iOS 14 & iPadOS 14 quick review: Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις;

Περίληψη: Οι νέες εκδόσεις λογισμικού της Apple για iPhone και iPad κυκλοφόρησαν επίσημα. Οι reviewers έσπευσαν να εγκαταστήσουν τα iOS 14 και iPadOS 14 και εμείς συγκεντρώσαμε τις πρώτες εντυπώσεις!

Το λογισμικό που γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο WWDC 2020 κυκλοφόρησε επίσημα πριν από λίγες ημέρες. Ώρες μετά το Time Flies event η Apple ξεκίνησε τα updates σε πολλές συσκευές, μεταξύ αυτών τα iPhone και iPad, και ήδη έχουμε τα πρώτα reviews για τα καινούργια λειτουργικά συστήματα. Τι λένε, λοιπόν, τα reviews του iOS 14 και του iPadOS 14; Ποια είναι τα δυνατά σημεία κάθε έκδοσης και πού υπολείπονται; Ας τα δούμε αναλυτικά.

iOS 14

Το πρώτο πράγμα στο οποίο στέκονται τα περισσότερα reviews είναι η νέα home screen. Η προσθήκη των widgets φέρνει βελτιωμένη εμπειρία χρήσης, χάρη στην... ενισχυμένη πληροφορία, που μπορείς να πάρεις απευθείας από την αρχική οθόνη. Η νέα home screen φέρνει επίσης αυξημένη οργάνωση μέσω του App Library. Αντί να έχεις γεμάτη την οθόνη σου με εικονίδια, τώρα μπορείς να τα έχεις τακτοποιημένα σε ένα σημείο μέσα σε φακέλους στην τελευταία οθόνη. Το μόνο «παράπονο» που διαβάσαμε για τη νέα home screen αφορά την αδυναμία οργάνωσης του App Library από τον χρήστη. Η ταξινόμηση των εφαρμογών σε ομάδες γίνεται αυτόματα από το iPhone.

Το iMessage γνώρισε κι αυτό σημαντική αναβάθμιση στο iOS 14. Οι αλλαγές είναι και εδώ πολύ θετικές, αφού μπορείς να οργανώσεις καλύτερα τις συνομιλίες σου, να ξεχωρίσεις καλύτερα τις απαντήσεις εντός της συνομιλίας και να κάνεις mention κάποιον. Μερικές ακόμα default εφαρμογές που σχολιάστηκαν είναι αυτή του email και ο browser. Ο λόγος είναι πως τώρα μπορείς να τις αλλάξεις και να ορίσεις διαφορετικά apps ως προεπιλεγμένα. Η αλλαγή αυτή είναι ευπρόσδεκτη από όλους και δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν να επεκταθεί η λειτουργικότητα και σε άλλα default apps.

Τα App Clips είναι ένα επίσης νέο χαρακτηριστικό στο iOS και δείχνουν αρκετά ενδιαφέροντα. Η εμπειρία θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο όταν και άλλοι developers εφαρμόσουν αυτή τη λειτουργία στις εφαρμογές τους. Τέλος πολλά ήταν τα σχόλια για το νέο μικρότερο UI κλήσεων, το οποίο δεν καταλαμβάνει όλη την οθόνη. Και εδώ έχουμε μια αλλαγή που οι χρήστες iPhone περίμεναν για πολύ καιρό και μόνο θετικά σχόλια διαβάζουμε. Το ίδιο μινιμαλιστικό trend ακολουθούν τόσο η Siri όσο και το picture-in-picture streaming, τα οποία μοιάζουν χρήσιμα, ανάλογα με το πόσο συχνά τα χρησιμοποιείς.

Συμπερασματικά, αν εξαιρέσουμε την αυτόματη ταξινόμηση εφαρμογών στο App Library, τα νέα χαρακτηριστικά του iOS 14 φαίνεται να δουλεύουν εξαιρετικά και περιλαμβάνουν αλλαγές που βελτιώνουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης στο iPhone.

iPadOS 14

Περνάμε τώρα και στο iPad. Εδώ οι αλλαγές δεν είναι τόσο ριζικές όσο στο iPhone, είναι όμως το ίδιο χρηστικές. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του iPadOS 14 φαίνεται πως είναι το Scribble. Χρησιμοποιώντας το Apple Pencil μπορείς να εισάγεις χειρόγραφα ένα κείμενο σε σχετικά πεδία και αυτό θα μετατραπεί αυτόματα σε ψηφιακό.

Στο iPad το νέο πιο μινιμαλιστικό UI είναι ακόμα πιο ευπρόσδεκτο, καθώς η (μεγαλύτερη) οθόνη του δεν καταλαμβάνεται από κλήσεις ή τη Siri. Επιπλέον τα νέα pull-down μενού και sidebar, που έρχονται με τη νέα έκδοση λογισμικού, κάνουν το iPad να μοιάζει ακόμα περισσότερο με υπολογιστή. Σε εφαρμογές όπως τα Music, Photos, Files, και Shortcuts τα πλαϊνά μενού κάνουν το iPadOS 14 να θυμίζει MacOS.

Και για το iPadOS 14 υπάρχουν κάποια παράπονα, βέβαια, τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να λυθούν. Πιο συγκεκριμένα, κάτι που θα βελτίωνε σημαντικά την εμπειρίας χρήσης θα ήταν η δυνατότητα τοποθέτησης widget οπουδήποτε στην οθόνη. Επίσης, το App Library, παρότι λίγο δύσχρηστο, είναι προτιμότερο να υπάρχει από το να απουσιάζει τελείως. Ναι, στο iPad δεν υπάρχει το App Library και πρέπει να χρησιμοποιήσεις το κλασικό πλέγμα εικονιδίων.

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα κυριότερα θετικά και αρνητικά σχόλια που φαίνεται να έχουν οι χρήστες iPhone και iPad για τις νέες εκδόσεις λειτουργικού. Εσύ έχεις εγκαταστήσει τα iOS14 και iPad 14; Τι εντυπώσεις σου άφησαν;