Let the reading begin: Οι μεγάλες κυκλοφορίες της χρονιάς!

Περίληψη: Λίγους μήνες μετά τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, όπου ανακαλύψαμε όλα τα ξενόγλωσσα βιβλία...

Λίγους μήνες μετά τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, όπου ανακαλύψαμε όλα τα ξενόγλωσσα βιβλία που αναμένουμε μέσα στο 2019, έχουμε τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για τις μεγάλες κυκλοφορίες της χρονιάς.

Από τον Φεβρουάριο ως και τον Μάιο, λοιπόν, φαίνεται πως θα περάσουμε πολλές-πολλές ώρες σε πραγματικά και ψηφιακά «ράφια» διαλέγοντας τα πιο ενδιαφέροντα αναγνώσματα. Ξεχωρίσαμε, λοιπόν, τα πολυαναμενόμενα βιβλία των μηνών που έρχονται και... let the reading begin! 

Ίσως η πιο ηχηρή κυκλοφορία του Φεβρουαρίου είναι το «The four horsemen» (εναλλακτικά, οι καβαλάρηδες του σύγχρονου αθεϊσμού), κατά κόσμον Richard DawkinsSam Harris, Daniel Dennett και Christopher Hitchens. Οι τέσσερις διανοητές συναντήθηκαν μόνο μία φορά και η λέξη «ενδιαφέρουσα» δεν αρκεί για να περιγράψει τη συζήτησή τους και όσα ανέλυσαν περί θρησκείας, αθεϊσμού και επιστήμης. Η μνημειώδης αυτή κουβέντα ηχογραφήθηκε και -ευτυχώς για εμάς- καταγράφηκε σε ένα πολυαναμενόμενο ανάγνωσμα. 

Συνέχεια με το «The Taking of Annie Thorne» της C.J. Tudor, που θα είναι διαθέσιμο από τα τέλη Φεβρουαρίου. H Tudor έδωσε ξεκάθαρο συγγραφικό στίγμα με τον «The Chalk Man», ένα από τα καλύτερα αστυνομικά και ψυχολογικά θρίλερ των τελευταίων χρόνων. Οι επιρροές από τον «μέντορά» της Stephen King εμφανείς, ενώ η γραφή της κλιμακώνει την ένταση από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Περιμένουμε το βιβλίο με ανυπομονησία...

Τη σκυτάλη παίρνει το «Black Leopard, Red Wolf» του αμερικανού Marlon James, ένα σημαντικό «ραντεβού» μας με την ποπ κουλτούρα για τη χρονιά που διανύουμε. Ο συγγραφέας που μας έχει χαρίσει τη «Σύντομη Ιστορία των Επτά Φόνων» (εκδ. Αίολος) και κέρδισε το Booker του 2015 επιστρέφει με ένα ακόμα πιο φιλόδοξο έργο, που εκτυλίσσεται σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, μπερδεύει τη μυθολογία με την αφρικανική κουλτούρα και, όπως έχει γραφτεί, θα είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας.

Έπεται μια ξεχωριστή ιστορία έρωτα και δύναμης, το «I Owe You One» της Sophie Kinsella. Μια νεαρή κοπέλα που προσπαθεί να κάνει τα πάντα σωστά, κολλημένη ανάμεσα στο παρελθόν της και το μέλλον, που προσπαθεί να χτίσει. Τα σημεία σύνδεσης με τη ζωή όλων μας ουκ ολίγα!

Άλλη σημαντικά άφιξη το «The Rosie Result» του Graeme Simsion, διεθνή συμβούλου Πληροφορικής, την οποία εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Το βιβλίο ολοκληρώνει τη σειρά «The Rosie Project», μια συλλογή από ιστορίες για το πώς μπορείς να ξεπεράσεις τα εμπόδια της ζωής «με λίγη αγάπη και πολλή υπερανάλυση», όπως χιουμοριστικά σημειώνει ο ίδιος για τα βιβλία του. 

