What's new. Παιδί.
STEAM: Learning through play, όπως παλιά!
share mail icon share facebook icon share twitter icon share google plus icon
< STEAM: Learning through play, όπως παλιά!
> STEAM: Learning through play, όπως παλιά!
26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

STEAM: Learning through play, όπως παλιά!

Κι όμως, κάποτε, ένα μικρό αυτοκινητάκι ήταν αρκετό να μας μαγέψει για ώρες, ακόμα και για μέρες. Δημιουργούσαμε με αυτό ιστορίες ολόκληρες. Φτιάχναμε δρόμους, τούνελ και γέφυρες. Κατασκευάζαμε ράμπες για να πηδάει όλο και πιο ψηλά. Του προσαρμόζαμε ακόμα και αλεξίπτωτα από χαρτοπετσέτες για να προσγειώνεται με ασφάλεια στο έδαφος. Λατρεύαμε κάθε γρατζουνιά του, κάθε του στραβωμένο άξονα και στραπατσαρισμένο τροχό. Ήταν οι αποδείξεις των ατελείωτων πειραματισμών μας, των εμπειριών και των γνώσεων που κατακτούσαμε καθημερινά παίζοντας μαζί του. 

blast - learning through play II

Αναρωτιόμαστε συχνά γιατί τα παιδιά μας δεν αφιερώνονται στα παιχνίδια τους με το ίδιο πάθος που είχαμε εμείς στο παρελθόν. Εμείς οι ίδιοι όμως ήμασταν οι πρώτοι που σταματήσαμε να πειραματιζόμαστε, να δοκιμάζουμε και να ανακαλύπτουμε. Ξεχνάμε ότι ζούμε στην εποχή που η πληροφορία είναι τώρα πια διαθέσιμη με το πάτημα μερικών κουμπιών και ότι η τάση είναι να ανασύρουμε απάντηση σε ό,τι μας αφορά γρήγορα και εύκολα. Και αυτή η τάση περνάει και στα δικά μας παιδιά. 

“…Κάθε φορά που διδάσκεις κάτι σε ένα παιδί, του στερείς την ευχαρίστηση και τα οφέλη της έρευνας και της ανακάλυψης”, Seymour Aubrey Papert, Massachusetts Institute of Technology. 

Κι αν δοκιμάζαμε με τα παιδιά μας να φτιάξουμε μια γέφυρα από τον καναπέ μας μέχρι το τραπέζι του σαλονιού; Χρησιμοποιώντας απλά τουβλάκια! Άραγε θα αντέξει το βάρος ενός μικρού αυτοκινήτου; Δύο αυτοκινήτων; Τριών; Και όταν αυτή καταρρεύσει, τι πρέπει να βελτιώσουμε προκειμένου να αντέξει ακόμη περισσότερα; Κι αν δοκιμάζαμε να κάνουμε νέο ρεκόρ κάθε φορά; Να ψάξουμε μαζί στο internet για γέφυρες! Γιατί άραγε τις χτίζουν έτσι; Μπορούμε και εμείς να κάνουμε τη δική μας γέφυρα πιο στιβαρή, μεγαλύτερη αλλά και πιο όμορφη; …Πόσα ακόμα ερωτήματα αλλά και απαντήσεις γύρω από τις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική, την τέχνη και τα μαθηματικά μπορούν να προκύψουν μέσα από ένα απλό παιχνίδι! 

blast - learning through play I

Παίζοντας δεν κατακτούμε μόνο γνώσεις και εμπειρίες αλλά ανακαλύπτουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και τις δεξιοτητές του. Πάνω απ’ όλα, δημιουργούμε στιβαρές “γέφυρες”, σχέσεις, δεσμούς, με όσους μοιράζονται μαζί μας αυτές τις στιγμές! Όλη η εκπαιδευτική φιλοσοφία γύρω από τους πυλώνες του STEAM αποκαλύπτεται μαγικά μέσα σε λίγες μόνο ώρες παιχνιδιού. Αξίζει να τολμήσουμε να ξαναζήσουμε την ομορφιά της ανακάλυψης και της δημιουργίας μέσα από το παιχνίδι, όπως όταν ήμασταν παιδιά. Όχι όμως μόνοι μας! Μαζί με τα παιδιά μας και τα παιχνίδια τους! Τώρα ειδικά που τα παιχνίδια έχουν γίνει πιο έξυπνα και δημιουργικά από ποτέ, είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τις απεριόριστες δυνατότητες πειραματισμού που μας προσφέρουν και να ξεκλειδώσουμε την μαγεία της ανακάλυψης, κατακτώντας νέους ορίζοντες μ’ αυτούς που αγαπάμε! 

Βρείτε τα παιχνίδια STEAM

Και μία bonus ιδέα για τις κοινές σας STEAM εξερευνήσεις στον μαγικό κόσμο του παιχνιδιού:

hexbug larva_red_950x950

Πάρτε ένα Hexbug Larva και δείτε το πόσο όμορφα γλιστράει στο έδαφος αποφεύγοντας όλα τα εμπόδια με τον ενσωματωμένο αισθητήρα υπερύθρων! Φτιάξτε του μία φάρμα χρησιμοποιώντας άλλα παιχνίδια, βιβλία ή αντικείμενα του σπιτιού. Ακόμα καλύτερα, αποκωδικοποιήστε τον τρόπο με τον οποίο στρίβει μπροστά από ένα εμπόδιο. Δεξιόστροφα; Αριστερόστροφα; Σε πόση απόσταση από το εμπόδιο και με τί γωνία; Κατασκευάστε έναν λαβύρινθο πάλι από παιχνίδια, βιβλία ή άλλα αντικείμενα και δείτε τώρα αν θα καταφέρει να βρεί μόνο του την έξοδό του! Βελτιώστε την “πίστα” όπου χρειάζεται και χρονομετρήστε κάθε φορά τις επιδόσεις του! Προσθέστε περισσότερα Hexbug Larva σε άλλα χρώματα! Όποιου το Larva βγεί πρώτο από τον λαβύρινθο είναι ο νικητής! Διαγωνιστείτε, χρονομετρήστε, βελτιώστε, διασκεδάστε! Μα πιο πολύ ανακαλύψτε ξανά την μαγεία!

Μάθε τι κοινό έχει το STEAM με τις δημιουργίες του Leonardo Da Vinci και ανάκαλυψε STEAM παιχνίδια κάτω απο 15 ευρώ!

About blast!
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της blast αναπτύσσονται γύρω από τα γνωστικά πεδία του STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics). Στόχοι τους είναι η κατάκτηση γνώσεων και εμπειριών μέσα από πρακτικά παραδείγματα, η αξιοποίηση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών, η καλλιέργεια της ομαδικότητας, της επικοινωνίας, της κριτικής και μεθοδικής σκέψης, της φαντασίας, καθώς και η αντιμετώπιση προβλημάτων και η εύρεση λύσεων.

Και μην ξεχνάτε πως η blast σε συνεργασία με τα Public έχουν διοργανώσει εργαστήρια με θέμα την ρομποτική!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Σχετικές ειδήσεις

    Copyright © 2019 Publicworld S.A.
    Public Blog