Moments in Black and White

Περίληψη: Όταν η εφευρέθηκε η φωτογραφία, η ασπρόμαυρη απεικόνιση ήταν η μόνη που ήταν διαθέσιμη. Ωστόσο,...

Όταν η εφευρέθηκε η φωτογραφία, η ασπρόμαυρη απεικόνιση ήταν η μόνη που ήταν διαθέσιμη. Ωστόσο, η έγχρωμη φωτογραφία έχει γίνει πλέον ένα με την καθημερινότητα μας, ώστε κανείς δεν μπορεί πλέον να φανταστεί έναν κόσμο χωρίς έγχρωμες εικόνες. Γιατί λοιπόν, σε έναν τόσο πολύχρωμο κόσμο, ασχολούμαστε ακόμα με την ασπρόμαυρη φωτογραφία; Η απάντηση είναι απλή. Αφαιρώντας τα περισσοτερα χρώματα απο μια εικόνα, επιτρέπουμε σε άλλα στοιχεία να πρωταγωνιστήσουν. Οπως οι ποιότητες του φωτός, του τόνου και της υφής. [gallery link="file" columns="2" size="full" ids="53896,53897"] Το φως είναι απαραίτητο για μια φωτογραφία. Ωστόσο υπάρχουν φορές που το ίδιο το φως μπορει να «εξαφανιστεί» από τα πολύ εντονα χρώματα της εικόνας. Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία το ίδιο το φως τείνει να πρωταγωνιστήσει και να γίνει το κεντρικό θέμα της εικόνας. Το ίδιο φυσικά γίνεται και με τις σκιές. Η έννοια του τόνου στην ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι λίγο πιο ασαφής. Ουσιαστικά μιλαμε για τις πολλές και διαφορετικές αποχρώσεις του μαύρου και του γκρί. Με την σωστη επεξεργασία, οι διαβαθμίσεις στους γκρίζους τόνους θα βοηθήσουν να τονιστούν οι γραμμές και τα σχήματα του αντικειμένου σας. Ο συνδυασμός του τόνου και του φωτός είναι αυτός που θα κάνει την υφή του αντικειμένου που φωτογραφίζετε να πρωταγωνιστήσει.

Tips

· Μάθετε να βλέπετε (και) ασπρόμαυρα. Προσπαθείστε να εκπαιδεύσετε το μυαλό και τα μάτια σας και να δείτε πίσω από τα χρώματα της καθημερινότητας και να εστιάσετε στις πιο λεπτές ποιότητες του φωτός. Σύντομα θα αρχίσετε να βλέπετε αυτές τις ποιότητες με μεγαλύτερη σαφήνεια.· Δώστε προσοχή και πειραματιστείτε με την φωτεινότητα της κάμερας του τηλεφώνου σας. Ρυθμίστε χωριστά το σημείο φωτεινότητας (exposure) από το εστιακό σημείο (focus).· Η επιτυχία μιας ασπρόμαυρης φωτογραφίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αντίθεση (contrast) αναμεσα στους λευκούς και μαύρους τόνους της εικόνας.

Πάρε και εσύ μέρος στο διαγωνισμό Public Moments, με Θέμα Οκτωβρίου: Ασπρόμαυρη φωτογραφία. Ανέβασε έως 4 φωτογραφίες με αυτό το θέμα, που να έχεις βγάλει από 1/1/2017 με το smartphone σου και γίνε εσύ ο νικητής του μήνα, κερδίζοντας ενα Samsung Galaxy J7 2017 Dual Sim!Ο νικητής θα προκύψει από ψηφοφορία κοινού.