Xbox Adaptive Controller: Το πρώτο χειριστήριο της Microsoft για ΑμΕΑ

Περίληψη: Στην προσπάθεια να κάνει το gaming προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού,...

Στην προσπάθεια να κάνει το gaming προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, η Microsoft παρουσίασε πριν από μερικές ημέρες το Xbox Adaptive Controller, το πρώτο χειριστήριο που απευθύνεται σε ΑμΕΑ. Για τη σχεδίαση του χειριστηρίου οι μηχανικοί της Microsoft ακολούθησαν καθολική προσέγγιση, προσπαθώντας να βρουν τις κατάλληλες λύσεις για gamers που δεν μπορούν να φθάσουν τις σκανδάλες ή τους μοχλούς ή που δεν μπορούν καν να κρατήσουν gamepad, για να καταλήξουν στο προϊόν που βλέπεις στις φωτογραφίες.

Αυτό που κάνει το Xbox Adaptive Controller ακόμα πιο ξεχωριστό, είναι ότι αποτελεί ένα “κέντρο ελέγχου” για πρόσθετα περιφερειακά - διακόπτες, κουμπιά, πετάλια, μοχλούς κ.ο.κ. - που μπορούν να συνδεθούν πάνω του, ώστε να προσαρμόσουν τις δυνατότητες χειρισμού στις ανάγκες του κάθε ατόμου. Για το σκοπό αυτό, στην πλάτη του controller υπάρχουν 19 υποδοχές των 3,5mm. Κάθε υποδοχή αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη λειτουργία  ενός συμβατικού χειριστηρίου Xbox, η οποία γίνεται προσβάσιμη με τη σύνδεση των περιφερειακών που περιγράψαμε παραπάνω, τα οποία μπορεί να προέρχονται τόσο από τη Microsoft, όσο και από τρίτους κατασκευαστές.Επιπρόσθετα, μέσα από το λογισμικό που συνοδεύει το χειριστήριο είναι εφικτή η “χαρτογράφηση” της λειτουργίας της κάθε θύρας, ενώ χάρη στη λειτουργία Copilot το Xbox Adaptive Controller μπορεί να συνδυαστεί με ένα συμβατικό χειριστήριο Xbox, ώστε τα controls να μοιραστούν μεταξύ τους.

Το Microsoft Xbox Adaptive Controller αναμένεται να διατεθεί εντός του 2018, ενώ θα πωλείται αποκλειστικά μέσω του Microsoft Store.