Περίληψη: Τόσα πολλά sites, τόσο λίγη μνήμη. Έχεις κι εσύ λογαριασμούς σε τόσα sites, ων...
13 Μαρτίου , 2017 • 2 MINS READ
13 Μαρτίου , 2017 • 2 MINS READ
Περίληψη: Τόσα πολλά sites, τόσο λίγη μνήμη. Έχεις κι εσύ λογαριασμούς σε τόσα sites, ων...
Τόσα πολλά sites, τόσο λίγη μνήμη. Έχεις κι εσύ λογαριασμούς σε τόσα sites, ων ουκ έστιν αριθμός, αλλά για να μη μπερδεύεσαι, χρησιμοποιείς παντού το ίδιο password; Κακώς! Πολύ κακώς!
Εδώ και χρόνια οι ειδικοί συμβουλεύουν τους χρήστες του διαδικτύου να χρησιμοποιούν διαφορετικά passwords σε κάθε site, και μάλιστα μεγάλα και διαφορετικά, ώστε να είναι δύσκολο, γνωρίζοντας το ένα, να προβλεφθούν τα άλλα. Καλό ως ιδέα, αλλά άντε μετά εσύ να θυμάσαι 10, 20 ή και περισσότερα μεγάλα, διαφορετικά και πολύπλοκα passwords!Το τελευταίο διάστημα, όμως, έχουν συμβεί μεγάλες κλοπές δεδομένων χρηστών, ακόμη και από εταιρίες οι οποίες θεωρούνταν απρόσβλητες: τελευταίο θύμα η γνωστή σε όλους Yahoo, και μάλιστα πάνω από μία φορές μέσα σε εβδομάδες! Αν έχεις ίδιο password παντού – ή ακόμη και περίπου ίδιο, είναι απλούστατο για κάποιον να “μαντέψει” και τα υπόλοιπα. Οπότε; Είναι λύση το πατροπαράδοτο “τεφτέρι” με passwords αντί για τηλέφωνα;
Εδώ έρχεται το LastPass, το πρόγραμμα που αναλαμβάνει να φυλάξει τα passwords σου, να τα κρυπτογραφήσει έτσι ώστε μόνο εσύ να έχεις πρόσβαση σε αυτά, και να συμπληρώνει φόρμες και logins αυτομάτως για 'σένα. Όταν χρειάζεται, μπορεί και να δημιουργεί νέα passwords, εντελώς τυχαία και με συνδυασμούς γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων, ώστε να είναι απολύτως αδύνατον να προβλεφθούν, ακόμη και αν κάποιος μάθει το password που έχεις σε άλλο site. Εσύ το μόνο που χρειάζεται να θυμάσαι είναι το "master password" του LastPass, το οποίο μπορείς να το κάνεις όσο πολύπλοκο θέλεις - μιας και θα είναι το μοναδικό που θα πρέπει να θυμάσαι!
Το LastPass δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα. Είναι μια υπηρεσία, η οποία παρέχεται σε “απλούς” χρήστες δωρεάν, και μπορείς να αποθηκεύσεις όσα passwords θες σε αυτήν. Διαθέτει apps για iPhone και Android, αλλά και plug-ins για όλους τους γνωστούς browsers (Chrome, Firefox, κτλ), ώστε να μπορεί να συμπληρώνει τους συνδυασμούς username και password σε όλα τα sites που επισκέπτεσαι.
Εκτός των passwords για sites, βέβαια, στο LastPass μπορείς να αποθηκεύσεις και άλλου είδους ευαίσθητα δεδομένα, όπως για παράδειγμα αριθμούς πιστωτικών καρτών, κλειδάριθμους της εφορίας, κωδικούς δικτύων και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστείς. Ακόμη και το ΑΦΜ του πατέρα σου!
Το καλύτερο; Όλα αυτά είναι δωρεάν! Η εταιρία του LastPass βγάζει κέρδος πουλώντας μια “business” εκδοχή του προγράμματος, η οποία επιτρέπει πολλαπλούς χρήστες, δύο επιπλέον συστήματα ασφαλείας – κάτι που δεν θα χρειαστείς εκτός κι αν δουλεύεις για τη NASA – και αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων για το desktop. Όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα, αλλά και η δωρεάν έκδοση είναι υπέρ-αρκετή. Δοκίμασέ το, αντικατέστησε τα κλασσικά passwords του είδους “gi@nnis*1982” και άσε το LastPass να ανοίγει όλες τις διαδικτυακές πόρτες για 'σενα.