iOS 14: Ετοιμάζεται σημαντική αλλαγή στις προεπιλεγμένες εφαρμογές

Περίληψη: Μέχρι σήμερα ξέραμε πως οι εφαρμογές της Apple έχουν προτεραιότητα στο iOS. Με την έλευση της επόμενης έκδοσης στο iPhone όμως, ίσως να αλλάξει αυτό.

Πόσες φορές σου έχει τύχει να ανοίξει ο Safari όταν σου στείλουν ένα link στο iPhone σου και κάνεις κλικ σε αυτό; 100% των περιπτώσεων είναι η απάντηση καθώς ο Safari είναι η default εφαρμογή πλοήγησης του internet στα smartphone της Apple. Αν όμως θες ευκολίες όπως ο συγχρονισμός μεταξύ desktop και smartphone, και στον υπολογιστή χρησιμοποιείς άλλον browser, τότε η χρήση δύο διαφορετικών browser δυσκολεύει τα πράγματα.

Ο Safari δεν είναι η μόνη εφαρμογή της Apple η οποία έχει ορισθεί ως προκαθορισμένη στο iOS. Πολλά ακόμα first-party apps, όπως οι Apple Maps ή το Mail App του iOS, είναι ρυθμισμένα να διαχειρίζονται αυτά τις αντίστοιχες λειτουργίες, χωρίς να επιτρέπεται η αντικατάστασή τους με άλλη εφαρμογή. Από την πρώτη έκδοση του iOS μέχρι το iOS 13, που κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες, αυτή ήταν η πολιτική της Apple γύρω από τις δικές τις εφαρμογές. Με την έλευση του iOS 14 όμως, ίσως έχουμε «κοσμοϊστορικές» αλλαγές στο mobile λειτουργικό της Apple.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Apple εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αφήσει στο χρήστη τη δυνατότητα επιλογής της προκαθορισμένης εφαρμογής browser και email. Ο browser και το email είναι δύο από τις πιο χρήσιμες εφαρμογές σε κάθε smartphone και αν η Apple αλλάξει τη στάση της γύρω από το θέμα της προκαθορισμένης συμπεριφοράς τους, αυτό θα αποτελέσει μία σημαντική απόκλιση από τη μέχρι τώρα φιλοσοφία της. Μία ακόμα αλλαγή που συζητιέται εσωτερικά, είναι το «άνοιγμα» των μουσικών δυνατοτήτων του Apple HomePod και σε άλλες υπηρεσίες streaming, όπως το Spotify.

Οι λόγοι μίας τέτοιας αλλαγής δεν είναι γνωστοί (και ίσως ποτέ να μην γίνουν), αλλά, αν τελικά οι φήμες επαληθευθούν, αναμένουμε να δούμε τις αλλαγές αυτές στα iPhone και iPad μας κατά το φθινόπωρο. Η επαλήθευση ίσως έρθει και νωρίτερα καθώς η Apple εκδίδει και beta εκδόσεις του λογισμικού της πριν την τελική κυκλοφορία. Οπότε, από το WWDC 2020 κιόλας, ίσως μάθουμε αν η Apple δώσει λίγη παραπάνω «ελευθερία» στους χρήστες της με το iOS 14.