Ella Fitzgerald / Η «βασίλισσα της jazz» φεύγει από τη ζωή σαν σήμερα

Περίληψη: Η «First Lady of Song», όπως την χαρακτήριζαν, ηχογράφησε πάνω από 70 άλμπουμ και κέρδισε 14 βραβεία Grammy στα 60 χρόνια πορείας της. Σαν σήμερα, 15 Ιουνίου, έφυγε από τη ζωή και εμείς θυμόμαστε την πορεία της.

Από τη δύσκολη παιδική ηλικία στην κορυφή της jazz μέσα σε λίγα χρόνια. Αυτή θα μπορούσε να είναι η ιστορία της Ella Fitzgerald, αν επιχειρούσαμε να την συνοψίσουμε σε μία μόνο πρόταση. Η προσωπική και καλλιτεχνική ζωή της «Lady Ella» όμως, είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από αυτό. Γι’ αυτό και σήμερα, που συμπληρώνονται 24 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή, θα κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, για να γνωρίσουμε καλύτερα την «First Lady of Song».

Η Ella Fitzgerald ήρθε στον κόσμο στις 25 Απριλίου 1917. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από αρκετά νωρίς, με τους γονείς της να χωρίζουν πολύ σύντομα μετά τη γέννησή της. Το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικία το πέρασε στη Νέα Υόρκη και από μικρή ηλικία αναγκάστηκε να εργάζεται. Το 1932 θα έχανε την μητέρα της και λίγο αργότερα θα βρισκόταν να ζει στο δρόμο, προσπαθώντας να τα καταφέρει εντελώς μόνη της στον κόσμο.

Η ζωή της θα άλλαζε κυριολεκτικά από τη μία μέρα στην άλλη, όταν θα αποφάσιζε να πάρει μέρος σε έναν διαγωνισμό ταλέντων στο Apollo Theater του Harlem. Στο διαγωνισμό θα τραγουδούσε δύο τραγούδια και θα εξέπληττε το κοινό με τη φωνή της, κερδίζοντας και το πρώτο βραβείο. Η νίκη της αυτή ήταν το πρώτο βήμα της μετέπειτα τεράστιας καριέρας της.

Η φωνή της ξεχώρισε αμέσως για την καθαρότητα του τόνου ενώ οι ερμηνείες της Ella Fitzgerald διακρίνοντας από άψογο χρονισμό. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως η φωνή της είχε εύρος τρεις οκτάβες.

Κατά τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60 έφτασε στο απόγειο της επιτυχίας της. Τότε ήταν που της αποδόθηκαν και τα προσωνύμια «First Lady of Song» και «Queen of Jazz». Το 1958 έγινε η πρώτη αφροαμερικανή καλλιτέχνιδα που κατακτά βραβείο Grammy. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της ηχογράφησε πάνω από 200 δίσκους ενώ η πορεία της ήταν γεμάτη και από σπουδαίες συνεργασίες. Αξιοσημείωτες οι στιγμές που συνεργάστηκε με τον Louis Armstrong. Σε δίσκους, όπως το «Ella & Louis (Vocal Duets)» και το «Ella Fitzgerald And Louis Armstrong Sing Gershwin», θα βρεις μερικές από τις πιο αγαπημένες ερμηνείες τους.

Με τη συλλογή «Ella Fitzgerald vol.2 Six Classic Albums» θα απολαύσεις ακόμα περισσότερη από την τεράστια δισκογραφική πορεία της βασίλισσας της jazz. Ένα από τα αρτιότερα album της ίδιας περιόδου είναι το «Like Someone In Love», το οποίο κυκλοφόρησε το 1957.

Σημαντικές υπήρξαν και οι συνεργασίες της με μεγάλους πιανίστες της εποχής, όπως οι Ellis Larkins, Paul Smith και Oscar Peterson. Οι ηχογραφήσεις αυτές κυκλοφόρησαν πρόσφατα στη συλλογή δύο CD «The Complete Piano Duets». Αν θες να καταλάβεις ακριβώς τους λόγους που η Ella Fitzgerald και η μαγική φωνή της είναι ακόμα και σήμερα στην κορυφή της jazz, δεν έχεις παρά να ακούσεις τους τρεις δίσκους της συλλογής «Simply Ella».

Η καριέρα της Ella Fitzgerald διήρκησε σχεδόν 6 δεκαετίες και η τελευταία φορά που τραγούδησε live ήταν το 1991 στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης ενώ η τελευταία της ηχογράφηση είχε γίνει το 1989. Με παραπάνω από 200 album και 2.000 τραγούδια όμως, το υλικό που άφησε πίσω την κρατά ακόμα στο προσκήνιο κι ας έφυγε από τη ζωή στα 79 της χρόνια, τον Ιούνιο του 1996.

Βρες ακόμα περισσότερους δίσκους της μεγάλης Ella Fitzgerald στο Public, το μεγαλύτερο ελληνικό δισκοπωλείο!