Snapdragon 8 Gen 1 / Μάθε τα πάντα για το νέο flagship SoC

Περίληψη: Η Qualcomm αποκάλυψε την επόμενη γενιά του flagship επεξεργαστή της για smartphones. Αυτός θα είναι ο Snapdragon 8 Gen 1 και έρχεται σε κινητά το 2022.

Η σειρά των flagship επεξεργαστών της Qualcomm για smartphones αλλάζει όνομα. Στο φετινό Tech Summit της εταιρίας αποκαλύφθηκε το πρώτο SoC της νέας γενιάς. Οι τρεις αριθμοί μοντέλου (π.χ. Snapdragon 888) γίνονται ένας και μετά ακολουθεί ο αριθμός της γενιάς. Έτσι, το νεότερο SoC της Qualcomm ονομάζεται Snapdragon 8 Gen 1. Το όνομα, όμως, είναι το λιγότερο ενδιαφέρον κομμάτι του νέου επεξεργαστή. Οι τεχνολογίες και τα υποσυστήματα που ενσωματώνει είναι αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο. Πάμε να γνωρίσουμε κάθε λεπτομέρεια του Snapdragon 8 Gen 1 λοιπόν.

Θα ξεκινήσουμε την ανάλυσή μας από το σημαντικότερο κομμάτι του SoC, τον επεξεργαστή. Ο Snapdragon 8 Gen αποτελείται από 8 επεξεργαστικούς πυρήνες, σε διάταξη 1+3+4, οι οποίοι για πρώτη φορά είναι Armv9. Το πακέτο περιλαμβάνει 1 πυρήνα Cortex-X2, 3 πυρήνες Cortex-A710 και 4 πυρήνες Cortex-A510. Ο ταχύτερος Cortex-X2 πυρήνας μπορεί να φτάσει σε χρονισμό τα 3GHz, οι πυρήνες Cortex-A710 αγγίζουν τα 2,5GHz σε ταχύτητα, ενώ οι πυρήνες Cortex-A510 φτάνουν τα 1,8GHz.

Επόμενο σημαντικό κομμάτι του SoC είναι η κάρτα γραφικών. Η Adreno GPU του Snapdragon 8 Gen 1 θα προσφέρει 30% ταχύτερες επιδόσεις, ενώ σε Vulkan API η αύξηση επιδόσεων φτάνει το 60%. Από πλευράς διαχείρισης ενέργειας, ο Snapdragon 8 Gen 1 είναι κατά 25% πιο αποδοτικός από τον Snapdragon 888. Μετά τη GPU, η Qualcomm έδωσε μεγάλη έμφαση και στις AI δυνατότητες του νέου της SoC. Και σε αυτόν τον τομέα η Qualcomm ισχυρίζεται πως έχουμε τεράστια βελτίωση, με την εταιρία να υποστηρίζει πως η νέα AI engine είναι 4 φορές ταχύτερη από την προηγούμενη γενιά αλλά κα έως και 1,7 φορές πιο ενεργειακά αποδοτική.

Νέο SoC σημαίνει και νέο ISP (Image Signal Processor). Στον Snapdragon 8 Gen 1 βρίσκουμε τον Spectra ISP, ένα τριπλό 18-bit ISP. Χάρη σε αυτόν, τα smartphones που θα κυκλοφορήσουν με Snapdragon 8 Gen 1 θα υποστηρίζουν αισθητήρες κάμερας μέχρι 200MP ή τριπλό σύστημα κάμερας με 3 αισθητήρες 36MP. Ο 18-bit Spectra ISP μπορεί να επεξεργαστεί 4.096 φορές περισσότερα δεδομένα εικόνας και έτσι προσφέρεται ακόμα και υποστήριξη για καταγραφή βίντεο 8K HDR.

Τελευταία σημαντική κατηγορία στην οποία πρέπει να σταθούμε είναι η συνδεσιμότητα. Ο Snapdragon 8 Gen 1 θα είναι φυσικά 5G και θα ενσωματώνει το X65 5G Modem. Αυτό επιτρέπει τη σύνδεση με mmWave και Sub-6GHz δίκτυα πέμπτης γενιάς. Η Wi-Fi συνδεσιμότητα ενσωματώνει όλα τα τελευταία πρότυπα, άρα έχουμε και υποστήριξη για Wi-Fi 6E, ενώ στο κομμάτι του Bluetooth βρίσκουμε υποστήριξη για το πρότυπο Bluetooth 5.2 με LE Audio.

Ο Snapdragon 8 Gen 1 θα είναι το flagship SoC της Qualcomm για το 2022 και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε smartphones που θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα. Ήδη οι Xiaomi, Motorola, Realme, και άλλες εταιρίες έχουν ανακοινώσει πως θα παρουσιάσουν νέες συσκευές με τον Snapdragon 8 Gen 1 πολύ σύντομα. Για νεότερες πληροφορίες μείνε συντονισμένος στο Public Blog.