Reading challenge: Διάβασε περισσότερα βιβλία αυτή τη χρονιά

Περίληψη: Διάβασε περισσότερο μέσα στο 2022 επιλέγοντας βιβλία που ταιριάζουν στο αναγνωστικό σου προφίλ. Ανακάλυψε έργα βάσει των βιβλίων που έχεις ήδη διαβάσει.

Το διάβασμα είναι μία από τις αγαπημένες μας ασχολίες. Πάντα υπάρχει στην τσάντα μας ένα βιβλίο έτοιμο να μας κάνει παρέα όταν το χρειαστούμε! Αν αγαπάς κι εσύ το βιβλίο το ίδιο με εμάς, σου έχουμε μία πρόκληση για το 2022: διάβασε περισσότερο αυτή τη χρονιά! Αυτό, μπορεί να μας πεις, είναι έτσι κι αλλιώς ένας από τους στόχους σου για φέτος! Ας κάνουμε το πράγματα λίγο πιο συγκεκριμένα λοιπόν. Για να σε βοηθήσουμε να πετύχεις τους αναγνωστικούς σου στόχους για το 2022 ψάξαμε την απάντηση σε ένα ενδιαφέρον ερώτημα: «Τι να διαβάσω τώρα που τέλειωσα αυτό το βιβλίο;». Η επιλογή του επόμενου βιβλίου από την (πιθανώς τεράστια) αναγνωστική σου λίστα δεν είναι εύκολη υπόθεση, γι’ αυτό και ο Μάρτιος στο Public είναι αφιερωμένος στα έργα που θα διαβάσεις αφού τελειώσεις άλλα αγαπημένα βιβλία. Μην κοιτάς με απορία την οθόνη, υπάρχει λογική πίσω από τη σκέψη μας. Συνέχισε να διαβάζεις και θα καταλάβεις τι εννοούμε.

Τι να διαβάσεις αφού διαβάσεις ένα βιβλίο;

Με το που φτάσεις στο τέλος ενός καλού βιβλίου σε πιάνει κι εσένα μία μικρή υπαρξιακή κρίση, έτσι δεν είναι; Ξέρεις σίγουρα για τι πράγμα μιλάμε! Μία ιστορία που θα σε σαγηνεύσει και θα σε βάλει για τα καλά στον κόσμο της δεν είναι εύκολο να την ξεπεράσεις αμέσως. Για μέρες μπορεί να σκέφτεσαι τους χαρακτήρες ή την ατμόσφαιρα ενός μυθιστορήματος που σε συνεπήρε. Με τι ψυχολογία να πιάσεις, λοιπόν, το επόμενο βιβλίο στην to-read λίστα σου; Και κάπως έτσι μένεις για λίγο καιρό μακριά από τα βιβλία. Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε μία ειδική σελίδα για να επιλέξεις το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσεις, με βάση αυτό που διάβασες μόλις ή αυτό που διάβασες πριν καιρό αλλά ακόμα το σκέφτεσαι. Ανακαλύπτοντας βιβλία που ταιριάζουν στο αναγνωστικό σου προφίλ θα διαβάσεις περισσότερο το 2022!

Προτάσεις για να διαβάσεις περισσότερο το 2022

Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για μερικά αγαπημένα βιβλία, τα οποία μόλις τα διαβάσεις θα βρεις πολλές ενδιαφέρουσες αναγνωστικές προτάσεις για να συνεχίσεις την ανάγνωση.

Ξεκινάμε με τον νομπελίστα Kazuo Ishiguro και το βιβλίο του «Η Κλάρα και ο ήλιος». Πρόκειται για ένα δυστοπικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας για ένα μελλοντικό κόσμο που γνωρίζουμε μέσα από τις παρατηρήσεις της Κλάρα, ενός ανδροειδούς με τεχνητή νοημοσύνη. Το μυθιστόρημα «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες», από την άλλη, είναι μία ιστορία στον πραγματικό κόσμο. Το best seller της Delia Owens εξερευνά τη ζωή της Κάια και μέσα από αυτή, τις συνέπειες που έχει η παιδική ηλικία στη διαμόρφωση του χαρακτήρα. Θα συνεχίσουμε τις προτάσεις μας με το «Κουτσό» του Julio Cortázar. Από πολλούς, το συγκεκριμένο έργο του Αργεντίνου συγγραφέα χαρακτηρίζεται ως αντιμυθιστόρημα. Η αφήγηση δίνεται με εσωτερικούς μονολόγους και το βιβλίο έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό πως μπορεί να διαβαστεί με πολλούς τρόπους.

Σειρά παίρνει η αστυνομική λογοτεχνία, ένα από τα αγαπημένα είδη εκατομμυρίων αναγνωστών. Εξερεύνησέ τη μέσα από το «Και δεν έμεινε κανένας» από την κορυφαία εκπρόσωπο του είδους, την Agatha Christie. Αυτό το βιβλίο είναι το πιο επιτυχημένο της και είναι η καλύτερη εισαγωγή στην αστυνομική λογοτεχνία. Για ακόμα περισσότερο μυστήριο στην επόμενη αναγνωστική σου επιλογή σου προτείνουμε το μυθιστόρημα «Το βρεγμένο ψάρι» του Volker Kutscher. Εδώ θα ταξιδέψεις στο Βερολίνο του μεσοπολέμου όπου ένας αστυνομικός έχει μόλις αναλάβει μία ανεξιχνίαστη υπόθεση. Στα 1960s, και συγκεκριμένα στο Παρίσι, τοποθετείται το βιβλίο «Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων». Με το μυθιστόρημα αυτό ο Γάλλος συγγραφέα Jean-Michel Guenassia θέλησε να αποτυπώσει το πορτραίτο μίας ολόκληρης γενιάς.

Αν μεταξύ των λογοτεχνικών σου στόχων είναι να διαβάσεις και περισσότερα non-fiction βιβλία, σου έχουμε προτάσεις και για αυτό. Η πρώτη μας επιλογή είναι ένα κορυφαίο φεμινιστικό έργο. Αυτό είναι το βιβλίο «Το δεύτερο φύλο», στο οποίο η Simone de Beauvoir συζητά την μεταχείριση των γυναικών μέσα στους αιώνες. Ένα ακόμα μεγαλύτερο εύρος εξετάζει το «Sapiens». Η ιστορία ολόκληρου του ανθρώπινου είδους συνοψίζεται σε ένα μόνο βιβλίο, με χιούμορ και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Μέσα στο 2022 μπορείς να αλλάξεις και συνήθειες διαβάζοντας ένα βιβλίο. Το «Τρώγοντας ζώα» αναλύει τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες της κρεοφαγίας.

Κλείνουμε με μία πρόταση για τα παιδιά. Το εικονογραφημένο παραμύθι «Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο» αφηγείται την φιλία ενός παιδιού με τα ζώα του κόσμου του.

Μόλις διαβάσεις κάποιο από τα παραπάνω βιβλία, μην ξεχάσεις να τσεκάρεις την σελίδα που ετοιμάσαμε, με ανταγωνιστικές προτάσεις που ταιριάζουν στο στυλ των βιβλίων που μόλις ολοκλήρωσες.