Περίληψη: Πολλοί από εμάς ζούμε σε ακατάστατα σπίτια, γεμάτα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε. Πράγματα που έχουν...
28 Ιανουαρίου , 2019 • 2 MINS READ
28 Ιανουαρίου , 2019 • 2 MINS READ
Περίληψη: Πολλοί από εμάς ζούμε σε ακατάστατα σπίτια, γεμάτα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε. Πράγματα που έχουν...
Πολλοί από εμάς ζούμε σε ακατάστατα σπίτια, γεμάτα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε. Πράγματα που έχουν χάσει τη χρηστική τους αξία (εκείνο το επιτραπέζιο που κανείς δεν παίζει πια), ρούχα που δεν φοράμε (αλλά, πού ξέρεις, μπορεί να ξανάρθουν στη μόδα), παλιά χαρτιά που είμαστε σίγουροι ότι «κάποτε θα τα χρειαστώ», σουβενίρ και αναμνηστικά μιας άλλης εποχής που απλά δεν μπορούμε να αποχωριστούμε.
Αυτό έχει σαν συνέπεια να ξοδεύουμε πολύ περισσότερο χρόνο απ' ό,τι φανταζόμαστε (και από όσο θα θέλαμε να παραδεχτούμε) στο να ψάχνουμε τα κλειδιά/το πορτοφόλι μας/το χαρτί που όντως χρειαζόμαστε. Χρόνο που θα μπορούσαμε να αφιερώνουμε στην ανάγνωση ενός βιβλίου, στο να κάνουμε επιτέλους εκείνα τα δύο σημαντικά τηλεφωνήματα, στην οικογένεια και τους φίλους μας, στο project που όλο λέμε πως θα ξεκινήσουμε.
Επίσης, είναι γεγονός πως ένας ακατάστατος -πολλές φορές και χαοτικός- χώρος «ρουφάει» ενέργεια και μας προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης. Υπάρχουν, ωστόσο, βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε έναν τακτοποιημένο, οργανωμένο χώρο που να μας ηρεμεί, να μας εμπνέει και να μας κινητοποιεί.
Βήμα πρώτο: Χρειάζεται να είμαστε «αδίστακτοι», να το έχουμε πάρει στα αλήθεια απόφαση. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποχωριστούμε αυτά που πραγματικά δεν έχουν πλέον θέση στο χώρο μας.
Βήμα δεύτερο: Ξεκινάμε από κάπου. Μπορούμε να ξεκινήσουμε εντοπίζοντας τα πιο «προβληματικά» σημεία του χώρου μας. Είναι αυτά το σαλόνι, η κουζίνα, το παιδικό δωμάτιο ή, πολύ σύνηθες, η ντουλάπα μας;
Και μετά; Μετά έρχεται το τρίτο βήμα και, ίσως και το πιο δύσκολο. To να το κάνουμε. Να βρούμε το χρόνο, να πάρουμε βαθιά ανάσα και να ξεκινήσουμε να τακτοποιούμε.
Ωστόσο, πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα «ξερά» από τα «χλωρά»; Πώς απαντάμε στην ερώτηση τι κρατάω και τι χαρίζω /ανακυκλώνω /πετάω;
H γιαπωνέζα Marie Kondo - που το 2015 συμπεριλήφθηκε από το περιοδικό Time στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη - έχει αναπτύξει την μέθοδο ΚονΜαρί, που έχει κερδίσει εκατομμύρια λάτρεις σε όλο τον κόσμο (τόσους, που πρόσφατα απέκτησε και τη δική της σειρά στο Netflix).
Στον πυρήνα της, η μέθοδος αυτή μας καλεί να κρατήσουμε, να περιβάλουμε τους εαυτούς μας και το χώρο μας με ό,τι πραγματικά αγαπάμε, ό,τι μας προκαλεί χαρά, κάνοντας στους εαυτούς μας, για κάθε αντικείμενο με το οποίο βρισκόμαστε «αντιμέτωποι», ακριβώς αυτήν την ερώτηση: «Μου δίνει χαρά;»
Στο βιβλίο της «Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη - Η μαγεία του να τακτοποιείς», η Marie Kondo, με τη μέθοδό της, υπόσχεται να μας βοηθήσει να βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη, αλλάζοντας έτσι όχι μόνο το χώρο στον οποίο ζούμε και τη σχέση που αναπτύσσουμε με τα αντικείμενα γύρω μας, αλλά και την ίδια μας την καθημερινότητα. Απαλλάσσοντας το σπίτι μας από όλα εκείνα που δεν χρειαζόμαστε πια (και μαζί από τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τα συνοδεύουν), είναι πολύ πιθανό να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας, να νιώσουμε πιο ανάλαφροι, πιο ήρεμοι και, ταυτόχρονα να γεμίσουμε έμπνευση και όρεξη για ζωή. Τι λέτε; Είστε μέσα;
To Public, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, χαρίζουν σε πέντε (5) τυχερούς πέντε (5) αντίτυπα του βιβλίου «Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη - Η μαγεία του να τακτοποιείς». Ο διαγωνισμός θα λήξει τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου. Πολλαπλές συμμετοχές δεν λαμβάνονται υπόψιν.
Συμπληρώστε τη φόρμα και... καλή τύχη!
Δείτε τους όρους του διαγωνισμού εδώ.
[contact-form-7 id="74045" title="Contest_Marie_Kondo"]