Mark Lanegan: Η Spotify λίστα για το σπουδαίο μουσικό

Περίληψη: Ο frontman των Screaming Trees και σπουδαίος της grunge Mark Lanegan έφυγε από τη ζωή. Τον θυμόμαστε μέσα από τη μουσική του και ετοιμάσαμε μία Spotify playlist από τον Άρη Κωνσταντέλλο.

Με μία πολύ λιτή ανακοίνωση στο Twitter, γνωστοποιήθηκε πριν από λίγες ώρες ο θάνατος του Mark Lanegan. Ο αγαπημένος μουσικός «έφυγε» σε ηλικία μόλις 57 ετών ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στο Killarney της Ιρλανδίας. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω πληροφορίες για το περιστατικό, αλλά αυτό έχει μικρή σημασία.

Η τεράστια μουσική καριέρα του Mark Lanegan

Ο Mark Lanegan ήταν μία από τις επιδραστικότερες φιγούρες της grunge σκηνής, η οποία αναπτύχθηκε στο Seattle στις αρχές των 90s. Η πρώτη φορά που ανέβηκε στη σκηνή ήταν με την μπάντα κάποιων συναδέλφων του όταν δούλευε σε εστιατόριο σε νεαρή ηλικία, όπως αποκάλυψε σε μία συνέντευξη στην εκπομπή Parts Unknown του φίλου του Anthony Bourdain. Η πρώτη δική του μπάντα ήταν οι Screaming Trees ενώ αργότερα θα σχημάτιζε το συγκρότημα The Gutter Twins. Στο μεταξύ υπήρξε και μέρος των Queens of the Stone Age. Κατά τη διάρκεια της τεράστια καριέρας του θα συνεργαζόταν με κορυφαίους μουσικούς, όπως οι Kurt Cobain, PJ Harvey, Isobel Campbell, Moby και πολλοί ακόμα.

Video Duration
10:28

Το επίσημο ντεμπούτο του στη μουσική έγινε στα μέσα των 80s. Στα τέλη του 1984 σχηματίστηκαν οι Screaming Trees και το ντεμπούτο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε το 1986. Η νέα μπάντα συνδύαζε τη garage rock των 60s με την punk των 70s. Αυτός ο νέος ήχος ήταν η grunge, που κατέκλυσε τον κόσμο λίγα χρόνια αργότερα. Μαζί με άλλες μπάντες της εποχής, όπως Nirvana, Alice in Chains, Pearl Jam και Soundgarden, κυριάρχησαν στην αναναδυόμενη grunge σκηνή του Seattle.

Παράλληλα, ο Mark Lanegan είχε και solo καριέρα, με το πρώτο του άλμπουμ ως ανεξάρτητος μουσικός να κυκλοφορεί το 1990 με τον τίτλο «The Winding Sheet». Στο δίσκο αυτό συμμετείχαν επίσης ο Kurt Cobain και ο Krist Novoselic των Nirvana. Ο Cobain ήταν προσωπικός φίλος του Lanegan. Με τους Screaming Trees ο Mark Lanegan κυκλοφόρησε 8 άλμπουμ, ενώ ως solo καλλιτέχνης δημιούργησε 12 δίσκους, με τελευταίο το «Straight Songs of Sorrow» του 2020. Στους Queens of the Stone Age ήταν μέλος από το 2000 έως και το 2014, ενώ η δεύτερη μπάντα του, The Gutter Twins, σχηματίστηκε το 2003 και διαλύθηκε το 2009.

Προσωπικές δυσκολίες

Από πολύ μικρή ηλικία ο Mark Lanegan γνώρισε τον εθισμό, αρχικά μέσα από το αλκοόλ και τον τζόγο. Στα 90s και τα πρώτα χρόνια των 2000s πάλεψε με τον αλκοολισμό και τον εθισμό στην ηρωίνη. Έκανε δύο φορές προσπάθεια να απεξαρτηθεί. Η πρώτη φορά ήταν αποτυχημένη, αλλά με τη δεύτερη τα κατάφερε και όπως έγινε γνωστό το 2020, μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν για περισσότερο από 10 χρόνια «καθαρός». Ο Lanegan ήταν καλός φίλος με τον Kurt Cobain και τον Anthony Bourdain, με τον δεύτερο να τον παροτρύνει να γράψει τα απομνημονεύματά του. Τον Μάρτιο του 2021 οδηγήθηκε στο νοσοκομείο λόγω των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 και παραλίγο να πεθάνει, ενώ έπεσε αρκετές φορές σε κώμα. Στη ζωή του υπήρξε δύο φορές παντρεμένος, με την δεύτερη σύζυγό του, Shelley Brien, να είναι μαζί μέχρι και το θάνατό του.

Ο Mark Lanegan υπήρξε και συγγραφέας

Μπορεί να τον γνωρίζουμε ως μουσικό, αλλά ο Mark Lanegan υπήρξε και συγγραφέας, εκδίδοντας πέντε βιβλία. Το πρώτο του έργο είναι το «I Am the Wolf: Lyrics & Writings», το οποίο εκδόθηκε το 2017 και είναι μία συλλογή από στίχους. Ο Mark Lanegan εξέδωσε, επίσης, δύο βιογραφίες. Η πρώτη είναι το «Sing Backwards and Weep» του 2018 και η δεύτερη το «Devil in a Coma» του 2021, στο οποίο περιγράφει την περιπέτειά του με τον κορωνοϊό. Τα δύο υπόλοιπα βιβλία της καριέρας του είναι ποιητικές συλλογές. Το «Plague Poems» γράφτηκε σε συνεργασία με την Wesley Eisold, ενώ έχει κυκλοφορήσει και το «Leaving California» το 2021.

Ο μουσικός κόσμος αποχαιρετά τον Mark Lanegan

Με τη γνωστοποίηση της είδησης του θανάτου του Mark Lanegan, τα κοινωνικά δίκτυα γέμισαν με συλλυπητήρια και λόγια συμπαράστασης από όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών και πολλοί μεγάλοι μουσικοί που είτε ήξεραν προσωπικά τον Mark Lanegan είτε τον γνώρισαν μέσα από τη μουσική του.

Ο Iggy Pop εξέφρασε το βαθύτατο σεβασμό του προς το πρόσωπό του. Ο Moby ευχήθηκε να αναπαυθεί εν ειρήνη ο καλός του φίλος. Ο κωμικός Rob Delaney εξέφρασε την αγάπη του για τον Mark. Ο Peter Hook των Joy Division και New Order μίλησε για το πόσο αγαπητός ήταν ο Mark και μας υπενθύμισε πως θα συνεχίσει να ζει για πάντα μέσα από το έργο του.

Θυμήσου αγαπημένα τραγούδια του

Η παρακαταθήκη που αφήνει ο Mark Lanegan στη μουσική είναι τεράστια. Μπορεί να «έφυγε» μόλις στα 57 του χρόνια, αλλά τα τραγούδια του τον κρατούν ανάμεσά μας. Ας θυμηθούμε μερικά αγαπημένα κομμάτια, μέσα από την Spotify playlist που ετοιμάσαμε και θα βρεις παρακάτω.