Κλείνει από μπαταρία το κινητό; Τι φταίει και τι μπορείς να κάνεις γι' αυτό!

Περίληψη: Όλοι έχουμε βιώσει την... ανείπωτη φρίκη του να κλείσει το κινητό μας από μπαταρία, και...

Όλοι έχουμε βιώσει την... ανείπωτη φρίκη του να κλείσει το κινητό μας από μπαταρία, και μάλιστα την απολύτως χειρότερη δυνατή στιγμή. Τα smartphones, παρά το γεγονός πως διαθέτουν μπαταρίες με τεράστια χωρητικότητα σε σχέση με τα “απλά” κινητά του παρελθόντος, καταναλώνουν τη διαθέσιμη ενέργεια πολύ πιο γρήγορα. Ενώ κάποτε, αυτονομία δύο ή και περισσότερων ημερών ήταν συνηθισμένο φαινόμενο, πλέον το να διαρκεί ένα smartphone περισσότερο από μία ημέρα με μέτρια χρήση, αποτελεί άθλο. Τι είναι αυτό που καταναλώνει την ενέργεια, όμως, και τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό;

Εξοικονόμηση ενέργειας

Ευτυχώς, το θέμα της αυτονομίας και της κατανάλωσης ενέργειας, έχει απασχολήσει σοβαρά όλους τους κατασκευαστές, καθώς και την ίδια τη Google. Οι πρόσφατες εκδόσεις του Android διαθέτουν συστήματα παρακολούθησης της κατανάλωσης, με δυνατότητες ανάλυσης, αλλά και modes λειτουργίας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Ας δούμε, όμως, τι είναι αυτό που “τρώει” τη μπαταρία του smartphone σου.battery consumption
  • Οθόνη Η οθόνη είναι ο υπ' αριθμόν 1 υπαίτιος για το άδειασμα της μπαταρίας. Απλά, όσο περισσότερο χρησιμοποιείς το κινητό, ή για οποιονδήποτε λόγο η οθόνη μένει αναμμένη, τόσο θα αδειάζει η μπαταρία. Δεν έχει σημασία αν παίζεις, ακούς μουσική, διαβάζεις βιβλίο, χαζεύεις στο Facebook, μιλάς στο WhatsApp, ή οτιδήποτε άλλο. Αναμμένη οθόνη = κατανάλωση ενέργειας!
  • Δόνηση Εδώ έχουμε το νούμερο δύο, και με διαφορά. Αν έχεις ρυθμίσει, για παράδειγμα, το πληκτρολόγιο να χρησιμοποιεί δόνηση με κάθε πάτημα πλήκτρου, ή αν παίζεις κάποιο παιχνίδι που ενεργοποιεί το μοτέρ δόνησης του smartphone, τότε “καταδικάζεις” τη μπαταρία σε γρήγορο άδειασμα.
  • WiFi, Bluetooth, NFC, GPS, mobile data Οι ασύρματες επικοινωνίες τρώνε ενέργεια. Ειδικά αν έχεις ενεργοποιημένα συστήματα που δεν χρησιμοποιούνται, χαλάς ενέργεια χωρίς λόγο. Η επικοινωνία από απόσταση είναι ενεργοβόρα υπόθεση.
  • Εφαρμογές στο παρασκήνιο Μπορεί να νομίζεις πως έκλεισες μια εφαρμογή, επειδή πάτησες το “home”, όμως αυτή συνεχίζει και τρέχει. Οι εφαρμογές που τρέχουν, χρησιμοποιούν τον επεξεργαστή και άλλα υποσυστήματα, κάτι που μεταφράζεται σε ενέργεια!
  • Widgets, Live wallpapers, animations Οτιδήποτε κινείται στην οθόνη, επιβαρύνει τον επεξεργαστή και χαλάει μπαταρία! Μπορεί το νέο σου wallpaper με τα... φύλλα που κουνιόνται στον αέρα να είναι εντυπωσιακό, ή το widget με τα ψαράκια στο ενυδρείο να είναι πανέμορφο, όμως πιο εντυπωσιακά θα βελτιωθεί η διάρκεια της μπαταρίας σου, αν τα κλείσεις!

