2+1 non-fiction βιβλία για το καλοκαίρι από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Περίληψη: Ήλιος, θάλασσα ή βουνό, με ένα καλό βιβλίο για συντροφιά. Αυτό είναι το ιδανικό καλοκαίρι και οι εκδόσεις Μεταίχμιο έχουν 3 ενδιαφέρουσες προτάσεις για τους βιβλιόφιλους.

Καλοκαίρι στην παραλία ή και στο βουνό, δεν έχει σημασία. Ο πιστός φίλος μας το βιβλίο θα είναι πάντα δίπλα για να μας κάνει παρέα, να μας βοηθάει στις αποδράσεις του μυαλού που έχουμε τόσο ανάγκη. Εμείς ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε 3 μοναδικούς τίτλους από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που θα σας προσφέρουν ατέλειωτες ώρες αναγνωστικής απόλαυσης.

Για ξεκίνημα το Μην πεις λέξη του Patrick Radden Keefe, το οποίο μας μεταφέρει στη Βόρεια Ιρλανδία και στις ανελέητες συγκρούσεις που έλαβαν χώρα εκεί τη δεκαετία του 70. Πρόκειται για μια έρευνα που όμως έχει γραφτεί με τη λογική ενός θρίλερ, προκειμένου να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Ξεκινά από ένα πραγματικό γεγονός, τον Δεκέμβριο του 1972, οπότε μασκοφόροι εισβολείς απήγαγαν από το σπίτι της στο Μπέλφαστ την Τζιν Μακόνβιλ, μητέρα δέκα παιδιών, η οποία δεν επέστρεψε ποτέ. Δεκαετίες μετά, το 2003, ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα οστά σε μια παραλία και τα παιδιά της αναγνώρισαν το πτώμα από μια μπλε παραμάνα.

Από τις σελίδες του βιβλίου περνάνε τρομοκράτες του IRA, κατάσκοποι του Βρετανικού Στρατού, μέχρι και πολιτικά πρόσωπα όπως ο Jerry Adams, συνθέτοντας μια εντυπωσιακή αφήγηση που παρουσιάζει με ρεαλιστικό τρόπο τα αδιέξοδα και τη φρίκη εκείνης της σκοτεινής για τη Βόρεια Ιρλανδία εποχής.

Τι συνέβη πραγματικά στη διάσκεψη της Γιάλτας που οι 3 μεγάλοι ηγέτες μοίρασαν ξανά τον κόσμο; Η Diana Preston στο Οκτώ μέρες στη Γιάλτα παρουσιάζει μέσα από διεξοδική έρευνα το παρασκήνιο των 8 ημερών που σημάδεψαν τη μεταπολεμική Ευρώπη και όχι μόνο. Ο Ρούσβελτ, ο Τσώρτσιλ και ο Στάλιν παζάρεψαν, καβγάδισαν, χαλάρωσαν και τελικά αποφάσισαν από κοινού το μέλλον της μεταπολεμικής Γερμανίας, τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις σφαίρες επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και, βεβαίως, την Ελλάδα. Λίγους μήνες μετά ο Ρούσβελτ θα ήταν νεκρός και ο Τσώρτσιλ θα άρχιζε να μιλάει για το «Σιδηρούν παραπέτασμα» που θα κάλυπτε τη μισή ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Diana Preston προσφέρει το παρασκήνιο της διάσκεψης, όλα εκείνα που διαμόρφωσαν τις απόψεις και τις τελικές αποφάσεις των τριών ηγετών της εποχής εκείνης σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Βαβέλ, Ο γύρος του κόσμου σε 20 γλώσσες είναι ο τίτλος του βιβλίου του Gaston Dorren, το οποίο στις σελίδες του συνδυάζει γλωσσολογία και πολιτιστική ιστορία, ταξιδεύοντάς μας στον πλανήτη των… γλωσσών. Ποιες είναι λοιπόν οι 20 γλώσσες με τους περισσότερους ομιλητές; Σκεφτείτε μόνο ότι η γνώση 4 από αυτές (αγγλικά, μανδαρίνικα, ισπανικά και χίντι-ούρντου) θα μας επέτρεπαν να ταξιδεύαμε στον πλανήτη δίχως κανένα πρόβλημα συνεννόησης.

Βεβαίως υπάρχουν κάποιοι λόγοι για τους οποίους οι συγκεκριμένες 4 διαφέρουν από τις περίπου 6.000 που μιλιούνται στον κόσμο. Σε αυτό το ερώτημα απαντά ο συγγραφέας, εστιάζοντας τις γλωσσολογικές ιδιομορφίες και την ιστορικότητα των γλωσσών αυτών, τις απαρχές τους, την πορεία και την εξέλιξή τους, αλλά και το πώς η γραμματική τους επηρεάζει την κοσμοθεωρία των ομιλητών τους.

Οι 3 αυτοί υπέροχοι τίτλοι από τις εκδόσεις Μεταίχμιο υπόσχονται να σoυ κρατήσουν δροσερή συντροφιά και αυτό το καλοκαίρι. Για ακόμα περισσότερες βιβλιοφαγικές προτάσεις μείνε συντονισμένος στο Public Blog