2 Απριλίου , 2018 • 2 MINS READ
March round up: τι έγινε το μήνα που πέρασε
Περίληψη: “Ο Μάρτιος σηματοδοτήθηκε αναμφισβήτητα από τους θανάτους του μεγαλύτερου, ίσως, επιστήμονα των ημερών μας, Stephen...
“Ο Μάρτιος σηματοδοτήθηκε αναμφισβήτητα από τους θανάτους του μεγαλύτερου, ίσως, επιστήμονα των ημερών μας, Stephen Hawking και του γνωστού συγγραφέα Φίλιπ Κέρ.
Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!
Πιο συγκεκριμένα, στις 7 Μαρτίου απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για τα έτη 2015 και 2016 (τα οποία αντιστοιχούν στις χρονιές 2014 και 2015). Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συντόνισε η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Πιο συγκεκριμένα, το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το 2015 απονεμήθηκε στον συγγραφέα Ηλία Παπαδημητρακόπουλο.
Το ίδιο βραβείο για το 2016 απονεμήθηκε στον μεγάλο Βασίλη Βασιλικό ο οποίος μάλιστα τόνισε τη σημασία των βραβείων αυτών για την πορεία της ελληνικής λογοτεχνίας.
Για το 2015 στην κατηγορία μυθιστορήματος βραβεύτηκε ο Χρήστος Χωμενίδης για το βιβλίο του «Νίκη», στο διήγημα ο Ανδρέας Μήτσου με το «Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια», η Κατερίνα Σχινά για το δοκίμιο «Καλή και ανάποδη» και η Ελένη Κατσαμά με το «Γορίλλας στο φεγγάρι». Αντίστοιχα, για το 2016 βραβεύτηκαν οι Θεόδωρος Γρηγοριάδης στην κατηγορία Μυθιστόρημα για το βιβλίο του «Ζωή Μεθόρια», ο Ηλίας Παπαμόσχος στην κατηγορία Διήγημα για το «Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες», στην κατηγορία δοκίμιο ο Σταύρος Ζουμπουλάκης με το «Υπό το φως του μυθιστορήματος», και ο Πολυχρόνης Κουτσάκης στην κατηγορία του εφηβικού βιβλίου για το «Μια ανάσα μόνο».
[gallery link="none" columns="4" size="full" ids="58871,58872,58873,58874"]
Δε θα μπορούσαμε βεβαίως να μην αναφερθούμε στο θάνατο του μεγάλου φυσικού Stephen Hawking, Ο Hawking κατάφερε να συνδυάσει την κβαντική μηχανική με τη θεωρία της σχετικότητας για να ερμηνεύσει φαινόμενα που σχετίζονται με τις μαύρες τρύπες. Έπασχε από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS). Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής σύνθεσης ομιλίας. Το γνωστότερο, στο ευρύ κοινό, βιβλίο του είναι το «Χρονικό του Χρόνου» και τα βιβλία του για τις Μαύρες Τρύπες (Black Holes and Baby Universes).
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι επίσης και τα παιδικά επιστημονικά βιβλία που έγραψε, σε συνεργασία με την κόρη του Lucy. Στα ελληνικά κυκλοφορεί «Το μυστικό κλειδί του Τζωρτζ για το σύμπαν». O Hawking δε δίσταζε να εκφράζει τις απόψεις του ακόμα και για θέματα πολιτικής. Ήταν υποστηρικτής του Εργατικού Κόμματος, έγραψε κείμενα υπέρ του Δημοκρατικού κόμματος στις Η.Π.Α. αλλά και υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού πολλών χωρών.
[gallery link="none" columns="2" size="full" ids="58876,58875"]
Και ήρθε η ώρα να μεταφερθούμε στο Παρίσι και στη 38η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 19 Μαρτίου. Φετος, η ελληνική παρουσία ήταν εντονότερη καθώς τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής είχε αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το ελληνικό περίπτερο στελέχωσαν οι Έρση Σωτηροπούλου, Χρήστος Οικονόμου, Μανώλης Πιμπλής και Κώστας Γαβράς. Παράλληλα, δόθηκαν κατάλογοι ελληνικών εκδόσεων και ανακοινώθηκαν μεταφράσεις ελληνικών βιβλίων στα γαλλικά. Ο Μάρτιος κλείνει δυστυχώς με άλλη μια σημαντική απώλεια, αυτή του συγγραφέα αστυνομικών βιβλίων, Philip Kerr. Ο «πατέρας» του ήρωα Bernie Gunther απεβίωσε στα 62 του χρόνια. Ο Kerr ήταν πολυγραφότατος και κατά κύριο λόγο τα βιβλία του αναφέρονται στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Τα γνωστότερα έργα του, μεταξύ άλλων είναι Η τριλογία του Βερολίνου, «Μοιραία Πράγα», «Άνθρωπος χωρίς ανάσα», «Φλόγα που σιγοκαίει», «Η γυναίκα από το Ζάγκρεμπ» και το «Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται». Δημοφιλή είναι επίσης και τα βιβλία του τα οποία εκτυλίσσονται γύρω από τον λαμπερό μα και διεφθαρμένο κόσμο του ποδοσφαίρου. Τον Απρίλιο του 2018 αναμένεται να κυκλοφορήσει το «Greeks bearing gifts» το οποίο διαδραματίζεται στην Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής και του διωγμού των Ελλήνων Εβραίων.„
[gallery link="none" columns="4" size="full" ids="58879,58878,58877,58880"]