Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ερμηνευτής

Περίληψη: Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δεν χρειάζεται συστάσεις. Υπήρξε ένας πολύ αγαπημένος τραγουδιστής και συνθέτης, με τραγούδια...

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δεν χρειάζεται συστάσεις. Υπήρξε ένας πολύ αγαπημένος τραγουδιστής και συνθέτης, με τραγούδια που εξέπεμπαν διαχρονικά και επίκαιρα μηνύματα. Έφυγε τα ξημερώματα σε ηλικία 63 ετών από καρδιακή προσβολή. 

Τις τελευταίες μέρες έκανε διακοπές στο εξοχικό σπίτι του στην περιοχή Πτελεός Μαγνησίας, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε δώσει συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στο ανοιχτό θέατρο Μελίνα Μερκούρη. Οι δύο καλλιτέχνες πραγματοποιούσαν μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία, που θα ολοκληρωνόταν αύριο στο Ηρώδειο. Η συναυλία ήταν φιλανθρωπικού χαρακτήρα και τα έδοσα θα δίνονταν στην ένωση «Μαζί για το Παιδί».

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου και ήρθε σε επαφή με την μουσική από πολύ μικρή ηλικία. Αργότερα θα εργαστεί στην αποθήκη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, στην οποία αργότερα κατά σύμπτωση θα κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ το 1978 με αγγλικό στίχο με τους «P.L.J. Band» με τίτλο «Gaspar», ένας δίσκος extende d play 45’ στροφών.

Θα κάνει διάφορες δουλειές, ενώ μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας θα συνεργαστεί με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Σε ηλικία 20 χρονών, θα δημιουργήσει μαζί με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J, που θα μετονομαστεί σε «Τερμίτες» το 1983 με την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου του συγκροτήματος.

Το 1989 ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής. Θα συνεργαστεί δισκογραφικά με σπουδαίους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και οι Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ και Γιάννης Κότσιρας.

Άοκνος και δραστήριος μέχρι και την τελευταία του στιγμή, το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο. Θα τον θυμόμαστε για πάντα ως έναν καλλιτέχνη που διερεύνησε σε βάθος μουσικά μονοπάτια που παρέμεναν για καιρό ανεξερεύνητα, αφήνοντας βαθιά το στίγμα του στην καλλιτεχνική ζωή αυτού του τόπου.