MediaTek: Νέος επεξεργαστής για mid-range smartphones!

Περίληψη: Η εταιρεία ανακοίνωσε τον νέο Helio P95 για ακόμη πιο ισχυρά και γρήγορα mid-range smartphones, τα οποία αναμένονται άμεσα!

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ημέρες από τη μεγάλη αποκάλυψη της Qualcomm και του νέου της SoC (επεξεργαστή) για smartphones, του πολύ Snapdragon 865, και τώρα είναι η σειρά της MediaTek για να παρουσιάσει τον δικό της επεξεργαστή. Βέβαια η MediaTek έχει άλλη στόχευση και όχι τα ultra-high-end μοντέλα, επομένως και οι επεξεργαστές της έρχονται ιδανικά εξοπλισμένοι για την κατηγορία των mid-range κινητών.

Ο νέος Helio P95 έρχεται μετά από 15 μήνες από την κυκλοφορία του Helio P90 (Δεκέμβριος 2018) και πρόκειται περισσότερο για εξέλιξη αυτού παρά για κάποια ριζοσπαστική νέα σχεδίαση. Η ίδια η εταιρεία αναφέρει πως η βασική βελτίωση στον P95 βρίσκεται στη νέα επεξεργαστική μονάδα εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (AI Processing Unit ή APU), η οποία (λένε πως) είναι 10% γρηγορότερη από τη μονάδα που βρίσκουμε στον P90. Αν νομίζεις πως το 10% είναι λίγο... σε κάθε άλλη περίπτωση θα συμφωνούσαμε, αλλά ειδικά για τεχνητή νοημοσύνη, το 10% είναι μια χαρά!

Μια άλλη βελτίωση είναι στο υποσύστημα επεξεργασίας εικόνας, το οποίο πλέον υποστηρίζει κάμερες με έως και 64 megapixels.

Στα υπόλοιπα specs, βλέπουμε πως ο κεντρικός του επεξεργαστικός «κόμβος» απαρτίζεται από δύο ισχυρούς πυρήνες ARM Cortex A75 χρονισμένους στα (έως και) 2.2GHz και έξι «οικονομικούς» (δηλαδή χαμηλής κατανάλωσης) πυρήνες ARM Cortex A55, που τρέχουν έως και 2.0GHz. Η «κάρτα γραφικών» του chip είναι ίδια με αυτήν του Helio P90, δηλαδή η PowerVR GM9446 της Imagination, η οποία όμως, μάλλον λόγω χρονισμών, αποδίδει 10% περισσότερο, ενώ έχει και κάποιες βελτιώσεις στο rendering pipeline. Ο P95 υποστηρίζει έως και 8GB μνήμης LPDDR4X, οθόνες με ανάλυση έως και Full HD+ (2520×1080) και «σκληρό δίσκο» UFS 2.1.

Στη συνδεσιμότητα, τώρα, βρίσκουμε τα συνήθη Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0 και δίκτυο 4G. Ναι, δεν έχει 5G αλλά, από την άλλη, ούτε οι μεγάλοι αντίπαλοι των άλλων εταιρειών το έχουν ενσωματωμένο. Κατά τα φαινόμενα, το 5G δεν αναμένεται να είναι έτοιμο στο εγγύς μέλλον, το οποίο για τους κατασκευαστές κινητών μεταφράζεται στους επόμενους 12-14 μήνες.

Το καλό με τον Helio P95 είναι το ότι... μοιάζει πάρα πολύ στον προκάτοχό του, επομένως οι κατασκευαστές κινητών δεν θα έχουν ιδιαίτερη δυσκολία στο να κυκλοφορήσουν ελαφρώς βελτιωμένα μοντέλα, απλά αντικαθιστώντας τον P90 με αυτόν. Επομένως, ραντεβού συντόμως στα ράφια του κοντινότερου Public!