Πάρε μέτρα

Τα βήματα που μπορείς να κάνεις είναι αρκετά, άλλα προφανή και άλλα όχι και τόσο. Ας ξεκινήσουμε με τη σειρά που τα είπαμε πιο πάνω.
  • Οθόνη Μείωσε την ένταση της φωτεινότητας! Ειδικά αν έχεις smartphone με οθόνη OLED, όχι απλά η γενική φωτεινότητα, αλλά ακόμη και το wallpaper έχουν αντίκτυπο στην κατανάλωση. Επέλεξε σκούρα χρώματα και themes, ώστε να ανάβουν λιγότερα pixels! Βάλε τη φωτεινότητα στο ελάχιστο, για να έχεις μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Δόνηση Απλά απενεργοποίησε τη δόνηση για τα πάντα, εκτός ίσως από τις τηλεφωνικές κλήσεις (αν το χρειάζεσαι). Ειδικά η δόνηση κατά την πληκτρολόγηση μπορεί να “σκοτώσει” τη μπαταρία σου χωρίς να το καταλάβεις.snartphone low battery
  • Ασύρματα συστήματα Φρόντισε να απενεργοποιείς ό,τι δεν χρησιμοποιείς. Αν δεν είσαι σε χώρο που έχεις WiFi, απλά κλείσε το! Αν περνάς πολλές ώρες στο δρόμο, δεν υπάρχει λόγος να έχεις το WiFi συνεχώς ανοικτό, ή αν δεν έχεις συσκευές Bluetooth, δε χρειάζεται να είναι ανοικτό το Bluetooth! Ειδικά το GPS καταναλώνει ενέργεια χωρίς λόγο, αν περνάς πολλές ώρες στο σπίτι ή αν δεν το χρησιμοποιείς για πλοήγηση.
  • Εφαρμογές στο παρασκήνιο Απέκτησε τη συνήθεια να κλείνεις τα apps, όταν τελειώνεις με αυτά. Επίσης, μπορείς να μειώσεις τη συχνότητα που τα διάφορα apps τσεκάρουν για ειδοποιήσεις – για παράδειγμα, Facebook, WhatsApp, GMail, Twitter και πολλά άλλα, επικοινωνούν σε τακτά χρονικά διαστήματα με τους κεντρικούς servers, ώστε να ελέγχουν για τυχόν μηνύματα ή γεγονότα. Η συνεχής επικοινωνία αυτή, εκτός του ότι τρώει kilobytes, τρώει και μπαταρία. Ρύθμισέ τα σε “χειροκίνητη” ενημέρωση για να δεις πόση επίδραση έχουν.
  • Widgets, Live wallpapers, animations Απλά... ξεφορτώσου τα. Μπορεί να είναι ωραία, εντυπωσιακά ή και “ψαρωτικά”, όμως χαλάς τη μπαταρία σου απλά για αυτό που οι αγγλόφωνοι ονομάζουν “eye candy” – σε ελεύθερη μετάφραση, οφθαλμόλουτρο. Επίσης, αν έχεις ρυθμίσει το smartphone να μη σβήνει ποτέ την οθόνη, πχ για να βλέπεις την ώρα στο lock screen, άλλαξέ το και άφησε την οθόνη να σβήνει μετά από λίγα δευτερόλεπτα.

Άλλες συμβουλές

power saving modesΣυχνά, οι κατασκευαστές ενσωματώνουν και ειδικά applets, για εξοικονόμηση ενέργειας. Χρησιμοποίησέ τα! Αν το κινητό σου διαθέτει LED ειδοποιήσεων, ρύθμισε τα διάφορα apps να το χρησιμοποιούν για ειδοποιήσεις, αντί να ανάβουν την οθόνη. Απενεργοποίησε το σύστημα που “ξυπνά” το smartphone όταν πατάς στην οθόνη, και απλά χρησιμοποίησε το power button! Ακόμη και οι ενημερώσεις των διαφόρων apps μπορούν να βοηθήσουν στη ζωή της μπαταρίας, μιας και συχνά οι προγραμματιστές βελτιώνουν τον κώδικα των προγραμμάτων. Το να τρέχει μια εφαρμογή πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά, σημαίνει επίσης πως “τρώει” και λιγότερη μπαταρία!Τέλος, ακόμη και το ίδιο το σήμα του κινητού μπορεί να επηρρεάσει τη διάρκεια της μπαταρίας. Αν στο σπίτι σου δεν έχει καλό σήμα, τότε το κινητό σου ξοδεύει περισσότερη ενέργεια, μόνο και μόνο για να μένει σε επαφή με τις κεραίες κινητής. Δε μπορείς να κάνεις κάτι γι' αυτό, αλλά τουλάχιστον έχε το υπ' όψιν. Βέβαια, για παν ενδεχόμενο, μπορείς να έχεις στην τσάντα σου και ένα powerbank, διαλέγοντας το κατάλληλο από τη μεγάλη γκάμα που έχουν τα Public για 'σένα!