Κρατήσου σε φόρμα με... ζυγαριά!

Περίληψη: Κάποιοι τη βλέπουν ως τον απόλυτο... εχθρό. Για κάποιους άλλους είναι μονίμως χαλασμένες ή δείχνουν...

Κάποιοι τη βλέπουν ως τον απόλυτο... εχθρό. Για κάποιους άλλους είναι μονίμως χαλασμένες ή δείχνουν λάθος! Λίγοι (αλλά καλοί) είναι αυτοί που τη βλέπουν ως σύμμαχο και "εργαλείο". Όποια κι αν είναι η τωρινή σου άποψη για τη ζυγαριά, πρέπει να καταλάβεις πως πρόκειται απλά για ένα "μετρητή". Δε φταίει η άμοιρη ζυγαριά σε τίποτε! Και πρέπει να δεις μια σύγχρονη ζυγαριά και το τι μπορεί να σου προσφέρει, στην πορεία σου προς το τέλειο σώμα!

Ζυγαριές μπάνιου

Ναι, το υπ' αριθμόν 1 σκοτεινό αντικείμενο του μίσους. Η ζυγαριά του μπάνιου. Ό,τι κι αν κάνεις, θα δείχνει μονίμως αυτό που θέλει εκείνη και όχι αυτό που θες να δεις εσύ. Πως τολμά! Πέρα από την πλάκα, όμως, η ζυγαριά θέλει ακρίβεια και τρόπο. Για να έχεις καλή εικόνα για το σωματικό σου βάρος, πρέπει να προσέχεις ώστε να ζυγίζεσαι υπό ίδιες συνθήκες. Για πιο αξιόπιστη μέτρηση ζυγίζεσαι το πρωί, χωρίς ρούχα, μετά την πρωινή τουαλέτα, προτού φας οτιδήποτε. Η ζυγαριά θα πρέπει να εδράζεται στο πάτωμα, κατά προτίμησιν όχι πάνω σε μοκέτες ή χαλάκια, να στέκεσαι ίσια και, προφανώς, να μην ακουμπάς οπουδήποτε.Για τις πιο προηγμένες ζυγαριές, όπως επί παραδείγματι η Xiaomi Mi Scale, η οποία έχει δυνατότητα υπολογισμού του δείκτη μάζας σώματος, θα πρέπει το σώμα σου να είναι στεγνό και καθαρό, να μην είναι υπερβολικά ιδρωμένα ή υγρά τα πέλματα και το σώμα να μην είναι αφυδατωμένο. Καλό θα είναι να παρακολουθείς το βάρος σου τακτικά, χωρίς όμως να ζυγίζεσαι κάθε μέρα. Ούτως ή άλλως, οι ημερήσιες διακυμάνσεις έχουν περισσότερη σχέση με το τι τρως και πίνεις, αλλά και το πόσο συχνά επισκέπτεσαι την τουαλέτα, παρά με την πραγματική σου σωματική μάζα. Η προαναφερθείσα Xiaomi, για παράδειγμα, έχει και μνήμη και συνεργάζεται και με smartphone, ώστε να παρακολουθείς την εξέλιξη του βάρους σου σε βάθος χρόνου, μιας και έχει δυνατότητα αποθήκευσης έως και 800 μετρήσεων. Αν θες κάτι πιο προηγμένο, όμως, ρίξε μια ματιά στην Xiaomi Mi Body Composition Scale, η οποία μπορεί να μετρήσει πολύ περισσότερα πράγματα. Σου δίνει ενδείξεις λίπους, οστεϊκής μάζας, σπλαχνικού λίπους, υπολογίζει το δείκτη μάζας σώματος και δε σταματά σε αυτά. Συνεργάζεται επίσης με smartphone και σου δίνει τα "εργαλεία" ώστε να παρακολουθείς τη σωματική σου εξέλιξη με ακρίβεια!

Ζυγαριές κουζίνας

Νομίζεις πως η ζυγαριά χρειάζεται μόνο κατά τη διάρκεια της δίαιτας; Εδώ είναι και το πρώτο και μάλλον "μοιραίο" λάθος. Η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι η απώλεια βάρους μέσω δίαιτας ή, έστω, διατροφής, αλλά η συντήρηση αυτού του βάρους. Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι οι μη ρεαλιστικοί στόχοι, είτε αυτοί αφορούν το σωματικό βάρος, είτε τη διατροφή. Δεν γίνεται, για παράδειγμα, να συντηρηθεί ένα βάρος 45 κιλών για ένα άτομο που ξεκίνησε από τα 85, ούτε είναι ρεαλιστικό να περιμένεις να τρέφεσαι για πάντα με "ένα γιαουρτάκι" και 300 γραμμάρια μπιζέλια.Εδώ, λοιπόν, η ζυγαριά κουζίνας πρέπει να είναι ο σύμμαχός σου, ώστε να τρως πραγματικά αυτά που πρέπει, ώστε να καλύπτεις τις ανάγκες του σώματός σου. Μην ξεχνάς πως το ανθρώπινο σώμα θέλει περίπου 2000 θερμίδες (2500 για τους άντρες) απλά για να ζει και να λειτουργεί. Αυτές οι θερμίδες θα πρέπει να μοιράζονται καταλλήλως σε λιπαρά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, κτλ. Αν θες να ξέρεις τι τρως, δες την SBS Smart Digital Kitchen Scale, η οποία έχει και app για smartphone, ώστε να βλέπεις την περιεκτικότητα των τροφών σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά. Χρησιμοποίησε τη ζυγαριά, λοιπόν, χωρίς φόβο, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες ενός διαιτολόγου ή διατροφολόγου, και... κρατήσου σε φόρμα!