«Ματάμπρε: Ιστορίες που σκοτώνουν την πείνα»

Περίληψη: Μια συλλογή διηγημάτων με 16 ιστορίες, όπου το φαγητό λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος που άλλοτε παίρνει...

Μια συλλογή διηγημάτων με 16 ιστορίες, όπου το φαγητό λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος που άλλοτε παίρνει τη θέση των πρωταγωνιστών και άλλοτε, ασυναίσθητα και υποδόρια, διατρέχει τους χαρακτήρες αποτυπώντας υπαρξιακές αγωνίες για το παρόν και το μέλλον.

Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε για το βιβλίο «Ματάμπρε: Ιστορίες που σκοτώνουν την πείνα», της Σοφίας Μπραϊμάκου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Πρωτότυπη γραφή, που δεν φοβάται να δοκιμαστεί και να αναμετρηθεί με την «πείνα» και να ιχνηλατήσει δρόμους για να την υπερβεί, να την εξελίξει και - γιατί όχι; - να την εξαφανίσει... Αληθινό και ειλικρινές, με μια αποστασιοποιημένη συναισθηματικότητα που πάλλεται και δημιουργεί τις συνθήκες για ισχυρές δονήσεις και ταρακουνήματα σε ψυχικούς κόσμους «καταδικασμένους» να διερευνούν τα όρια μίας «πείνας» αλλιώτικης, που δεν χορταίνει ποτέ...

Ο τίτλος, αν μη τι άλλο παραξενεύει και κεντρίζει το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή. Matambre (από το matar και το hambre) σημαίνει «αυτό που σκοτώνει την πείνα» και είναι παραδοσιακό αργεντίνικο ρολό με κρέας, γεμιστό με λαχανικά, αυγά και διάφορα καρυκεύματα. 

Η Σοφία Μπραϊμάκου γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι κειμενογράφος. Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης ως δημοσιογράφος, αρθρογράφος και μεταφράστρια καλύπτοντας θέματα
για τη σύγχρονη ζωή, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό. Το βιογραφικό της είναι πλούσιο σε συνεργασίες και σε ναυάγια. Γέννημα- θρέμμα της πόλης, κινείται στα σπασμένα πεζοδρόμια του κέντρου με παιδιά, σκυλιά, καρότσια και κομψά, αλλά καθόλου πρακτικά παπούτσια. Το «Ματάμπρε: Ιστορίες που σκοτώνουν την πείνα» είναι το πρώτο της βιβλίο.