MWC 2019 Day 1: Οι συσκευές που άνοιξαν την αυλαία την Κυριακή

Περίληψη: Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, όπως λένε, τότε το φετινό Mobile World...

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, όπως λένε, τότε το φετινό Mobile World Congress ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς!

Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές smartphones και mobile συσκευών, εταιρείες-κολοσσοί στον χώρο της τεχνολογίας, έδωσαν το «παρών» στη Βαρκελώνη, φέρνοντας μαζί τους εντυπωσιακές συσκευές και τεχνολογίες αιχμής. Οι ανακοινώσεις ξεκίνησαν από την Κυριακή μάλιστα, με την παρουσίαση συσκευών για κάθε γούστο, ανάγκη και βέβαια πορτοφόλι.

Ποιες ήταν εκείνες όμως που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον;

Huawei

Η κινέζικη εταιρεία πιστοποίησε την ανοδική της πορεία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσής της στο πλαίσιο του MWC, ανακοινώνοντας πως μέσα στο 2018 διέθεσε στην παγκόσμια αγορά περί τα 206 εκατομμύρια smartphones.

Οι ανακοινώσεις της ξεκίνησαν με το Mate X, που, όπως αναμενόταν, έκλεψε τις εντυπώσεις, καθ’ ότι foldable. Η OLED οθόνη FullView των 6,6 ιντσών ανοίγει και φτάνει τις 8 ίντσες ενώ για πιο άνετο κράτημα, η Huawei έχει ενσωματώσει ένα sidebar –όπου βρίσκεται και η θύρα USB-C. Το δε πλήκτρο ενεργοποίησης λειτουργεί παράλληλα και ως σαρωτής δακτυλικού αποτυπώματος.

Μέσα του, το Mate X κρύβει 8 GB RAM, 512 GB αποθηκευτικού χώρου και Kirin 980 SoC ενώ υποστηρίζει και 5G συνδεσιμότητα. Κυκλοφορεί στα μέσα Ιουνίου στα 2.299€.

Κάτι ακόμα που ξεχωρίσαμε από την παρουσίαση της Huawei, ήταν τα νέα MateBook 13 και 14. Το πρώτο είναι ακριβώς όπως το υπάρχον μοντέλο, απλά με την προσθήκη οθόνης αφής, ενώ το δεύτερο πέραν της μιας ίντσας παραπάνω (οθόνη αφής FullView 14 ιντσών, 2160 x 1440 pixels),
διαθέτει κάμερα που αναδύεται μέσα από το πληκτρολόγιο.

Η ακριβότερη εκδοχή του «φοράει» Core i7-8565 και GeForce MX250, προσφέροντας αυτονομία που ξεπερνά τις δέκα ώρες. Οι τιμές για το MateBook 13 Touchscreen ξεκινούν από τα 999€ ενώ για το MateBook 14 από τα 1.199€.

Xiaomi

Περνώντας στον έτερο κινεζικό γίγαντα, άπαντες ανέμεναν με ανυπομονησία την παρουσίαση της Xiaomi για έναν –κατά βάση- λόγο: το λανσάρισμα του Mi 9 στη Δύση. Οι Κινέζοι παρουσιάστηκαν
καλά διαβασμένοι, φροντίζοντας να κάνουν ξεχωριστή την πρώτη τους παρουσία σε MWC με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Σε ό,τι αφορά το Mi 9, κυκλοφορεί στην Ευρώπη στις 24 Φεβρουαρίου στα 449€ και 499€ -στις εκδόσεις με 64 GB και 128 GB αποθηκευτικού χώρου. Αμφότερες θα διατεθούν σε τρία χρώματα (“piano black”, “lavender violet” και “ocean blue” ή αν προτιμάτε σε αποχρώσεις του μαύρου, ροζ
και μπλε).

Υπενθυμίζουμε τα άκρως δελεαστικά χαρακτηριστικά του: επεξεργαστής Snapdragon 855, 6 GB RAM (θα κυκλοφορήσει και σε έκδοση με 12 GB), οθόνη AMOLED 6,39 ιντσών, ασύρματη ταχεία φόρτιση 20 W και τριπλή κάμερα με αισθητήρες 48 MP (της Sony), 16 MP (super wide-angle) και 12 MP (τηλεφακός).

Η Xiaomi δεν έμεινε όμως μόνο στο Mi 9 καθώς παρουσίασε και το Mi Mix 3 5G, το οποίο χάρη στην εκπληκτική τιμή των 599€, είναι το φθηνότερο 5G smartphone –στην Ισπανία η διάθεσή του γίνεται για τα δίκτυα των Orange, 3 και Vodafone.

Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, η 5G έκδοση του Mi Mix 3 είναι ελαφρώς αναβαθμισμένη σε σχέση με τη 4G: η οθόνη παραμένει η ίδια στις 6,39 ίντσες με ανάλυση 2340 x 1080, όμως ο επεξεργαστής είναι πλέον ένας Snapdragon 855, πλαισιωμένος από 6, 8 ή 10 GB RAM και 128 ή 256 GB αποθηκευτικού χώρου –ανάλογα με την έκδοση.

Nokia

Το brand της Nokia έχει επιστρέψει για τα καλά και η παρουσία της HMD Global στη Βαρκελώνη δεν άφησε περιθώρια περί του αντιθέτου.

Όπως περιμέναμε, η μεγάλη ανακοίνωση της εταιρείας δεν ήταν άλλη από το Nokia 9 PureView, το κινητό με τις πέντε κάμερες στο πίσω μέρος του. Ρίχνοντας μια ματιά στην πλάτη της συσκευής, θα δει κανείς έναν δακτύλιο από φακούς –θέαμα αν μη τι άλλο πρωτότυπο. Κατά βάση πρόκειται για
έναν ToF (Time of Flight), δύο RGB και τρεις μονόχρωμους αισθητήρες καθώς επίσης και ένα flash, που υπόσχονται εκπληκτικές λήψεις επαγγελματικού επιπέδου –κάτι που αποδεικνύει και η συνεργασία της HMD με την Adobe, με φόντο το Lightroom.

Κατά τα άλλα το Nokia 9 PureView έρχεται με οθόνη QHD+ pOLED 5,99 ιντσών, Snapdragon 845, 6 GB RAM και 128 GB αποθηκευτικού χώρου, τρέχοντας Android 9 Pie. Η τιμή του –για τις ΗΠΑ- θα είναι στα $699 με τη διάθεσή του να αναμένεται προσεχώς.

Πέραν του Nokia 9 PureView, η HMD παρουσίασε και μια σειρά από «συμβατικές» συσκευές, κατάλληλες για πιο… καθημερινές ανάγκες και λιγότερο φουσκωμένα πορτοφόλια. Το Nokia 210 είναι ένα feature phone για όσους επιμένουν κλασσικά, το Nokia 3.2 έρχεται με οθόνη 6,2 ιντσών
και πλαστικό περίβλημα, ενώ το Nokia 4.2 διαθέτει περισσότερο premium χαρακτήρα με γυάλινη πρόσοψη και πλάτη, οθόνη 5,71 ιντσών και διπλή κύρια κάμερα. Οι τιμές των τριών συσκευών για την αγορά των ΗΠΑ είναι στα $35, $139 και $169 αντίστοιχα.

Microsoft

H Microsoft εκμεταλλεύτηκε την κοσμοσυρροή των ημερών στη Βαρκελώνη για να παρουσιάσει το HoloLens 2, τη νεότερη, πιο άνετη και σημαντικά βελτιωμένη εκδοχή του VR headset της.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς σε αυτό, είναι το εντυπωσιακά διευρυμένο οπτικό του πεδίο –και όταν λέμε «εντυπωσιακά» το εννοούμε, καθώς μιλάμε για το διπλάσιο και πλέον σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση με τα 720p να έχουν δώσει τη θέση τους στα 2K για το κάθε
μάτι.

Το HoloLens 2 προσφέρει μια ρεαλιστικότερη εμπειρία χρήσης, καθώς εκμεταλλεύεται εικόνα και ήχο για να «ξεγελάσει» το μυαλό –και ως προς αυτό τα καταφέρνει περίφημα! Οι καινοτομίες όμως δε σταματούν εκεί, αφού το HoloLens 2 προσφέρει αίσθηση αφής και με τα δέκα δάχτυλα
ενώ διαθέτει ενσωματωμένο eye tracking. Πρόθεση της Microsoft είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού app store, μέσω του οποίου οι developers
θα μπορούν να διαθέτουν τις εφαρμογές τους.

Σε ό,τι αφορά τη διάθεση του HoloLens 2 τώρα, η Enterprise Edition θα τιμάται περί τα $3.500, με τους developers να έχουν τη δυνατότητα να το
προμηθευτούν έναντι $125 τον μήνα.

Το WMC συνεχίζεται! Stay tuned στο Public Blog και τα social media του Public για όλες τις μεγάλες ανακοινώσεις!