Please Please Me / Σαν σήμερα κυκλοφόρησε το πρώτο album των Beatles

Περίληψη: Η μεγαλύτερη ίσως μπάντα στην ιστορία της μουσικής κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο σαν σήμερα. Ο λόγος φυσικά για το “Please Please Me” των Beatles!

Οι Beatles είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο σημαντικές μπάντες στην ιστορία της μουσικής - αν όχι η σημαντικότερη. Το συγκρότημα από το Liverpool άρχισε να σχηματίζεται στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας είχε δημιουργηθεί πλέον η τελική του μορφή ενώ τα μέλη είχαν καταλήξει στο όνομα the Beatles.

Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single τον Οκτώβριο του 1962. Αυτό ήταν το “Love Me Do”. Το δεύτερο single τους, “Please Please Me”, κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1963 και έφτασε μέχρι το νούμερο 1 των Βρετανικών charts. Για να εκμεταλλευθεί αυτή την ξαφνική επιτυχία, η δισκογραφική εταιρία Parlophone αποφάσισε να επισπεύσει την κυκλοφορία ενός πλήρους δίσκου. Αυτός πήρε το όνομα του δεύτερου single του συγκροτήματος και περιείχε και τα δύο πρώτα τραγούδια, που είχαν κυκλοφορήσει μέχρι τότε. Το album “Please Please Me” ηχογραφήθηκε το Φεβρουάριο του 1962 και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 22 Μαρτίου 1963.

Τα 10 από τα 14 τραγούδια του δίσκου ηχογραφήθηκαν σε μόλις μία ημέρα, στις 11 Φεβρουαρίου. Τα υπόλοιπα 4 ήταν από προηγούμενες ηχογραφήσεις της μπάντας το 1962. Η εμβληματική φωτογραφία του εξωφύλλου τραβήχτηκε στα γραφεία της EMI στο Λονδίνο στις αρχές του 1963. Όπως και το single από το οποίο πήρε το όνομά του, έτσι και το album “Please Please Me” εκτοξεύτηκε στο νούμερο 1 των charts στη Βρετανία. Το εντυπωσιακό είναι ότι παρέμεινε στην κορυφή των charts για 30 εβδομάδες, αριθμός αδιανόητος για την εποχή. Το album που έμελλε να σταματήσει την κυριαρχία των 30 εβδομάδων ήταν το “With the Beatles”, ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος!

Το παράδοξο είναι πως παρά την τεράστια επιτυχία των Beatles, το “Please Please Me” θα κυκλοφορούσε επίσημα στην Αμερική μόλις το 1987, αρκετά χρόνια μετά τη διάλυση της μπάντας. Ακόμα και σήμερα όμως, που απέχουμε περισσότερα πενήντα χρόνια από την τελευταία κυκλοφορία νέου υλικού από τους Beatles, η αγάπη των μουσικόφιλων για το συγκρότημα παραμένει τεράστια.

Το “Please Please Meκυκλοφόρησε πριν από ακριβώς 58 χρόνια στην Αγγλία και μπορείς ακόμα να το κάνεις δικό σου. Στο public.gr θα το βρεις τόσο σε βινύλιο όσο και σε CD!