PS5 controller / Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το DualSense

Περίληψη: Η κυκλοφορία του PlayStation 5 πλησιάζει - Aς γνωρίσουμε καλύτερα το PS5 controller και τα χαρακτηριστικά που κάνουν το DualSense κορυφαίο!

Η επόμενη γενιά PlayStation είναι (σχεδόν) εδώ και το DualShock θα δώσει τη θέση του στο DualSense. Το θρυλικό χειριστήριο της Sony εξελίχθηκε σημαντικά στην έκδοση για το PlayStation 5, κάτι που δικαιολογεί απόλυτα και την αλλαγή ονόματος. Το PS5 controller, λοιπόν, κρατά τα απολύτως απαραίτητα σχεδιαστικά γνωρίσματα προηγούμενων γενιών, δηλαδή τα δύο analog sticks στο κέντρο, το D-Pad στα αριστερά, τα πλήκτρα ενεργειών στα δεξιά και τα triggers στο πίσω μέρος. Από εκεί και πέρα η εμπειρία έχει αλλάξει - τόσο εργονομικά όσο και αισθητικά.

Η πιο προφανής αλλαγή είναι ξεκάθαρη ήδη από τις εικόνες. Το σχήμα του χειριστηρίου έχει περισσότερες καμπύλες από ποτέ, καθώς το DualSense σχεδιάστηκε για πολύωρη άνετη χρήση. Το νέο του σχήμα αγκαλιάζει καλύτερα την παλάμη σου και μπορείς να παίζεις για ώρες ξεχνώντας ότι το κρατάς. Η αυξημένη εργονομία κάνει το PS5 controller σχεδόν... επέκταση του χεριού σου.

Οι επόμενες -ακόμα μεγαλύτερες- αλλαγές θα γίνουν αντιληπτές μόλις πιάσεις για πρώτη φορά στα χέρια του το νέο χειριστήριο του PlayStation 5. Η Sony έχει επενδύσει πολύ χρόνο για να κάνει το controller κάτι παραπάνω από ένα απλό εργαλείο για έλεγχο του παιχνιδιού. Το DualSense μεταφέρει την αίσθηση του παιχνιδιού στο χέρι σου! Τα PS5 controller specs περιλαμβάνουν σύστημα haptic feedback, το οποίο σε μεταφέρει εντός του κόσμου του παιχνιδιού μέσα από την ανάδραση που προσφέρει.

Μέσω του DualSense θα μπορείς να αντιληφθείς, για παράδειγμα, την κατεύθυνση από όπου έρχεται ένα κίνδυνος στο Marvel’s Spider-Man: Miles Morales (κάτι σαν την Spider-Sense δηλαδή) ή τη δυσκολία με την οποία ένα αμάξι οδηγεί μέσα στη λάσπη σε ένα αντίστοιχο driving game. Τα νέα PS5 controller back buttons, συγκεκριμένα τα πλήκτρα L2 και R2, συμβάλουν και αυτά στην πιο ρεαλιστική εμπειρία gaming, καθώς κατανοούν το επίπεδο πίεσης που τους ασκείς και έτσι μπορείς να ελέγξεις με μεγαλύτερη ακρίβεια την εκτόξευση ενός τόξου με το βέλος σου.

Με το καινούργιο χειριστήριο θα «ξεχάσεις» και τον φορτιστή. Θα χρησιμοποιείς πολύ λιγότερο το PS5 controller charger, αφού το DualSense έχει σχεδόν διπλάσια διάρκεια μπαταρίας από το DualShock 4. Όταν έρθει η ώρα για γέμισμα της μπαταρίας, αυτό γίνεται μέσω θύρας USB Type-C, όπως και όλες οι σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές.

Πριν την ανακοίνωσή του, υπήρχαν φήμες που ήθελαν το DualSense να εξοπλίζεται με οθόνη. Τελικά αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν και δεν θα δούμε PS5 controller screen. Το DualSense διατηρεί το touchpad που γνωρίσαμε στην προηγούμενη γενιά. Δίπλα του υπάρχουν ξανά δύο πλήκτρα: το πλήκτρο «Share» στα αριστερά γίνεται τώρα «Create» ενώ στα δεξιά συνεχίζει να υπάρχει το πλήκτρο «Options». Στο σώμα του χειριστηρίου η Sony έχει τοποθετήσει και μικρόφωνο και ηχείο, οπότε μπορείς να κάνεις chat ακόμα και αν δεν έχεις headset, χωρίς να λείπει και η θύρα 3,5 χιλιοστών βέβαια.

Μια επίσης εμφανής αλλαγή, για την οποία δεν έχουμε συζητήσει ακόμα, είναι το χρώμα. Παραδοσιακά τα DualShock ήταν μονόχρωμα. Το DualSense αλλάζει αυτή την συνήθεια και θα κυκλοφορήσει -αρχικά- σε δίχρωμο λευκό/μαύρο χρωματισμό. Στο μέλλον δεν αποκλείεται να δούμε και άλλα χρώματα και σχέδια, όπως έγινε και με το DualShock 4.

Φυσικά το νέο χρώμα και σχήμα οδήγησε το internet στη δημιουργία πολλών PS5 controller memes. Το DualSense βάφτηκε σε διάφορα χρώματα, έγινε stormtrooper helmet ενώ ένας ευφάνταστος χρήστης του twitter δεν παρέλειψε να σχολιάσει την ομοιότητα του συμβόλου «Share» με τις... κραυγές της χαοτικής χήνας από το Untitled Goose Game.

Η Sony έφτιαξε και ένα PS5 controller trailer για να μας παρουσιάσει στα γρήγορα όλες τις δυνατότητες του DualSense, το οποίο μπορείς να δεις παρακάτω:

Video Duration
0:38


Αυτά είναι όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για το DualSense του PlayStation 5. Η νέα κονσόλα της Sony κυκλοφορεί επίσημα στις 19 Νοεμβρίου 2020 και μπορείς ήδη να την προπαραγγείλεις, για να την έχεις στα χέρια σου όσο πιο σύντομα γίνεται. Τι άλλες λεπτομέρειες μένει να ανακοινωθούν μέχρι τότε; PS5 controller τιμή φυσικά! Μόλις μάθουμε και αυτό, θα ξέρουμε τα πάντα για το DualSense.

Stay tuned στο Public Blog!