Μοιράσου την τοποθεσία σου στο Google Maps: πώς λειτουργεί!

Περίληψη: Η λειτουργία του GPS πλέον υπάρχει σε όλα τα smartphones. Μάθε πώς θα μοιραστείς το σημείο που βρίσκεσαι με άλλους, εύκολα!

Η κοινοποίηση τοποθεσίας ήταν, μέχρι πριν κάποια χρόνια, λειτουργία ενσωματωμένη στο Google+, το «περίεργο» αντι-Facebook της Google – για όποιον το θυμάται ακόμη. Όμως, επειδή αφ' ενός το Google+ δεν έγινε ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλές, και αφ' ετέρου επειδή αυτή η λειτουργία δεν είχε πολλές επιλογές και ήταν μόνιμα ενεργή, η «μαμά» Google αποφάσισε να τη μεταφέρει στο Google Maps. Αν θες την άποψή μας, εκεί θα έπρεπε να είναι εξ αρχής. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι τώρα μπορείς να στείλεις την τοποθεσία σου μέσω Google Maps στους φίλους σου. Πώς στέλνεις στίγμα στο Google Maps; Συνέχισε την ανάγνωση!

Τι είναι η τοποθεσία χρήστη στο Google Maps;

Απλό: το smartphone σου ξέρει πάντοτε πού βρίσκεσαι, εκτός κι αν έχεις απενεργοποιήσει την τοποθεσία. Αυτή η θέση μεταφέρεται και στο Google Maps, και για να σε βοηθήσει να πας από το Α στο Β, αλλά και για να στέλνει δεδομένα στη Google, τα οποία χρησιμοποιούνται για να «καταλαβαίνει» η Google σε ποιους δρόμους έχει μποτιλιάρισμα, αν κάπου γίνονται έργα, αν έχει κλείσει κάποιος δρόμος, και διάφορα τέτοια. Επίσης διατηρεί ιστορικό των διαδρομών σου.

Πώς στέλνω στίγμα στο Google Maps;

Η κοινοποίηση θέσης έχει δύο επιλογές. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τους φίλους στους οποίους στέλνει την ακριβή θέση του, και αυτούς στους οποίους στέλνει μια πιο «ασαφή» θέση, σε επίπεδο πόλης. Για παράδειγμα, μπορούσες να έχεις κάποιους στενούς φίλους, οι οποίοι θα γνώριζαν αν είσαι στο κέντρο της Αθήνας, στη Γλυφάδα ή στο Χαλάνδρι, και άλλους φίλους, γονείς ή το έτερον ήμισυ, οι οποίοι θα ήξεραν μέχρι και αν είσαι στο σπίτι ή πετάχτηκες στο περίπτερο της γωνίας. Πιο παλιά, άπαξ και ενεργοποιούσες αυτή την επιλογή, το κινητό σου έστελνε συνεχώς τη θέση σου στους άλλους. Πλέον, αυτό δεν ισχύει, όπως είναι και λογικό. Οι φίλοι σου δεν χρειάζεται να γνωρίζουν το γεωγραφικό σου στίγμα κάθε μέρα και κάθε στιγμή, παρά μόνο εάν έχετε κανονίσει να συναντηθείτε κάπου. Ομοίως και οι γονείς ή «το πρόσωπο», δεν χρειάζεται να ξέρουν αν έφυγες μισή ώρα νωρίτερα από το γραφείο ή τη σχολή για να πας για καφέ με κάποιον φίλο. Αυτό, ευτυχώς, το αντιλήφθηκαν οι προγραμματιστές της Google, και πλέον η κοινοποίηση θέσης έχει ως βασικές επιλογές την ενεργοποίηση για συγκεκριμένα άτομα και για λίγα λεπτά έως λίγες ώρες.

mirasou-tin-topothesia-sou-sto-google-maps-pos-litourgi-01

Η διαδικασία είναι απλή: πατάς στο εικονίδιο προφίλ σου που υπάρχει στη μπάρα αναζήτησης στην κορυφή και έπειτα πατάς στο κουμπί «Κοινοποίηση τοποθεσίας», ή «Location Sharing». Αν είναι η πρώτη φορά, ίσως χρειαστεί να πατήσεις και μερικές επιβεβαιώσεις. Έπειτα, το app θα σε ρωτήσει για πόσο χρόνο, και θα σου δώσει επιλογές για τις επαφές οι οποίες θα βλέπουν την τοποθεσία σου. Αυτές μπορεί να είναι επαφές του κινητού (αναπόφευκτα), αλλά μπορείς να στείλεις ειδοποίηση και μέσω μηνύματος, σε οποιοδήποτε app (Messenger, Whatsapp κ.λπ.) ή και σε απλό SMS ή e-mail. Οποιαδήποτε συσκευή με πρόσβαση στο Google Maps θα μπορεί να δει την τοποθεσία σου, ακόμη και PC μέσω του web interface του Google Maps. Επίσης, υπάρχει η επιλογή για κοινοποίηση διαδρομής, αν υπάρχει ενεργή πλοήγηση στο Google Maps. Η διαφορά εδώ είναι πως, όσοι παρακολουθούν την πρόοδο της διαδρομής, θα μπορούν να το κάνουν μέχρι την ολοκλήρωση της πλοήγησης, δηλαδή μέχρι να φτάσεις στον προορισμό, οπότε και η κοινοποίηση σταματά αυτομάτως.

Πώς στέλνω πινέζα στο Google Maps από άλλη τοποθεσία;

Είναι απλό: ανοίγεις το Google Maps, εντοπίζεις την τοποθεσία που σε ενδιαφέρει, ακόμη κι αν δεν είσαι εκεί, κάνεις zoom για καλύτερη ακρίβεια, και πατάς πάνω στο σημείο που θες να βάλεις την «πινέζα». Στο pop-up που θα εμφανιστεί, θα δεις ανάμεσα στις επιλογές και το «Share». Πατώντας το, θα δεις επαφές του κινητού, αλλά και apps που υπάρχουν εγκατεστημένα, π.χ. Messenger ή Viber.

Με την κοινοποίηση τοποθεσίας του Google Maps δε χάνεσαι ποτέ!

Είναι προφανές πως δεν χάνεσαι ποτέ, εφ’ όσον έχεις μαζί σου το smartphone και στο smartphone έχεις Google Maps. Αλλά τώρα μπορείς και να κρατάς τους άλλους ενήμερους για την τοποθεσία σου. Αν όχι για οτιδήποτε άλλο, απλά για να μη σε ζαλίζουν κάθε λίγο και λιγάκι με μηνύματα και τηλεφωνήματα τύπου “πού είσαι;” ή “έεεεεφτασεεεεες;”