Mirrorless, DSLR ή μήπως Compact: Βρες την καλύτερη φωτογραφική!

Περίληψη: Ο Ιούλιος μας έφτασε… εντάξει, φτάνει σε λίγο, αλλά το καλοκαίρι είναι εδώ για τα...

Ο Ιούλιος μας έφτασε… εντάξει, φτάνει σε λίγο, αλλά το καλοκαίρι είναι εδώ για τα καλά. Ήδη οι θερμοκρασίες παίζουν στα πάνω 30άρια, ο ήλιος λάμπει φωτεινός και ζεστός – και πάνω από 12 ώρες κάθε μέρα.

Όλα αυτά, όμως, για τους φανατικούς της φωτογραφίας, δεν έχουν παρά ένα και μόνο νόημα: άπειρες ευκαιρίες για φωτογραφικές εξορμήσεις και πολλά μέρη που μπορούν να επισκεφθούν. Και, βέβαια, καλό φως για τέλειες φωτογραφίες στις διακοπές!

Αν είσαι στη διαδικασία επιλογής της κατάλληλης κάμερας για τις διακοπές σου, τότε αυτός ο mini οδηγός φτιάχτηκε για σένα!

Full Frame Mirrorless

Οι mirrorless μηχανές προσφέρουν σχεδόν όλα τα πλεονεκτήματα μιας DSLR έχοντας όμως μικρότερο όγκο. Με τις εταιρείες του χώρου να προσφέρουν πλέον και Full Frame επιλογές, οι mirrorless κοντράρονται «στα ίσα» με τις αντίστοιχες επαγγελματικές DSLR, τόσο στο κομμάτι της φωτογραφίας όσο και στο βίντεο.

Η Canon έκανε δυναμική είσοδο στην κατηγορία με την Canon EOS R, η οποία προσφέρει αισθητήρα πλήρους κάδρου με κορυφαία ανάλυση 30,3MP. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η αυτόματη εστίαση. Η EOS R προσφέρει 5.655 σημεία AF, νούμερο που κανένας αντίπαλός της δεν μπορεί να φτάσει. Τέλος, η οθόνη μπορεί να περιστραφεί πλήρως, για να σου δώσει μεγαλύτερη ευελιξία κατά τις λήψεις.

Η άλλη μεγάλη εταιρία του χώρου, βλέπε Nikon, ανακοίνωσε κι αυτή τις Full Frame mirrorless μηχανές της για πρώτη φορά φέτος. Ο ανταγωνιστής της EOS R λέγεται Nikon Z6, και αν είσαι οπαδός των λήψεων στο χέρι θα τη λατρέψεις. Η Nikon Z6 προσφέρει λίγο μικρότερη ανάλυση, 24,5MP, αλλά ξεχωρίζει γιατί διαθέτει οπτικό σταθεροποιητή εικόνας στον αισθητήρα. Το βίντεο είναι ένα ακόμα από τα δυνατά σημεία της Ζ6, καθώς η ανάλυση είναι 4K, χωρίς crop. Αν έχεις ήδη κάποια μηχανή Nikon στο «οπλοστάσιό σου», τότε η Ζ6 γίνεται ακόμα πιο δελεαστική μηχανή καθώς με τον αντάπτορα FTZ,που περιλαμβάνεται στη συσκευασία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις φακούς F που ήδη έχεις στην κατοχή σου.

Η πρωτοπόρος όμως στον τομέα των full frame mirrorless μηχανών είναι η Sony, που με τη σειρά α7 δημιούργησε ουσιαστικά την κατηγορία. Η Sony α7 III είναι η τρίτη γενιά της πολύ επιτυχημένης σειράς της Sony και προσφέρει ό,τι θα μπορούσες να ζητήσεις. Όπως και η Z6, έτσι και η α7 III προσφέρει οπτικό σταθεροποιητή στο σώμα και κορυφαίο βίντεο 4K χωρίς crop. Το βίντεο της α7 ΙΙΙ, όμως, είναι ακόμα καλύτερο, καθώς η μηχανή μπορεί να τραβήξει και πλάνα σε HDR. Η α7 III θα καλύψει ακόμα και τους πιο επαγγελματίες χρήστες της, αφού μπορεί να δεχθεί 2 κάρτες SD, ενώ ξεχωρίζει και για τις κορυφαίες βραδινές λήψεις της.

Entry Level DSLR

Αν θες να ασχοληθείς με τη φωτογραφία αλλά δεν θες να πας κατευθείαν στα «βαθιά», τότε η ιδανική επιλογή για σένα είναι μία DSLR μηχανή. Δεν θα σου προσφέρει την ποιότητα εικόνας μίας Full Frame μηχανής, αλλά δεν υπολείπεται σε χαρακτηριστικά και θα σου δώσει την ευκαιρία να μάθεις σε βάθος τη φωτογραφία.

Μια πλήρης επιλογή είναι η Canon EOS 2000D, που προσφέρεται σε πακέτο με δύο φακούς. Θα μπορείς να τραβήξεις κάθε στιγμή με τον τρόπο που θες όσο μακριά ή κοντά κι αν είναι το θέμα σου. Οι δύο φακοί του σετ θα σε καλύψουν για ό,τι κι αν θες να απαθανατίσεις.

Αν όμως προτιμάς να τα έχεις όλα σε ένα, τότε υπάρχει ακόμα ένα πακέτο που μπορεί να σε καλύψει. Η Nikon D3500 μπορεί να γίνει δική σου με τον φακό 18-140mm, ο οποίος μπορεί να τραβήξει από πορτραίτα μέχρι μακρινά τοπία χωρίς να χρειαστεί να αλλάξεις φακό. Το πακέτο προσφοράς περιλαμβάνει ακόμα και ένα φωτογραφικό τρίποδο αλλά και τσάντα μεταφοράς.

Compact μηχανές

Οι compact μηχανές απευθύνονται στον πιο... casual φωτογράφο, που θέλει απλώς να καταγράψει μια φωτογραφία με ένα γρήγορο κλικ, χωρίς να νοιάζεται για ρυθμίσεις και επιπλέον επιλογές. Μπορούν επίσης να αποτελέσουν κι ένα πολύ ωραίο δώρο για μεγάλους και παιδιά!

Όπως η μηχανή Easypix,η καλύτερη πρώτη κάμερα για παιδιά. Με εργονομικό σχεδιασμό, οθόνη LCD και μεγάλα κουμπιά είναι πανεύκολη στη χρήση και μπορεί κάθε παιδί να την χρησιμοποιήσει αμέσως.

Έξυπνη επιλογή θα ήταν και μια αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή! Με μια κάμερα όπως η Rollei Sportsline 80 , για παράδειγμα, μπορείς να καταγράψεις φωτογραφίες και βίντεο ακόμα και κάτω από το νερό!

Τέλος, για τους λάτρεις του φιλμ, θα βρεις πολλές instant compact μηχανές. Όπως και οι Polaroid του παρελθόντος, έτσι και οι σύγχρονες Polaroid, εκτυπώνουν τις φωτογραφίες σου στη στιγμή! Επίσης μπορούν, εκτός από την άμεση εκτύπωση, να αποθηκεύσουν τις φωτογραφίες σου και σε κάρτα microSD, για να έχεις κάθε στιγμή αποτυπωμένη και ψηφιακά.

Όποιες κι αν είναι οι ανάγκες σου, στο Public και στο public.gr σίγουρα θα βρεις κάτι που θα σε καλύψει. Από τον πιο casual φωτογράφο μέχρι και τον επαγγελματία, σίγουρα υπάρχει μια φωτογραφική μηχανή για σένα!