Mini guide: Βράχηκε το iPhone; Τι πρέπει να κάνεις (και τι όχι)!

Περίληψη: Ατυχήματα συμβαίνουν. Τι πρέπει να κάνεις αν βραχεί το iPhone; Ποιες συμβουλές που ακούμε συνήθως είναι σωστές και ποιες θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα;

Όλα τα smartphones, κάποια στιγμή στη ζωή τους, έχουν κάνει μπάνιο σε κάποια υγρή ουσία, είτε αυτή ήταν νερό είτε αναψυκτικό, μπύρα, γάλα ή καφές. Τι κάνεις όταν συμβεί το μοιραίο; Είναι καταδικασμένο το iPhone σου; Λοιπόν, τα πράγματα δεν είναι και τόσο "σκούρα", αν και τα παλιά κινητά είχαν το τεράστιο πλεονέκτημα του ότι μπορούσες να αφαιρέσεις εντελώς τη μπαταρία και να περιορίσεις τις ζημιές. Τα iPhones, όμως, όπως και τα περισσότερα σύγχρονα smartphones, έρχονται με τη μπαταρία ενσωματωμένη και μη αφαιρούμενη – τουλάχιστον όχι χωρίς να ανοίξεις το κέλυφος. Τι άλλο μπορείς να κάνεις, εκτός του να το κοιτάς με τρόμο στα μάτια;

Σβήσιμο

Αν το iPhone σου λειτουργεί, σβήσε το όσο πιο γρήγορα γίνεται! Μην το αφήσεις σε λειτουργία για όσο θα υπάρχει η παραμικρή υποψία του ότι δεν είναι εντελώς στεγνό!

Ξέπλυμα

Αν το iPhone περιλούστηκε με κάτι άλλο και όχι νερό, καλό θα ήταν να το ξεπλύνεις με νερό στα σημεία που έπεσε το υγρό. Αν έχεις πρόχειρο απιονισμένο νερό, τόσο το καλύτερο (είναι μη αγώγιμο). Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως τα τελευταία iPhones – μετά το iPhone 7 – είναι αδιάβροχα οπότε είσαι τυχερός.

Στέγνωμα

ΟΧΙ, δεν εννοούμε με… σεσουάρ! Ούτε στο φούρνο! Ούτε στο φούρνο μικροκυμάτων! Ούτε να το αφήσεις έξω στο λιοπύρι! Η Apple προτείνει να το στεγνώσεις με ένα καθαρό και μαλακό πανάκι το οποίο δεν αφήνει χνούδια. Ένα πανάκι μικροϊνών ίσως είναι η καλύτερη επιλογή.

Βγάλε κάρτες

Άνοιξε το SIM tray (ίσως με ένα συνδετήρα) και αφαίρεσε τη SIM, αφού έχεις βεβαιωθεί πως το iPhone σου είναι στεγνό εξωτερικά.

Στύψιμο

Εντάξει, δεν εννοούμε να αρχίσεις να το ζουλάς και να το στρίβεις! Σύμφωνα με τις οδηγίες της Apple, μπορείς να το κρατήσεις με τη θύρα Lightning προς τα κάτω και να το χτυπήσεις ελαφρά στο χέρι σου για να φύγουν όλα τα υγρά που τυχόν έχουν παρεισφρήσει στο εσωτερικό του.

Εξαερισμός

Το επόμενο βήμα είναι το να το αφήσεις ήσυχο σε κάποιο σημείο το οποίο να αερίζεται καλά, για αρκετές ώρες. Καλή ιδέα είναι και να βάλεις κάποιο ανεμιστηράκι να φυσάει αέρα προς την θύρα Lightning. Επαναλαμβάνουμε: σκέτο αέρα, όχι σεσουάρ ή αερόθερμο!

ΟΧΙ ΦΟΡΤΙΣΗ

Όπως προαναφέραμε, το iPhone δεν πρέπει να είναι σε λειτουργία και ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν το φορτίζουμε όσο στεγνώνει. ΟΧΙ, η θερμότητα από τη φόρτιση δεν θα βοηθήσει στο να στεγνώσει πιο γρήγορα!

Ρύζι;

Δεν βάζουμε το iPhone σε τάπερ με ρύζι, εκτός κι αν ο απώτερος στόχος μας είναι να κάνουμε γεμιστά με ντομάτες και iPhone. Αν φοβάσαι πως έχει μπει νερό στο εσωτερικό του iPhone, μπορείς να δοκιμάσεις να το κλείσεις σε κάποιο δοχείο παρέα με σακουλάκια silica – αυτά τα ειδικά σακουλάκια που βρίσκουμε σε συσκευασίες προϊόντων και τα οποία απορροφούν την υγρασία. Αλλά αν πιστεύεις πως το iPhone σου έχει πάθει τόση ζημιά που τίποτα από τα παραπάνω δεν βοηθά, τότε μάλλον θα πρέπει να αποτανθείς στο service του Public για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.