Περίληψη: Την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τα βραβεία λογοτεχνίας για...
7 Ιανουαρίου , 2019 • 1 MIN READ
7 Ιανουαρίου , 2019 • 1 MIN READ
Περίληψη: Την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τα βραβεία λογοτεχνίας για...
Την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τα βραβεία λογοτεχνίας για το 2017. Τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία είναι η ανώτατη λογοτεχνική διάκριση που αποδίδεται σε λογοτέχνες από το ελληνικό κράτος και, στην πάροδο του χρόνου, ο θεσμός έχει υποστεί μεταλλάξεις και προσαρμογές, προκειμένου να συμβαδίζει με την επικαιρότητα, τις αναγνωστικές ανάγκες και προτιμήσεις.
Φέτος, βραβεύτηκαν, μεταξύ άλλων, βιβλία με διαφορετικές δομές και εκφραστικά μέσα, άνθρωποι με μακρά πορεία στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και νέες φωνές που μοιάζουν να έχουν πολύ μέλλον μπροστά τους. Συγκεκριμένα:
Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονεμήθηκε στον Διονύση Καψάλη για τη συνολική προσφορά του. Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Μιχάλη Μοδινό για το έργο του με τίτλο «Εκουατόρια» (εκδ. Καστανιώτης), ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, που πραγματεύεται μεταξύ άλλων τη σύγκρουση επιστήμης και πρωτογονισμού, τις διαμάχες περί τις πολιτισμικές αξίες και τον έρωτα της περιπέτειας.
Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος ‒ Νουβέλας απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στη Μαρία Κουγιουμτζή για το έργο της με τίτλο «Όλα μπορούν να συμβούν μ’ ένα άγγιγμα» (εκδ. Καστανιώτης), ένα βιβλίο για τους αδύναμους και τους γονατισμένους, αλλά και αυτούς που ίπτανται στον αέρα, τους ασυμβίβαστους.
Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στον Σταμάτη Πολενάκη για το έργο του με τίτλο «Τα τριαντάφυλλα της Μερσέδες» (εκδ. Μικρή Άρκτος) και στη Χλόη Κουτσουμπέλη για το έργο της με τίτλο «Οι ομοτράπεζοι της άλλης γης» (εκδ. Γαβριηλίδης).
Το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου ‒ Κριτικής απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Παντελή Μπουκάλα για το έργο του με τίτλο «Όταν το ρήμα γίνεται όνομα. Η «Αγαπώ» και το σφρίγος της ποιητικής γλώσσας των δημοτικών» (εκδόσεις Άγρα).
Το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας ‒ Βιογραφίας ‒ Χρονικού ‒ Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στη Λύντια Τρίχα για το έργο της με τίτλο «Χαρίλαος Τρικούπης» (εκδ. Πόλις).
Το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στη Δανάη Σιώζου για το έργο της με τίτλο «Χρήσιμα Παιδικά Παιχνίδια» (εκδ. Αντίποδες) και στην Ούρσουλα Φωσκόλου για το έργο της με τίτλο «Το Κήτος» (εκδ. Κίχλη).
Το Ειδικό Θεματικό Βραβείο για το βιβλίο που προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στην Αγγελική Σιδηρά για το έργο της με τίτλο «Silver Alert» (εκδ. Κέδρος).
Τέλος, η επιτροπή αποφάσισε ομοφώνως την απονομή τιμητικής διάκρισης στα λογοτεχνικά περιοδικά Οδός Πανός και [Φρμκ].
Συγχαρητήρια σε όλους!