To βραβευμένο «Milkman» της Anna Burns κυκλοφόρησε στα ελληνικά

Περίληψη: Η Anna Burns, με καταγωγή από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση...

Η Anna Burns, με καταγωγή από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στον χώρο των γραμμάτων. Έχοντας μεγαλώσει μέσα στο έντονο περιβάλλον των ταραχών μεταξύ καθολικών και προτεσταντών έχει καταφέρει με επιτυχία να αποτυπώσει τη βιαιότητα και τις συγκρούσεις στα μυθιστορήματά της.

Το τρίτο μυθιστόρημα της Anna Burns εξερευνά την ενηλικίωση της δεκαοκτάχρονης «μεσαίας αδερφής» κατά τη διάρκεια βίαιων ταραχών στην πόλη της. Οι ήρωες δεν ονοματίζονται ποτέ στον «Γαλατά», ούτε καν η ίδια η πόλη που διαδραματίζονται τα γεγονότα. Είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι μιλάμε για το Μπέλφαστ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70.

Η «μεσαία αδερφή», η 18χρονη πρωταγωνίστρια της ιστορίας, είχε πάντα τη συνήθεια να διαβάζει όπου κι αν πηγαίνει. Τα αγαπημένα της βιβλία από τον 19ο αιώνα είναι η ευκαιρία της να χαθεί μέσα σε έναν άλλο κόσμο, αφήνοντας την πραγματικότητα απ’ έξω - για λίγο. Τα βιβλία του 20ου αιώνα δεν της αρέσουν, γιατί πολύ απλά δεν της αρέσει ο 20ος αιώνας.

Η αγαπημένη της ασχολία τη βοηθά συνήθως να μένει αόρατη. Μέχρι που μία μέρα, όσο η «μεσαία αδελφή» περπατούσε στον δρόμο διαβάζοντας, την προσεγγίζει ο «γαλατάς», ένας από τους ηγέτες των παραστρατιωτικών οργανώσεων που δρουν στην πόλη. Ξαφνικά, η «μεσαία αδερφή», από άγνωστη φιγούρα, τοποθετείται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην κοινωνία της, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο για την ίδια.

Από την πρώτη κιόλας σελίδα, οι λέξεις της Anna Burns καταφέρνουν να μας μεταδώσουν την βιαιότητα που επικρατεί στην πόλη της «μεσαίας αδελφής». Σε αυτή την πραγματικότητα, η 18χρονη πρωταγωνίστρια προσπαθεί να ισορροπήσει την καθημερινότητά της μεταξύ της προσωπικής της ελευθερίας, που προσπαθεί να διασώσει, και μίας σχέσης προερχόμενη από το φόβο και τη δύναμη του «γαλατά».

Το καθηλωτικό μυθιστόρημα της Anna Burns απέσπασε το 2018 το βραβείο Booker ως το καλύτερο βιβλίο γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, κάνοντάς τη την πρώτη συγγραφέα από τη Βόρεια Ιρλανδία που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο. Η προσεγμένη μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου, επιτρέπει να το απολαύσουμε πλέον και στα ελληνικά.

Το Public, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Gutenberg, χαρίζουν σε τρεις (3) τυχερούς τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου «Ο γαλατάς». Ο διαγωνισμός θα λήξει την Πέμπτη 11 Απριλίου. Πολλαπλές συμμετοχές δεν λαμβάνονται υπόψιν.

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές είναι:

Θοδωρής Νίκου

Μαρία Πέτση

Ελένη Γκότση