Νάνος Βαλαωρίτης: Έφυγε από τη ζωή ο καταξιωμένος ποιητής και συγγραφέας

Περίληψη: Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο ποιητής και εκδότης Ντίνος Σιώτης, μέσω Facebook.

Σημάδεψε τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών όσο λίγοι. Ως ποιητήςπεζογράφοςδοκιμιογράφος και θεωρητικός της Λογοτεχνίας, υπήρξε αεικίνητος και δραστήριος μέχρι το τέλος, αφήνοντας για τα καλά το στίγμα του με τον τρόπο που προσέγγιζε τα πράγματα και με την εμβρίθεια με την οποία εμφιλοχωρούσε στον ψυχισμό των ανθρώπων. 

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο ποιητής και εκδότης Ντίνος Σιώτης, μέσω Facebook.

Ο Νάνος Βαλαωρίτης γεννήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας το 1921. Σπούδασε Φιλολογία και Νομική στα πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Σορβόνης. Στην Αγγλία έζησε από το 1944 έως το 1953, όπου γνώρισε τον Έλιοτ και όλο τον κύκλο του.

Το διάστημα 1954-60 έμεινε στο Παρίσi, όπου γνώρισε τον Αντρέ Μπρετόν και τους υπερρεαλιστές. Το 1960 γύρισε στην Ελλάδα και διηύθυνε το περιοδικό «Πάλι» (1963-1966). Το 1969 παρουσίασε ελληνική ποίηση στο γαλλικό περιοδικό «Lettres Nouvelles». Από το 1968 έως το 1993 δίδαξε Συγκριτική Λογοτεχνία και Δημιουργική Γραφή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. Εκεί, ποιητικά του κείμενα εκδόθηκαν από τον οίκο City Lights του Λώρενς Φερλινγκέττι.  

Το 1959 βραβεύτηκε με το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το οποίο και αρνήθηκε. Πήρε όμως το Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1982 και το Κρατικό Βραβείο Χρονικού – Μαρτυρίας το 1998. Έλαβε, επίσης, κι ένα βραβείο του National Poetry Association (Αμερικανική Εταιρεία Ποίησης) το 1996 και το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (φωτογραφία) για το ποιητικό του έργο, το 2006.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Τιμής το 2006, ενώ το 2009 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.  

Θα θυμόμαστε τον Νάνο Βαλαωρίτη ως έναν ακάματο σκαπανέα της γλώσσας που  διερεύνησε σε βάθος νοητικά και συναισθηματικά μονοπάτια που παρέμεναν για καιρό ανεξερεύνητα.