Location sharing: μοιραστείτε τη θέση σας με φίλους και συγγενείς (και γιατί να το κάνετε)

Περίληψη: Ξέρεις που βρίσκονται οι κολλητοί σου, τα αδέρφια σου, οι συνεργάτες σου, το αγόρι ή...

Ξέρεις που βρίσκονται οι κολλητοί σου, τα αδέρφια σου, οι συνεργάτες σου, το αγόρι ή το κορίτσι σου, ανά πάσα στιγμή; Πλέον, με τη συνδρομή του smartphone σου και τους, μπορείς να το γνωρίζεις – αρκεί κι αυτοί να συμφωνούν σε αυτό.Τα περισσότερα σύγχρονα smartphones, αν όχι όλα, διαθέτουν συστήματα εντοπισμού της συσκευής, συνήθως συνδυασμός GPS, εντοπισμός μέσω δεδομένων που παρέχουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και μέσω IP address. Το πιο άμεσο αποτέλεσμα είναι πως, πλέον, υπάρχει η δυνατότητα να έχουν apps πλοήγησης, αλλά και χάρτες, τα οποία μπορούν να σου δείξουν που βρίσκεσαι αλλά και πως να πας στη διεύθυνση ή το σημείο που θες. Επίσης, είναι το ίδιο σύστημα που σου επιτρέπει να ανεβάσεις φωτογραφίες στο Instagram με τοποθεσία ή να κάνεις check-in στο Facebook σε διάφορα μέρη.Το ίδιο σύστημα μπορεί να παρέχει τα δεδομένα της εκάστοτε θέσης σου και σε άλλες εφαρμογές, κάποιες από τις οποίες σου δίνουν τη δυνατότητα να μοιραστείς το που βρίσκεσαι με άλλους ανθρώπους.Η πρώτη και κύρια εφαρμογή, η οποία επιτρέπει το μοίρασμα της θέσης, είναι το ίδιο το Google+, εφαρμογή η οποία έρχεται με όλα τα smartphones που τρέχουν Android αλλά υπάρχει και για iPhone. Ανοίγοντας το app του Google+ και επιλέγοντας “Locations”, μπορείς να δεις την τοποθεσία όλων των επαφών σου στα “circles” του Google+. Μάλιστα, το app σου δίνει τη δυνατότητα ελέγχου, ώστε να μοιράζεσαι την επακριβή θέση σου με συγκεκριμένες επαφές, ενώ μπορείς να επιλέξεις διαφορετικές επαφές με τις οποίες να δίνεις τη γενική θέση σου – σε επίπεδο πόλης – αλλά όχι την ακριβή τοποθεσία. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να στείλεις αίτημα σε επαφές να μοιραστούν και τη δική τους τοποθεσία μαζί σου, αν και αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Με άλλα λόγια, δεν είναι αναγκαίο για κάποιον να μοιραστεί τη δική του τοποθεσία, ώστε να λαμβάνει τη δική σου (και το αντίστροφο).Σε κινητά Apple, υπάρχει παρόμοια δυνατότητα, μέσω του iMessage. Αν ανοίξεις τη συνομιλία με οποιαδήποτε επαφή, κάτω από το “Details” υπάρχει η επιλογή “Share my location”, η οποία θα σε ρωτήσει και τη χρονική διάρκεια που θέλεις να ισχύει αυτό. Έπειτα, θα ανοίξει το “Find my friends”, όπου θα μπορείς να δεις την τοποθεσία ο ένας του άλλου.   

Εκτός των εφαρμογών αυτών, υπάρχουν και άλλες πιο εξειδικευμένες εφαρμογές για location sharing, όπως το Glympse, το Life360 και το “Find My Friends”, οι οποίες συνήθως προσφέρουν κάποιες βασικές λειτουργίες δωρεάν, ενώ τα πιο “προχωρημένα” χαρακτηριστικά είναι επί πληρωμή.

Το βασικό ερώτημα, όμως, εξακολουθεί και είναι το “γιατί να το κάνω αυτό”. Η απάντηση δεν είναι απλή, ενώ δεν είναι αναγκαστικά και καταφατική. Ας δούμε μερικά σενάρια:

  • Έχεις κανονίσει να βρεθείς με φίλους σε κάποιο μέρος, συναυλία ή πλατεία, και πρέπει να συναντηθείτε.
  • Θες να βλέπεις αν το παιδί σου ή η μικρή σου αδελφή πήγε στο σχολείο, ή αν οι γονείς σου είναι στο σπίτι ή αν έφτασαν στο σπίτι του θείου.
  • Πηγαίνεις ταξίδι και θες να μπορεί το έταιρόν σου ήμισυ να βλέπει που βρίσκεσαι.
  • Πας στο χωριό και θες να βλέπουν οι γονείς σου πως έρχεσαι και τι ώρα θα φτάσεις, για να είναι ο μουσακάς της μαμάς έτοιμος και ζεστός.

Προφανώς, όλα αυτά μπορούν να έχουν και δυσάρεστες παρενέργειες, κυρίως σε σχέση με “τρελλαμένους” γονείς ή με έταιρα ημίσεα με αυξημένα επίπεδα ζήλιας ή ελέγχου. Γι' αυτά, ευτυχώς, υπάρχουν και οι επιλογές απενεργοποίησης!