Η τελευταία εξαγορά της Apple έχει άρωμα… φωτογραφίας

Περίληψη: Φαίνεται ότι το κυνήγι της τέλειας φωτογραφίας δεν σταματά ποτέ για την Apple. Ο λόγος για τη Spectral Edge, μια βρετανική start-up, που αποτελεί το τελευταίο της απόκτημα...

Ξέρουμε ότι η Apple ήταν η πρώτη εταιρία που έφερε slow motion βίντεο σε smartphone με καταγραφή στα 240fps από το iPhone 6S κιόλας. Ξέρουμε επίσης ότι οι πολύ ισχυροί επεξεργαστές της σειράς A της επέτρεψαν να είναι και η πρώτη εταιρία που υποστήριξε καταγραφή 4K60fps στα κινητά της. Με λίγα λόγια ό,τι αφορά την κάμερα, τόσο σε επίπεδο φωτογραφίας όσο και video, είναι πολύ σημαντικό για την Apple. 

Και καταφέρνει να μείνει στην κορυφή δίνοντας στα iPhone της συστήματα και τεχνολογίες – όπως το σύστημα τριπλού φακού στο iPhone 11 Pro – που τα βοηθούν να ξεχωρίσουν.

Φαίνεται, όμως, ότι το κυνήγι της τέλειας φωτογραφίας δεν σταματά ποτέ. Ο λόγος για την Spectral Edge, μια start-up εταιρεία από το Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας, που αποτελεί το τελευταίο απόκτημα της Apple. Αν και πολλές λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές σχετικά με το οικονομικό αντίτιμο, η Spectral Edge είχε ανακοινώσει πως πέρυσι είχε συγκεντρώσει πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις(!).

Η τεχνολογία της Spectral Edge, η οποία κίνησε το ενδιαφέρον της Apple σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εκταμιεύσει ένα σημαντικό ποσό για την εξαγορά της, αφορά τη χρήση πολλαπλών φωτογραφικών αισθητήρων, μεταξύ των οποίων και αισθητήρα που καταγράφει στο υπέρυθρο (μη ορατό) τμήμα του φάσματος, καθώς και τη συνένωση των φωτογραφιών μέσω αλγορίθμων deep learning, για την παραγωγή φωτογραφιών υψηλής ποιότητας.

Τρία χρόνια πριν, η Spectral Edge είχε αποκαλύψει ένα σύστημα με αισθητήρες υπερύθρων, το οποίο μπορούσε να βγάλει φωτογραφίες καλής ποιότητας σε συνθήκες με ομίχλη και καταχνιά. Τότε οι υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν αναφέρει για την τεχνολογία αυτή:

«[η τεχνολογία μας] φέρνει επιπλέον λεπτομέρεια στην εικόνα, την οποία δε μπορείς να δεις μέσα από μια κανονική κάμερα, διότι το υπέρυθρο διαπερνά την ομίχλη πολύ περισσότερο από το ορατό φως. Επομένως όταν βγάζεις φωτογραφία με λίγη ομίχλη, λίγη καταχνιά, το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο εντυπωσιακό». Και συνέχισαν: «Το μυστικό της συνταγής είναι η ικανότητα να συνδυάζουμε την υπέρυθρη εικόνα με την εικόνα του ορατού φωτός με τρόπο αισθητικά σωστό».

Η Apple δεν αναμένεται να παρουσιάσει νέα smartphones μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο, επομένως έχει όλο τον χρόνο στη διάθεσή της, για να αξιοποιήσει την τεχνολογία της Spectral Edge. Ούτως ή άλλως, οι φήμες θέλουν το επόμενο iPhone 12 να είναι ριζικά ανανεωμένο και επανασχεδιασμένο. Σίγουρα η εξαγορά της Spectral Edge δεν έγινε στην τύχη και περιμένουμε να δούμε iPhones με αισθητήρες υπέρυθρου φωτός ικανά να βγάζουν εκπληκτικές φωτογραφίες!

Αλλά μέχρι τότε, έχουμε καιρό... Η τεχνολογία της Spectral Edge μπαίνει κι αυτή στη λίστα των πιθανών νέων χαρακτηριστικών, που αναμένεται να έχει το νέο iPhone. Μόλις μάθουμε κάτι νεότερο, θα στο πούμε εδώ, στο Public Blog!