η Google έκανε αλλαγές στην πολιτική της μειώνοντας στο 15% (από 30%) την προμήθεια που κρατά από μικρούς developers για αγορές εφαρμογών ή αγορές εντός των εφαρμογών (in-app purchases). Για να μπορεί ένας προγραμματιστής να επωφεληθεί της μικρότερης αυτής προμήθειας θα πρέπει να έχει έσοδα μέχρι 1 εκατομμύριο δολάρια. Για τις συνδρομές όμως, η Google δεν έχει θέσει παρόμοια εισοδηματικά κριτήρια και μειώνει όλες τις σχετικές προμήθειες, ανεξαιρέτως εισοδημάτων των developers.

Οι λόγοι που οδήγησαν τη Google σε αυτή την κίνηση δεν ανακοινώθηκαν, αλλά δεν είναι δύσκολο να τους εντοπίσει κανείς. Η Apple ξεκίνησε πρόσφατα το App Store Small Business Program, μέσω του οποίου στηρίζει «μικρότερους» developers. Η Google φαίνεται πως προσπαθεί να προσφέρει κι αυτή κίνητρα σε developers, έτσι ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα έχουν τεθεί ζητήματα μονοπωλιακών πρακτικών από ρυθμιστικές αρχές σε διάφορες χώρες του κόσμου, εναντίον της Google αλλά και της Apple. Η μείωση του ποσοστού των προμηθειών είναι μία κίνηση προστασίας της εταιρίας από πιθανές μελλοντικές δικαστικές μάχες, λοιπόν.

Σύμφωνα με τη Google, η παραπάνω αλλαγή έχει ήδη λάβει πολύ θετική ανταπόκριση από τους developers. Ελπίζουμε πως η νέα μειωμένη προμήθεια του Google Play Store θα φέρει και πιο οικονομικές συνδρομές στις αγαπημένες μας εφαρμογές για Android.