PlayStation: Το χθες, το σήμερα και το αύριο

Περίληψη: Από το εμβληματικό PS1 μέχρι το πανίσχυρο PS5 Pro, η ιστορία του PlayStation είναι γεμάτη εκπλήξεις, επιτυχίες και μεγάλες gaming στιγμές!

To PlayStation είναι ένας από τους σημαντικότερους «παίκτες» στην αγορά του gaming και της τεχνολογίας γενικότερα και η Sony μπήκε στο χώρο για να… δείξει τα δόντια της. Στα Public κάνουμε μια ιστορική αναδρομή με σύντομες στάσεις σε κάθε ένα από τα σημαντικά οικιακά συστήματα της εταιρείας, μέχρι και το σημερινό PS5 και το PS5 Pro που έρχεται σύντομα. Και μαζί με την αναδρομή μας, έχουμε και μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της εξέλιξης των κονσολών PlayStation από τον LaFan. Ο LaFan είναι ένας από τους κορυφαίους Κορεάτες influencers στο χώρο της τεχνολογίας και του gaming και ταυτόχρονα ένας από τους κορυφαίους συλλέκτες retro συστημάτων. Καλύπτει το gaming με πολλές και πλούσιες αναρτήσεις, η συλλογή του περιλαμβάνει κομμάτια από την δεκαετία των 60s και έπειτα, ενώ κάθε επίσκεψη στο προφίλ του στα social media είναι και ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν.

Video Duration
0:43

Η αρχή

Το PlayStation μπήκε σε σκέψεις να ασχοληθεί με την αγορά κάπου στις αρχές των 90s. Μέχρι τότε, λόγω τεχνογνωσίας, προσέφερε ημιαγωγούς και διάφορα εσωτερικά τμήματα για κονσόλες τρίτων και κάποια στιγμή στο 1988 μπήκε σε διαδικασία να φτιάξει ένα CD-ROM drive για το SNES. Στο πλαίσιο της έκθεσης Consumer Electronics Show τον Ιούνιο του 1991, η Sony παρουσιάζει το drive με την ονομασία Play Station (ή SNES-CD), αλλά τα πράγματα δεν πάνε βάσει προγράμματος. Η Nintendo την επόμενη ημέρα ανακοινώνει πως «σπάει» τη συνεργασία και προχωράει σε ένα παρόμοιο deal με την Philips. Η κόντρα αυτή έφερε μεγάλο εκνευρισμό στη Sony, που αποφάσισε να μην ακυρώσει όλη τη δουλειά που έχει κάνει και να προχωρήσει σε κάτι δικό της. Κάπως έτσι φτάσαμε στο πρώτο PlayStation.

Το PlayStation

Αν και συχνά αναφέρεται ως PS1, το πρώτο PlayStation κυκλοφόρησε με επίσημη ονομασία απλά… PlayStation. Βγήκε στην αγορά για πρώτη φορά στις 3 Δεκεμβρίου του 1994 στην Ιαπωνία ως μέρος της πέμπτης γενιάς συστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας και είχε να αντιμετωπίσει τα SEGA Saturn και Nintendo 64. Σε δεύτερη φάση, το 2000, κυκλοφόρησε μια πιο μικρή έκδοσή του, το PSone. Μέχρι και τον περσινό Δεκέμβριο, είχαν πουληθεί συνολικά σχεδόν 102,5 εκατομμύρια συστήματα πρώτης γενιάς. Τον Σεπτέμβριο του 2018, η Sony κυκλοφόρησε στην αγορά και μια mini έκδοση της αρχικής κονσόλας με κάποια προεγκατεστημένα παιχνίδια, το PlayStation Classic.

playstation-story-01

Το PS2

Η τεράστια επιτυχία της πρώτης κονσόλας έφερε -αναμενόμενα- και συνέχεια το 2000. Το PS2 βγήκε στην αγορά απέναντι στα GameCube και Xbox και ήταν συμβατό με τα παιχνίδια της πρώτης κονσόλας. Κατάφερε να ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 155 εκατομμύρια συστήματα, ενώ μετά την αρχική έκδοση, κυκλοφόρησε και μία πιο λεπτή το PS2 Slim (το 2004). Στις 29 Νοεμβρίου του 2005, το PS2 έγινε η κονσόλα που έφτασε σε λιγότερο χρόνο τα 100 εκατομμύρια συστήματα στα ράφια των καταστημάτων (5 χρόνια και 9 μήνες), τη στιγμή που για το πρώτο PlayStation αυτό το επίτευγμα ήρθε στα 9 χρόνια και 6 μήνες.

