Αποκλειστική συνέντευξη / Η Άλκη Ζέη για το νέο της βιβλίο, «Ένα παιδί από το πουθενά»

Περίληψη: Συναντήσαμε την αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων και είχαμε τη χαρά να μας παραχωρήσει μια γενναιόδωρη, ζωηρή συνέντευξη

Τον λένε Ίκαρο Λαμπρίδη, είναι 10 χρόνων και μένει στο Παγκράτι με τη θεία του, Ελένη Ιοκάστη Καποδίστρια. Θα 'θελε να είχε πατέρα τον Jo Nesbo, που όλοι λένε ότι του μοιάζει. Ζηλεύει που η θεία αποκαλεί αγόρι της τον παπαγάλο. Φίλοι του είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ένας άστεγος και ο γυμναστής του. Δεν καταλαβαίνει γιατί οι συμμαθητές του τον κοροϊδεύουν. Και, κυρίως, δεν καταλαβαίνει γιατί οι γονείς των συμμαθητών του δεν αφήνουν τα προσφυγόπουλα να μπουν στην αυλή του σχολείου. Η θεία όμως...

H Άλκη Ζέη στο νέο της βιβλίο, «Ένα παιδί από το πουθενά», γράφει μια ιστορία για τα παιδιά και προβλήματά τους σήμερα

Συναντήσαμε την αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου και είχαμε τη χαρά να μας παραχωρήσει μια γενναιόδωρη, ζωηρή συνέντευξη. 

Θα μας πείτε λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο;

Η ιστορία του είναι σημερινή, ο ήρωάς μου είναι ένα σύγχρονο παιδί δέκα χρόνων. Και μέσα στην ιστορία βλέπουμε την πορεία του στο σχολείο, τη σχέση με τους γονείς, τη σχέση με τους γύρω του.

Ποια ήταν η αρχική έμπνευση για την ιστορία ;

Ο Jo Nesbo! Τον είδα σε παρουσίαση του Μεταίχμιου: πώς κινούταν στη σκηνή, βγήκε σαν αέρας από τα παρασκήνια. Δεν ξέρω πώς μου ήρθε, την ώρα που τον έβλεπα, η εντύπωση πως ήταν σαν ένα μικρό αγοράκι με τσουλούφι. Και κάπως έτσι έγινε ο ήρωας του βιβλίου μου - το παιδάκι με το ξανθό τσουλούφι.

Video Duration
0:00


Παρακολουθείτε ξένους συγγραφείς; Έχετε ξεχωρίσει κάποιον;

Ο Jorge Semprun με έχει επηρεάσει πολύ από ξένους συγγραφείς. Τώρα, πιο πρόσφατα, αυτός που μου αρέσει πολύ είναι ο Paul Auster και περιμένω πότε θα βγάλει καινούργιο βιβλίο. Με είχε συναντήσει το 2015, σε εκδήλωση του Μεταίχμιου, και μου λέει: «βλέπω εδώ την ημερομηνία γεννήσεώς σας - γράφετε ακόμη; Εγώ είμαι 62 χρονών και λέω να σταματήσω». Τι λέτε, λέω; Στα 62 είστε πάνω στον ανθό της νιότης σας. Και εκεί που έλεγε πως θα σταματήσει, έβγαλε ένα βιβλίο χίλιες... τόσες σελίδες!

«Για να γίνει κανείς συγγραφέας χρειάζεται 99% ταλέντο, 99% πειθαρχία και 99% δουλειά», είχε πει ο Φώκνερ. Συμφωνείτε;

Συμφωνώ απολύτως. Aλλά όταν τα παιδιά στο σχολείο με ρωτάνε, τι χρειάζεται για να γίνει κανείς καλός συγγραφέας, τους λέω τρία πράγματα: πρώτον να διαβάζει βιβλία, δεύτερον να διαβάζει βιβλία, τρίτον να διαβάζει βιβλία.

Ας υποθέσουμε ότι καλείτε έναν συγγραφέα σε δείπνο. Ποιον διαλέγετε και γιατί;

Αυτή τη στιγμή θα καλούσα στο Public τον Θανάση Διαμαντόπουλο. Διάβασα ένα βιβλίο του, τον «Δικαστή», και με εντυπωσίασε πολύ πώς ένας άνθρωπος, που δεν έχει ζήσει αυτή την εποχή που περιγράφει, την καταγράφει με τόση λεπτομέρεια, ζωντανά. Και λέω, δεν μπορεί, κάποιος θα του τα διηγήθηκε.

Αν μεταφερθούμε στο… συγγραφικό σας εργαστήρι, τι περιλαμβάνει μια τυπική μέρα;

Μου αρέσει πάντα να γράφω μέσα στην ημέρα, να μην είναι βράδυ. Αλλά, όταν ξαπλώνω στο κρεβάτι μου για μεσημέρι ή το βράδυ, πριν κοιμηθώ, συλλογιέμαι τόσο πολύ αυτό που θα γράψω, που σχεδόν το μαθαίνω απ’ έξω. Σαν να βλέπω φιλμ. Βλέπω τις εικόνες, πώς είναι ντυμένοι, και, όταν καθίσω στο computer, δεν έχω αυτό που λένε τον «φόβο της άσπρης σελίδας», γιατί έχω έτοιμο στο μυαλό μου αυτό που θέλω να γράψω.

Το νέο βιβλίο της Άλκης Ζέη «Ένα παιδί από το πουθενά» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το Public εξασφάλισε για τους αναγνώστες του Public Blog πέντε (5) αντίτυπα με την υπογραφή της συγγραφέα για ισάριθμους (5) τυχερούς. Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε και οι νικητές είναι οι εξής: 
 

Μαρία Νικολάου
Φαίη Μαυρέα 
Φωτεινή Μηταρέα
Νίκος Πέτρου
Παναγιώτης Σπένδος

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή!