Η Qualcomm αναβαθμίζει τους drivers της GPU του Snapdragon 865

Περίληψη: Η Xiaomi είναι η πρώτη εταιρεία που κυκλοφορεί αναβαθμισμένους drivers για τη GPU των smartphones της τα οποία χρησιμοποιούν τον επεξεργαστή Snapdragon 865 της Qualcomm.

Για όσους ασχολούνται, έστω και ελάχιστα, με κανονικούς υπολογιστές, desktop ή laptop, η έννοια του «driver» είναι γνωστή. Οι drivers είναι εκείνα τα μικρά «προγράμματα» τα οποία χρησιμεύουν ως συνδετικοί κρίκοι μεταξύ των Windows (ή οποιουδήποτε άλλου λειτουργικού συστήματος) και μιας συσκευής, περιφερειακού ή ενσωματωμένου εξαρτήματος στον υπολογιστή. Για παράδειγμα, αν αλλάξεις κάρτα γραφικών στο PC σου, θα πρέπει να βάλεις νέους drivers. Ομοίως αν συνδέσεις έναν νέο εκτυπωτή, μια εξωτερική κάρτα ήχου, ακόμη κι ένα USB stick, τα Windows θα εγκαταστήσουν drivers για αυτά – ακόμη κι αν δεν το βλέπεις.

Στα smartphones, όμως, παρά το γεγονός πως, εδώ και αρκετά χρόνια, πρόκειται για κανονικούς υπολογιστές μικρού μεγέθους, drivers δεν υπάρχουν. Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, βέβαια, drivers υπάρχουν, απλά δεν είναι ορατοί στον τελικό χρήστη, μιας και έρχονται προεγκατεστημένοι. Στα smartphones το hardware δεν αλλάζει, ούτε μπορείς να συνδέσεις έναν εκτυπωτή ή μια κάρτα γραφικών πάνω τους. Αν υπάρξουν αναβαθμίσεις, αυτές θα έρθουν μαζί με τυχόν update για ολόκληρο το Android. Αν έρθουν.

Το πρόβλημα είναι πως στα περισσότερα smartphones, το Android δεν αλλάζει ποτέ ή, έστω, πολύ σπάνια. Με την τεχνολογία να καλπάζει ως συνήθως, βέβαια, η κάρτα γραφικών του smartphone, δηλαδή η GPU που βρίσκεται ενσωματωμένη μέσα στο τσιπάκι του επεξεργαστή, γνωστό και ως SoC (System on Chip), έχει γίνει τόσο ισχυρή τα τελευταία χρόνια που μπορεί να τρέξει τρισδιάστατα παιχνίδια και να πλησιάσει (κάπως) τις επιδόσεις παλιών υπολογιστών ή και παιχνιδομηχανών. Το αποτέλεσμα είναι πως οι drivers της GPU χρειάζονται ανανέωση πολύ πιο συχνά, ώστε να διορθώνουν προβλήματα ή να βελτιώνουν τις επιδόσεις σε συγκεκριμένα παιχνίδια ή και εφαρμογές.

Αυτό το πρόβλημα το είχε εντοπίσει η ίδια η Qualcomm εδώ και πολλά χρόνια, και πριν λίγους μήνες έκανε το πρώτο βήμα ώστε να προσθέσει υποστήριξη μεμονωμένων drivers για τις GPUs της (Adreno), οι οποίοι θα μπορούν να εγκατασταθούν και να γίνει update χωρίς να περιμένουν το «αν» και το «πότε» ο εκάστοτε κατασκευαστής smartphone θα ανανεώσει το Android.

Και τώρα ήρθε η ώρα της υλοποίησης! Η Xiaomi είναι η πρώτη εταιρεία η οποία χρησιμοποιεί το σύστημα της Qualcomm έτσι ώστε να ενημερώνει τους drivers των συσκευών της. Σημειωτέον: η Qualcomm δεν διανέμει τους drivers στους τελικούς χρήστες παρά μόνο στους κατασκευαστές με τους οποίους συνεργάζεται. Επομένως, ακόμη «κρεμόμαστε» από τις διαθέσεις των κατασκευαστών. Τουλάχιστον, όμως, τώρα το update είναι πολύ πιο εύκολο.

Η Qualcomm, για να απλοποιήσει τα πράγματα, έχει φτιάξει ένα app το οποίο θα κάνει την αναβάθμιση των drivers, το οποίο βρίσκεται, κανονικά και επισήμως, στο App Store, ενώ η υποστήριξη συγκεκριμένων συσκευών θα επαφίεται, όπως είπαμε, στον κάθε κατασκευαστή.

Το μόνο κακό είναι πως, για την ώρα, οι μόνοι επεξεργαστές που υποστηρίζουν αυτό το σύστημα είναι οι ολοκαίνουριοι Snapdragon 865 και 765 – και όλοι όσοι θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον – αλλά κανένας παλαιότερος.

Η Xiaomi με τη σειρά της, στην Κίνα τουλάχιστον, έχει κυκλοφορήσει ένα δικό της «GPU Driver Updater» app στο δικό της app store, το οποίο αφορά τα Xiaomi Mi 10, Mi 10 Pro και Redmi K30 Pro, τα οποία χρησιμοποιούν τον Snapdragon 865. Όσον αφορά τον υπόλοιπο, εκτός Κίνας, πλανήτη, θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πως θα διαχειριστούν τις λεπτές ισορροπίες Κίνας – ΗΠΑ οι Qualcomm και Xiaomi. Μόλις μάθουμε κάτι περισσότερο, θα ενημερώσουμε αστραπιαίως! Stay tuned στο Public Blog.