Τον Φεβρουάριο αναμένουμε και το «The Lost Man» της Jane Harper, που εκτυλίσσεται σε μια ερημική περιοχή της Αυστραλίας. Ένα συγκινητικό οικογενειακό δράμα, που θα αγγίξει όλους τους αναγνώστες της, με τη Harper να κάνει «μοναδικά twists στην πλοκή και την εξέλιξη της ιστορίας», σύμφωνα με το Kirkus Review

Μια ακόμα πολύ σημαντική κυκλοφορία είναι το «The spirit of science fiction» του Roberto Bolano. Ο συγγραφέας που όρισε εκ νέου τη μορφή του μυθιστορήματος (σύμφωνα με το New Statesman), επιστρέφει με μια ιστορία δύο νέων ποιητών, που προσπαθούν να στήσουν μια δική τους παραγματικότητα βασισμένη στα όνειρά τους και σε όλα όσα αγαπούν. Μια καλειδοσκοπική ματιά στον κόσμο της νιότης, τα όνειρα και τις ματαιώσεις της, αλλά και μια επάξια συνέχεια του ξεχωριστού έργου του Bolano.

Περί τα τέλη του ίδιου μήνα αναμένουμε και το «Mouth full of blood» της Toni Morrison, μια συλλογή από άρθρα, ομιλίες και κείμενα της αφροαμερικανίδας συγγραφέως. «Το να δουλεύεις με τις λέξεις είναι πανέρμορφο», γράφει η ίδια, «είναι το σημείο που μας διαφοροποιεί ως ανθρώπους. Κάποια στιγμή πεθαίνουμε. Αλλά αυτό μπορεί να είναι το νόημα της ζωής. Να πλάθουμε τη γλώσσα», αναφέρει σε ένα από τα ενδιαφέροντα σημειώματά της. Μια συλλογή ιδεών που μας αφορά όλους.

Γύρω στην άνοιξη θα υποδεχθούμε το «Spring» της Ali Smith , που έρχεται μετά τα best sellers «Autumn» και «Winter». Πεζογράφος, δραματουργός, κριτικός και δημοσιογράφος, θεωρείται μία από τις κορυφαίες και πλέον πρωτότυπες φωνές του αγγλόφωνου κόσμου αλλά και της σύγχρονης λογοτεχνίας εν γένει. Την έχουν μάλιστα χαρακτηρίσει «διάδοχο της Virginia Woolf». Οπότε ο Μάρτιος -μήνας που το βιβλίο κυκλοφορεί- προβλέπεται εξαιρετικά ενδιαφέρων.

Ο Απρίλιος ξεκινά με «Μια δραστική υπεράσπιση του ανθρώπινου είδους» - αυτό τον υπότιτλο έχει το νέο βιβλίο του Paul Mason «Clear Bright Future», που αναμένεται περί τα μέσα του μήνα. Εκεί διερωτάται αν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο με τον τρόπο που είναι δομημένος: Μέσα από τις οθόνες των συσκευών που διαχειριζόμαστε οι κυβερνήσεις και οι εταιρικοί κολοσσοί ξέρουν ακριβώς τι κάνουμε, μπορούν να προβλέπουν τις επόμενες κινήσεις και να επηρεάσουν τη συμπεριφορά μας. Θα αποδεχτούμε την κυριαρχία τους ή θα αντισταθούμε; 

Κατά πόδας και το «Machines Like Me» του Ian McEwan. Το νέο, ανατρεπτικό του μυθιστόρημα θέτει ένα θεμελιώδες ερώτημα: ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που μας κάνει ανθρώπους; Οι πράξεις μας ή οι μύχιες σκέψεις μας; Θα μπορούσε μια μηχανή να κατανοήσει την ανθρώπινη καρδιά;

Έπεται το «Metropolis» του Philip Kerr, η ενδέκατη περιπέτειά του που ολοκληρώθηκε λίγο πριν ο μέγας συγγραφέας φύγει από τη ζωή. Ρέκτης της Ιστορίας και ερευνητής πεδίου, κατόρθωσε στα έργα του να ανασυνθέσει την ανθρωπογεωγραφία της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου πολέμου με την ακρίβεια ιστορικού. Πολυαναμενόμενο, λοιπόν, και το τελευταίο του πόνημα.