To PS3

Η ώρα του PS3 έφτασε το 2006 για την αγορά της Ιαπωνίας, για να τεθεί αντιμέτωπο στη μάχη της έβδομης γενιάς συστημάτων με τα Xbox 360 και Wii. Για πρώτη φορά είδαμε κονσόλα να χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης κίνησης με το ασύρματο χειριστήριο Sixaxis, ενώ και από μεριάς αποθηκευτικού μέσου, η Sony εγκατέλειψε τα CD και DVD και πήγε στα Blu-ray, με σκοπό προφανώς να ενισχύσει και τις κινηματογραφικές της παραγωγές που προσφέρονταν στον θεατή σε πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου. Η κονσόλα κυκλοφόρησε αρχικά με σκληρό δίσκο 20GB και 60GB, ενώ στην πορεία των ετών βγήκε στα ράφια μέχρι και με δίσκο 500GB. To 2009 ήρθε η ώρα για μια πιο λεπτή έκδοση. Το PS3 Slim ήταν 33% πιο μικρό σε μέγεθος και κατανάλωνε σχεδόν το μισό ρεύμα σε σχέση με το αρχικό μοντέλο, ενώ στο εσωτερικό του βρισκόταν και μια ανανεωμένη έκδοση του επεξεργαστή Cell. Το 2012 είδαμε και μία ακόμη έκδοση της κονσόλας, το PS3 Super Slim που ερχόταν με drive που έκλεινε με συρόμενο πορτάκι στο επάνω μέρος και ακόμη μικρότερο βάρος.

playstation-story-02

Το PS4

Το 2013 ήρθε η ώρα για το PS4. Η Sony το παρουσίασε το Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης, επιβεβαιώνοντας πως για πρώτη φορά περνάει το σύστημά της σε αρχιτεκτονική x86. Μέσα σε αυτά που το έκαναν να ξεχωρίζει ήταν το PlayStation App που λειτουργούσε σε κινητό ή tablet ως δεύτερη οθόνη, ενώ μαζί του παρουσιάστηκε και η πλατφόρμα streaming PlayStation Now, που βασιζόταν στην τεχνολογία της Gaikai (που η Sony είχε εξαγοράσει μερικούς μήνες πριν). Η κυκλοφορία του PS4 έγινε αρχικά στις ΗΠΑ στις 15 Νοεμβρίου του 2013, ερχόμενο αντιμέτωπο με τα Xbox One, Wii U και Nintendo Switch. To λεπτότερο μοντέλο, το PS4 Slim, ήρθε τον Σεπτέμβριο του 2016 με 40% μικρότερο σασί και διαφορετικό φινίρισμα. Στο μπροστινό τμήμα είχε δύο θύρες USB, ο σχεδιασμός του ήταν πολύ πιο μαζεμένος και μοντέρνος. Και ξαφνικά, αντί να κινηθεί η Sony προς το επόμενο PlayStation, ρίχνει στην αγορά την είδηση για ένα πιο ισχυρό PS4 με την ονομασία PS4 Pro. Η κονσόλα είχε βελτιωμένη GPU με περισσότερη επεξεργαστική ισχύ και περισσότερα teraflops και επέτρεπε αναπαραγωγή games σε ανάλυση έως και 4Κ, καθώς και βελτιωμένη ποιότητα εικόνας για τα games του PSVR.

To PS5

Το πέμπτο σύστημα της Sony ήρθε στην αγορά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Ο πλανήτης βρισκόταν εν μέσω πανδημίας και lockdowns, τα εργοστάσια παραγωγής ήταν κλειστά για μήνες και ως εκ τούτου η διάθεση των κονσολών γινόταν με το σταγονόμετρο. Το PS5 κυκλοφόρησε στις 12 Νοεμβρίου του 2020 απέναντι από τα Xbox Series X και Xbox Series S και ήταν σχεδιασμένο να υποστηρίζει νέες τεχνολογίες απεικόνισης, όπως το ray tracing. Πέραν του μοναδικού του σχεδιασμού που εξέπληξε τους πάντες, το PS5 είχε και κάτι ακόμη ξεχωριστό, το χειριστήριο DualSense. Το εν λόγω περιφερειακό ήταν από τα πλέον καινοτόμα στην αγορά, καθώς υποστήριζε απτική ανάδραση, αναγνώριση κίνησης, βελτιωμένο ηχείο και touchpad για έξτρα εντολές. To καλύτερο όλων είναι πως για να συστήσει όλες αυτές τις νέες λειτουργίες του, η Sony περιελάμβανε σε κάθε κονσόλα και το παιχνίδι Astro’s Playroom - prequel του πρόσφατου Astro Bot - που λειτουργούσε και ως tech demo για να γνωρίσει ο παίκτης πως μπαίνει στη νέα εποχή του gaming. H πιο λεπτή έκδοση ανακοινώθηκε και κυκλοφόρησε το 2023, με την κονσόλα να μειώνεται αρκετά σε επίπεδο διαστάσεων. Το PS5 Slim ήταν γεγονός…

playstation-story-03

PS5 Pro, το βήμα για το αύριο

Η κίνηση της μεσαίας γενιάς συνεχίζεται και στο PS5, οπότε η Sony ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο το PS5 Pro. H κονσόλα έρχεται με ταχύτερη GPU και υποστήριξη για το PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution), μία τεχνολογία που αναβαθμίζει την εικόνα και στοχεύει το 4Κ 60fps στα περισσότερα games. Το PS5 Pro θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα στις 7 Νοεμβρίου.