Η Qualcomm αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της φωτογραφίας με το Snapdragon Sight

Περίληψη: Η νέα γενιά επεξεργαστών της Qualcomm δίνει βάρος (και) στο υποσύστημα φωτογραφίας και αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά!

Εδώ και λίγα χρόνια, ο χώρος των επεξεργαστών για smartphones και λοιπές φορητές συσκευές έχει φτάσει σε μια κατάσταση κορεσμού. Εκτός από κάποιες σποραδικές ανακοινώσεις σχετικά με νέα μοντέλα και "ανανεώσεις", τα πράγματα έχουν εν πολλοίς "ηρεμήσει". Οι ίδιοι οι καταναλωτές έχουν πάψει να ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για το "τι επεξεργαστή" έχει το τάδε κινητό ή "πόσους πυρήνες" έχει το δείνα smartphone, από τη στιγμή που ακόμη και τα πιο φτηνά μοντέλα έρχονται πλέον με οκταπύρηνους επεξεργαστές και... μπολικοπύρηνες GPUs. Σαφέστατα και υπάρχουν διαφορές, αλλά και επεξεργαστές οι οποίοι είναι πολύ πιο ισχυροί από άλλους, αλλά το αγοραστικό κοινό μάλλον έχει "χάσει τη μπάλα", καθώς θα πρέπει να συγκρίνει όχι μόνο μοντέλα αλλά και συγκεκριμένες τεχνολογίες πυρήνων, αρχιτεκτονικές γενιές της ARM και των πυρήνων Cortex, αντίστοιχα μοντέλα από άλλες εταιρείες, να αντιπαραβάλλει διαφορετικές συνθέσεις με μεγάλους, μεσαίους και μικρούς πυρήνες, και διάφορα άλλα ωραία. Με απλά λόγια, το τοπίο έχει γίνει τόσο περίπλοκο – ενώ ταυτοχρόνως η απόδοση όλων τόσο μεγάλη – που έχει οδηγήσει τους περισσότερους στο να πάψουν να ασχολούνται.

Snapdragon-Sight-01

Η κατάσταση αυτή σίγουρα δεν αρέσει στους ίδιους τους κατασκευαστές των επεξεργαστών και ειδικά στην Qualcomm, η οποία (θέλει να) είναι η εταιρεία με τους κορυφαίους και πλέον περιζήτητους επεξεργαστές Snapdragon. Για να αλλάξει αυτή την κατάσταση, φρόντισε να εστιάσει σε έναν τομέα ο οποίος μέχρι τώρα ετύγχανε μικρού ενδιαφέροντος από τους κατασκευαστές – εκτός της Apple – επεξεργαστών κινητών: το τμήμα επεξεργασίας δεδομένων από τους αισθητήρες των καμερών.

Το υποσύστημα αυτό ονομάζεται ISP (Image Signal Processor) και η Qualcomm επανασχεδίασε ολόκληρο αυτό το υποσύστημα και του έδωσε τόσο μεγάλη σημασία, ώστε πλέον έχει και δικό του όνομα: Snapdragon Sight.

Τι ιδιαίτερο έχει το Snapdragon Sight; Για αρχή, διαθέτει εσωτερική ανάλυση 18-bit, κάτι που αντιστοιχεί σε πολύ μεγαλύτερο δυναμικό εύρος και περισσότερα χρώματα. Ταυτοχρόνως, η επεξεργαστική του ισχύς του επιτρέπει να μπορεί να καταγράψει βίντεο σε ανάλυση 8K και HDR, ενώ μπορεί να τραβήξει 240 φωτογραφίες στα 12 megapixels σε ένα δευτερόλεπτο!

Snapdragon-Sight-02

Εκτός του bit depth, το Sight είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να συνδεθεί και να επεξεργαστεί δεδομένα από πολλούς αισθητήρες ταυτοχρόνως· κάπως έτσι είναι εφικτό, για παράδειγμα, το να βγάζει βίντεο ταυτοχρόνως από τρεις κάμερες των 36 megapixel εκάστη στα 30fps με μηδενικό lag. Διαθέτει και ειδικό "Mega Multi-Frame Engine" το οποίο του επιτρέπει να συνδυάζει πολλαπλές λήψεις για να παράγει φωτογραφίες με χαμηλό θόρυβο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού – με την ίδια την Qualcomm να αναφέρει πως είναι 5 φορές καλύτερο από προηγούμενα συστήματα. Ταυτοχρόνως, αναβάθμιση έχει δεχθεί και το υποσύστημα σταθεροποίησης εικόνας, ενώ η Qualcomm έχει βάλει και ένα εντελώς αυτόνομο σύστημα παραγωγής bokeh, το οποίο επιτρέπει την εξομοίωση bokeh ακόμη και σε βίντεο με ανάλυση μέχρι και 4K! Επίσης ανανεωμένο είναι και το σύστημα Super Zoom, το οποίο βελτιώνει δραματικά την ποιότητα του ψηφιακού zoom χρησιμοποιώντας τις ικανότητες αισθητήρων μεγάλου αριθμού pixels.

Τελικά, η Qualcomm έχει δώσει τεράστια βαρύτητα σε ένα πράγμα το οποίο μπορεί να αποδειχθεί "differentiator" στην αγορά, δίνοντάς της συγκριτικό πλεονέκτημα και κάνοντας τη σειρά Snapdragon "ποθητή" από το καταναλωτικό κοινό – κάτι που απολάμβανε λόγω επιδόσεων όλα αυτά τα χρόνια – αλλά αυτή τη φορά για τις φωτογραφικές και βιντεογραφικές της επιδόσεις!