Σειρά παίρνει ο Jeff Kinney, αμερικανός σχεδιαστής διαδικτυακών παιχνιδιών, συγγραφέας, εικονογράφος και παραγωγός παιδικών βιβλίων, γνωστός από τη σειρά «Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα» («Diary of a Wimpy Kid»), που δημιουργήθηκε το 2004 πρώτα online και μετά σε έντυπη μορφή. Το 2019 αναμένεται το βιβλίο του «Diary of an Awesome Friendly Kid», γραμμένο από τον Rowley Jefferson, τον καλύτερο φίλο του συγγραφέα από τα σχολικά χρόνια, ο οποίος γράφει για τη ζωή του φίλου του που (είναι βέβαιο πως) θα γίνει σπουδαίος και διάσημος.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στον Μάιο με μια ακόμη μεγάλη άφιξη, το «Upheaval» του καθηγητή Γεωγραφίας Jared Diamond, βιβλίο που επίσης ολοκληρώνει μια πολύ σημαντική τριλογία. Σε αυτόν τον τελευταίο τόμο ο Diamond καταγράφει το πώς τα έθνη, αντλώντας δύναμη από την ιστορία, την οικονομία και την εδαφική τους δύναμη καταφέρνουν να αντισταθούν σε κάθε μορφής κρίση. Και κάπως έτσι προκύπτει ένα βιβλίο με οικουμενική σκοπιά μεν, που ωστόσο διατηρεί αναλλοίωτο τον προσωπικό του τόνο. 

Ένας από τους σπουδαιότερους αμερικανούς συγγραφείς της εποχής μας, ο James Ellroy, επανέρχεται με το «This storm», ένα λαμπρό ιστορικό-αστυνομικό μυθιστόρημα, γραμμένο με ένταση, που εκτυλίσσεται σε Μεξικό και Λος Άντζελες το 1941 - χρονιά επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ.

Τον Μάιο αναμένεται να κυκλοφορήσει και το «Ditch» του Herman Koch, ένα βιβλίο που αποδεικνύει πώς ένας φαινομενικά σταθερός άνθρωπος μπορεί εύκολα να συγχιστεί από τους φόβους και τις υποψίες του. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και βλέπει την πραγματικότητα καθαρή για ακόμα μία φορά;

Τελευταίο -μα όχι έσχατο- το «On the come up» της Angie Thomas, που άγγιξε τις πιο ευαίσθητες χορδές των αναγνωστών παγκοσμίως με το προηγούμενο μυθιστόρημά της «The hate you give». Επηρεασμένη από το κίνημα Black Lives Matter και τη δολοφονία ενός Αφροαμερικανού στο Oakland, έθιξε θέματα αστυνομικής βίας, κατάχρησης εξουσίας και ρατσισμού σε μια εποχή που ακόμα «καίνε». Οι αναγνώστες της περιμένουν εναγωνίως το νέο της πόνημα, που, όπως αναφέρουν οι προδημοσιεύσεις, εμπνέεται από «το hip-hop, την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα να παλεύεις για τα όνειρά σου, ακόμα και αν όλα δείχνουν να είναι εναντίον σου». Ενθαρρυντικό, αν μη τι άλλο.

Το Public, με αφορμή τις παραπάνω μεγάλες κυκλοφορίες, χαρίζει 17 βιβλία (ένα αντίτυπο από κάθε τίτλο) σε 17 τυχερούς.

Η διαδικασία είναι απλή: Επιλέγετε από την παρακάτω φόρμα το βιβλίο που θέλετε να αποκτήσετε, συμπληρώνετε τα στοιχεία σας και... καλή τύχη! Η κλήρωση θα ολοκληρωθεί στις 8 Φεβρουαρίου και θα λάβετε το βιβλίο λίγες ημέρες μετά την ημερομηνία κυκλοφορίας του.

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές είναι:

Μαρία Χαραλαμπίδου

Στέλλα Κάλη

Δημήτρης Χρισίδης

Μπάμπης Ρακέτος

Θανάσης Τριάντης

Παναγιώτης Λόρης

Μαρία Νιοράτη

Λία Ρόντου

Λίτσα Καρέτη

Νίκος Κοστούλας

Ειρήνη Δημόγλου

Λετίτσια Παρίστα

Βασιλική Αποστόλου

Χρήστος Παπαδόπουλος

Νικόδημος Ανεστίου

Ζήσης Ρεκάτη

Φώτης Μακρίδης