Νέες κυκλοφορίες Μαΐου: Όσα έρχονται στο Public!

Περίληψη: H έλευση του νέου μήνα φέρνει μαζί της πολλές και ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες βιβλίων - ειδικά...

H έλευση του νέου μήνα φέρνει μαζί της πολλές και ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες βιβλίων - ειδικά τον Μάιο, η ελληνική λογοτεχνία έχει την τιμητική της.

Μέσα στις επόμενες ημέρες καταφθάνουν στα ράφια του Public – φυσικά και ηλεκτρονικά – πολλά καινούργια βιβλία, από τα οποία ξεχωρίσαμε όσα σχετίζονται με την πόλη της Αθήνας και εκείνα που νοερά μας ταξιδεύουν σε τόπο και σε χρόνο. 

Οι νέες κυκλοφορίες του Μαΐου θα σε ταξιδέψουν από τα σοκάκια της Αθήνας μέχρι και… τη Βενετία. Η πρώτη στάση της διαδρομής είναι οι «Μικροί δρόμοι της Αθήνας». Μέσα από τη συλλογή κειμένων του Νίκου Βατόπουλου θα δεις την Αθήνα όπως πραγματικά είναι: Θα ξυπνήσεις τις αναμνήσεις μια πόλης που ίσως είχες ξεχάσει ότι υπάρχει αλλά αυτή είναι πάντα εκεί. Την απαρτίζουν όλες εκείνες οι παλιές γειτονιές και οι συνοικίες που ξεχειλίζουν ιστορία, όσο κι αν έχουν αλλάξει σε όψη μέσα στα χρόνια.

Η ιστορία της Αθήνας όμως φτάνει πολύ πιο πίσω, μέχρι και την αρχαιότητα. Την εποχή του Περικλή αλλά και των ολύμπιων θεών, όταν με τη βοήθεια συμμάχων, όπως η Δήλος, η Αθήνα υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις του κόσμου. Στο ιστορικό νησί των Κυκλάδων θα βρει καταφύγιο και ένα νεογέννητο μωρό, που μέσα σε μια βάρκα, μια νύχτα με καταιγίδα καταλήγει εκεί. Η Άρτεμις μεγαλώνει με ασφάλεια, ώσπου ένας φόνος στο νησί θα αλλάξει σε μία στιγμή τη ζωή της. Η γενέτειρα του θεού Απόλλωνα, όμως, φαίνεται πως κουβαλάει ακόμα τη μαγεία του Ολύμπου και η Άρτεμις είναι μάλλον «Η αγαπημένη των Θεών». Ακολούθησε το ταξίδι της από την Δήλο και τη Μύκονο μέχρι και την Κορνουάλη, μέσα από την παθιασμένη γραφή της Ρένας Ρώσση – Ζαΐρη.

Στην πραγματικότητα της σύγχρονης Αθήνας θα σε επαναφέρει το νέο μυθιστόρημα της Έλενας Ακρίτα, «Τα τάπερ της Αλίκης». Μέσα από τις σελίδες του θα γνωρίσεις τρεις γενιές γυναικών που, όσο κι αν αλλάζουν οι εποχές, κατά βάθος ψάχνουν τα ίδια πράγματα. Η Κοραλία είναι καθαρίστρια της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ για 20 χρόνια και έχει και μια κόρη, την Ελένη. Η Ελένη είναι πωλήτρια στο πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ αλλά κάνει και επιδείξεις τάπερ από σπίτι σε σπίτι. Τα τάπερ θα γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της δικής της κόρης, της μικρής Αλίκης, που έχει ίδιο όνομα με τη νονάς της, την... Αλίκη Βουγιουκλάκη!

Τα τάπερ της μαμάς της χρησίμευσαν στη μικρή Αλίκη ως χώρος αποθήκευσης των παιχνιδιών της. Μεγαλώνοντας, όμως, έγιναν χώρος αποθήκευσης για όλα όσα η Αλίκη ήθελε να «θάψει». Η ζωή όμως έχει άλλα σχέδια για εκείνη και θα την αναγκάσει να ξεθάψει όλα αυτά τα συναισθήματα που νόμιζε πως είχε κλείσει ερμητικά μέσα στα τάπερ της μαμάς της.

Αν χρειάζεσαι ένα διάλλειμά από την πρωτεύουσα, τότε μια ρομαντική βαρκάδα στα στενά της Βενετίας είναι σίγουρα καλοδεχούμενη. Γονδολιέρης στο «Ταξίδι στη Βενετία» είναι η Λένα Μαντά, που στο νέο της βιβλίο θα σε μεταφέρει σε μια άλλη, πιο ξένοιαστη, εποχή. Όταν οι ζωές της Μάνιας, της Ιφιγένειας και της Πηνελόπης έφερναν απρόσμενες αλλαγές, εκείνες με τη βοήθεια της Βενετίας κατάφερναν να ξεπερνούν τα προβλήματά τους. Κι αν αναρωτιέσαι αν η Βενετία είναι πρόσωπο ή πόλη, μικρή σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία είναι πως η μαγεία, της πόλης ή του ανθρώπου, κατάφερνε πάντα να βοηθά τη Μάνια, την Ιφιγένεια και την Πηνελόπη.

Όλα τα νέα βιβλία θα τα βρεις στα καταστήματα Public από την επόμενη εβδομάδα, αλλά μπορείς από τώρα να κάνεις την προπαραγγελία σου ηλεκτρονικά στο Public.gr.