Μίκυ Μάους: Το ποντίκι που άλλαξε τον κόσμο έγινε 90 ετών

Περίληψη: Ταξιδεύοντας κάποτε με τρένο από τη Νέα Υόρκη στο Χόλιγουντ, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ συνέλαβε την...

Ταξιδεύοντας κάποτε με τρένο από τη Νέα Υόρκη στο Χόλιγουντ, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ συνέλαβε την ιδέα να χρησιμοποιήσει ένα... ποντίκι ως πρωταγωνιστή στις ιστορίες του. Από τότε, το ποντίκι αυτό έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 120 ταινίες, κέρδισε τρεις υποψηφιότητες και ένα ειδικό Όσκαρ, το οποίο απονεμήθηκε στον δημιουργό του.

Ο λόγος, φυσικά, για τον Μίκυ Μάους - αυτό το πανέξυπνο και δραστήριο ποντίκι που συνεχίζει να γοητεύει μικρούς και μεγάλους ακόμα και σήμερα -, που έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη στη Νέα Υόρκη στις 18 Νοεμβρίου 1928 με την ταινία «Steamboat Willie» και φέτος, ενενήντα χρόνια μετά, ολόκληρος ο κόσμος του εύχεται χαρούμενα γενέθλια.

Χρόνια σου πολλά, Μίκυ!

«Ο Μίκυ Μάους ήταν ο Γουόλτ Ντίσνεϊ και ο Γουόλτ ήταν ο Μίκυ», έχει δηλώσει ο Φράνκ Τόμας, ιστορικός δημιουργός κινουμένων σχεδίων των στούντιο της Disney, παρότι η δημιουργία του Μίκυ αποτέλεσε στην πραγματικότητα εναλλακτική λύση(!), όταν Universal έκλεψε ουσιαστικά τον «Όσβαλντ τον Τυχερό Λαγό», τον πρώτο ήρωα που είχε φτιάξει ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, με τον Ουμπ Αϊγουερκς. Κάθε εμπόδιο για καλό, όμως, όπως αποδείχτηκε...

Ο Μίκυ μαζί με τον Γουόλτ Ντίσνεϊ

O πρώτος Μίκυ ήταν κάτι παραπάνω από παράτολμος και θαραλλέος. Τα έβαζε με όλους και με όλα, προσπαθώντας να ξεπεράσει τα όριά του. Ατένιζε τον κόσμο με αισιοδοξία και ξεχείλιζε από ενέργεια. Το 1929, όμως, τη χρονιά που σημειώθηκε η παγκόσμια οικονομική κρίση, ο Μίκυ άλλαξε για τις ανάγκες του «Haunted House».

Ακολούθησαν κι άλλες ταινίες σε αυτό το κλίμα, μέχρι να έρθει το αριστούργημα του 1938, το «Brave Little Tailor», μια ταινία που εμπνεύστηκε ο Ντίσνεϊ από παραμύθι των Αδελφών Γκριμ. Στη συνέχεια ακολούθησε ο πόλεμος, με το 1941 να αποτελεί έτος ορόσημο για τον Μίκυ, αφού τον βλέπουμε να αλλάζει ύφος.

Εκεί που τον είχαμε συνηθίσει με κοντό κόκκινο παντελόνι, μεγάλα κίτρινα παπούτσια και γιγαντιαία άσπρα γάντια στα χέρια, τον βλέπουμε ξαφνικά με πιο μακρύ παντελόνι, σακάκι, γραβάτα, καπέλο και άλλα αξεσουάρ, που τον έκαναν να φαίνεται πιο ώριμος. Αλλά αυτό είναι και θέμα γούστου, γι' αυτό και τα επόμενα χρόνια ο Μίκυ παίρνει τόσες μορφές όσοι είναι οι σχεδιαστές του και οι χώρες που «ταξιδεύει» ανά τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της επετείου, λειτουργεί ήδη στη Νέα Υόρκη από τις 8 Νοεμβρίου 2018 έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2019, η έκθεση «Mickey: The True Original Exhibition», που θα προβάλλει τις ημερομηνίες-σταθμούς της πορείας του Μίκυ. Παράλληλα, θα στηθούν θεματικά πάρκα σε όλο τον κόσμο, στα οποία θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και θα κληρώνονται συλλεκτικά δώρα. «Τιμούμε την σύνδεση και την αγάπη των ανθρώπων που έχουν δείξει τόσο στο Μίκυ όσο και τη Μίνυ, όπου μετρά σχεδόν έναν αιώνα», δήλωσε ο πρόεδρος του Disney Parks. Όπως είχε πει και ο ίδιος ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, «ελπίζω μόνο να μην ξεχάσουμε το ότι όλα αυτά ξεκίνησαν με ένα ποντίκι».

Οι εκδόσεις Μίνωας γιορτάζουν τα 90 χρόνια του Μίκυ με μια προσεγμένη επετειακή έκδοση, που θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στην κλασική ιστορία του Μίκυ Μάους, όπως αυτή περιγράφεται στον «Μαθητευόμενο Μάγο».

Εκεί ο Μίκυ έχει βαρεθεί να είναι ο βοηθός του μάγου. Έτσι, όταν εκείνος φεύγει, αφήνοντας πίσω του το μαγικό του καπέλο, δοκιμάζει την τύχη του. Όμως τα πράγματα δεν πάνε όπως σχεδιάζει...